Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Je to tu! Majetkové rošády politikov: Glváč a Danko zarobili na realitách, Nicholsonová získala byty

Lucia Ďuriš Nicholsonová, Andrej Danko, Andrej Kiska a Martin Glváč Zobraziť galériu (9)
Lucia Ďuriš Nicholsonová, Andrej Danko, Andrej Kiska a Martin Glváč (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - A je to tu! Verejní činitelia zverejnili svoje majetkové priznania. Andrej Danko a Martin Glváč si poriadne prilepšili, u prezidenta Andreja Kisku sa nič nezmenilo. Lucia Ďuriš Nicholsonová má dva nové byty a premiér Peter Pellegrini sa spolu s ostatnými podpredsedami parlamentu pohybuje približne na rovnakej sume.

Andrej Kiska (prezident SR)

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Za minulý rok zarobil prezident Andrej Kiska z výkonu verejnej funkcie takmer 112-tisíc eur. Svoj prezidentský plat však každý mesiac rozdáva ľuďom, ktorí to potrebujú. Jeho hlavným príjmom boli dividendy vo výške 261 288 eur. Vlastní rodinný dom v Poprade a kontroverzný pozemok vo Veľkom Slavkove, ktorý kúpil pred dvadsiatimi rokmi. Okrem toho má podiely v troch firmách.

Peter Pellegrini (premiér SR)

Premiér Pellegrini na stretnutí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Premiérove príjmy za minulý rok sa vyšplhali do výšky necelých 52-tisíc eur. V majetkovom priznaní však neuviedol ostatné príjmy. V jeho vlastníctve je byt v Banskej Bystrici s garážou, rekreačná chata v obci Králiky, niekoľko pozemkov v Lukavici a pozemok v Radvani. 

Andrej Danko (predseda parlamentu)

Andrej Danko
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Dankove príjmy za minulý rok dosiahli výšku necelých 47-tisíc. Čo sa týka ostatných príjmov, vyzerá to tak, že poriadne zbohatol. V ostatných príjmoch totiž figuruje suma 285-tisíc eur, ktorú získal z predaja nehnuteľnosti. „Ide o predaj bytu v komplexe Tri veže na Bajkalskej ulici v Bratislave,“ uviedol hovorca predsedu parlamentu Tomáš Kostelník. Okrem toho vlastní dva rodinné domy, z ktorých jeden je rozostavaný, tri záhrady a tri vinice, byt, dva nebytové priestory, tri garáže, dve autá, umelecké diela, obrazy či šperky. Na krku však má aj hypotéku, výživné či úver.

PODPREDSEDOVIA PARLAMENTU

Béla Bugár (Most-Híd)

Je to tu! Majetkové
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Martin Bublavý)

Príjmy lídra Mosta-Híd za minulý rok boli vo výške takmer 28-tisíc eur. V majetkovom priznaní neuviedol paušálne náhrady či ostatné príjmy. V rámci nehnuteľného majetku vlastní niekoľko pozemkov v Šamoríne a obciach Vrakúň, Kvetoslavov a Macov. Okrem toho má auto, cenné papiere a obchodný podiel v spoločnosti BB&G.

Martin Glváč (Smer-SD)

Martin Glváč
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Podpredseda Martin Glváč patrí zrejme k najbohatším politikom za minulý rok. Príjmy z verejnej funkcie dosiahli takmer 45-tisíc eur. Na ostatných príjmoch zbohatol ešte viac ako predseda parlamentu Andrej Danko. Za rok 2017 získal na predaji nehnuteľnosti, umeleckého predmetu a na daroch spolu 659 232 eur. Vlastní pozemky v Senci, na Donovaloch a byt v chorvátskom Zadare. Okrem toho vlastní snežné skútre, elektroniku, dva úžitkové automobily, auto, umelecké predmety, virtuálne meny, drahé kovy, šperky či hodinky. Jeho príjem dokopy tvoril 703 731 eur.

Andrej Hrnčiar (Most-Híd)

Andrej Hrnčiar
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hrnčiar získal za minulý rok z verejnej funkcie niečo vyše 33-tisíc eur. Okrem toho pôsobí v Slovenskom komornom divadle a je primátorom mesta Martin, z čoho mu plynie plat. Vlastní niekoľko zastavaných plôch a iných pozemkov, rodinný dom, dva byty, auto, hodinky, obrazy a iné umelecké predmety, cenné papiere a podiel v spoločnosti. 

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS)

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podpredsedníčka Lucia Ďuriš Nicholsonová zarobila z verejnej funkcie takmer 35-tisíc eur. Ostatné príjmy neuviedla. Vlastní tri byty v bratislavskom Starom Meste a pozemky v Banskej Štiavnici. Oproti minulému roku tak nadobudla dva byty v hlavnom meste, ktoré má vo výlučnom vlastníctve. „Jeden som zdedila po babičke na Dunajskej ulici v BA, babička zomrela v júli minulý rok. Ten sme už predali minulý mesiac. Druhý byt sme kúpili s manželom, keďže sme sa zoznámili v neskoršom veku, každý z nás už mal svoj byt - ja aj manžel na hypotéku. On svoj byt v Petržalke predal, vyplatil hypotéku a spolu sme si zobrali ďalšiu hypotéku a kúpili byt v širšom centre. Takže momentálne máme dva byty, obidva na hypotéku, plus chalupu v Štiavnici, tá je tiež na úver," povedala pre Topky Nicholsonová. „Mesačné náklady na úvery sú cca 1200 eur. Nepredpokladám, že sa dožijem splatenia oboch úverov,“ dodala.

Viac o téme: Béla BugárAndrej DankoPeter PellegriniAndrej KiskaLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu