Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÁVE TERAZ Za slušné Slovensko podáva trestné oznámenie na Fica

Robert Fico o zmene postoja nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v otázke migrácie
Robert Fico o zmene postoja nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v otázke migrácie (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Iniciatíva Za slušné Slovensko podáva trestné oznámenie na šéfa Smeru Roberta Fica za ohováranie a šírenie poplašnej správy. Predstavitelia iniciatívy to oznámili na ich brífingu pred Generálnou prokuratúrou.

Iniciatíva Za slušné Slovensko dnes mala brífing pred Generálnou prokuratúrou SR. Verejnosti a médiám oznámili predstavitelia ďalšie kroky. Zároveň podali na Roberta Fica trestné oznámenie za ohováranie a šírenie poplašnej správy. Iniciatíva tak reaguje na Ficove vyjadrenia k občianskym zhromaždeniam po celom Slovensku a k ich organizátorom.

Kanceláriu Roberta Fica sme požiadali o vyjadrenie.

Z Ficových výrokov sme zhnusení

"Budúci piatok uplynú tri mesiace od vymenovania novej vlády Petra Pellegriniho. Vo štvrtok to budú štyri mesiace od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," povedal Juraj Šeliga z iniciatívy. "Od publikovanie Janovho posledného článku počúvame, ako sa tu niekto snaží o štátny prevrat, ako sa niekto snaží zorganizovať chaos v krajine, ako sú údajne organizátori prepojené na zahraničné organizácie, na Sorosa, ako nás niekto riadi, manipuluje a ako sa krajinu snažia ľudia alebo my uviesť do chaosu," uviedol.

Trestné oznámenie na Fica

"Sme svedkami arogancie moci," povedal Šeliga s tým, že to na začiatku ignorovali, lebo vedeli, že robia správnu vec. Chceli zo Slovenska slušnú krajinu. Všetko sa zmenilo koncom minulého týždňa. "Keď sme opakovane počuli výroky Roberta Fica o tom, že sa niekto snaží uvrhnúť krajinu do chaosu a ako to bolo celé riadené s tým, že to mal byť útok na vládu, pretiekol nám pohár trpezlivosti," dodal. 

Spolu s ostatnými si sadli nad všetky výroky za posledné štyri mesiace. "Boli sme z toho zhnusení a povedali sme si, že podávame trestné oznámenie na poslanca Roberta Fica za šírenie poplašnej správy a ohováranie." Podľa organizátorov sa Fico snažil ľudí dlhodobo zastrašiť, napríklad dlažobnými kockami, destabilizáciou krajiny, na čo je v zákone paragraf. Počas zhromaždení sa nestal ani jeden incident. "Nikto nezaútočil na žiadne verejné budovy, nikto nič nezničil, ľudia boli slušní a išlo im o tom, aby bola zo Slovenska slušná krajina." Vyhrať voľby podľa nich neznamená všetko. "Snažia sa kryť vlastných ľudí, snažia sa vytvárať vnútorného nepriateľa. Nie je to o nás, je to o všetkých ľuďoch."

Fica stále zaujíma len Kiska

Fico dnes reagoval na trestné oznámenie na tlačovej besede k zmenám ohľadom prezidentských kandidátov. "Mňa by skôr zaujímalo, prečo organizátori a ten pán, keď sú takí slušní, nevyjadrili sa k prezidentovi Kiskovi a jeho kampani," povedal Fico. "Budem hovoriť to, čo som videl, kto je kto a kto je odkiaľ financovaný," povedal Fico s tým, že videl, ako to chodí a kto koho financuje.

Fico považuje podanie trestného oznámenia na jeho osobu iniciatívou Za slušné Slovensko do určitej miery za dobrý krok. Ako tvrdí, bude mať teraz právo hovoriť, akí poradcovia sa tu pohybovali, kto je kým platený a ako sa pripravovali bilbordy. "Ak to chcú, môže to byť predmetom verejnej diskusie. Keď sú však takí slušní, prečo sa nevyjadria ku Andrejovi Kiskovi? Ja chcem, ak tu má byť rovnaký meter, aby sme o všetkých hovorili rovnako," podotkol Fico.

Trestné oznámenie podali v mene všetkých vyše 150 organizátorov protestov, ktorí, ako zdôraznil Šeliga, ich organizovali zadarmo. Zároveň avizoval, že iniciatíva Za slušné Slovensko nikam neodchádza a budúci piatok o 17:00 bude pochod Za slušné Slovensko v Bratislave a ďalších mestách, pravdepodobne v Banskej Bystrici a Košiciach.

Viac o téme: Robert FicoZa slušné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu