Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Revolúcia v domácom pálení, legalizácia na spadnutie: Toto sú hrozby pre Slovensko, veľké varovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pálenie alkoholu pre vlastné potreby? Niekoľko vládnych poslancov sa pokúsi presadiť návrh, ktorý zmení doterajší zákaz. Výrobcovia liehu a liehovín však ostro protestujú - podľa nich to bude mať aj likvidačné následky.

Návrh skupiny poslancov Mosta-Híd (Peter Antal, Tibor Bastrnák, Béla Bugár, Elemér Jakab a Peter Kresák) chce umožniť pálenie alkoholu z ovocia pre vlastnú spotrebu. Návrh stanovuje podmienky, za ktorých to ľudia môžu robiť - je to minimálny vek 18 rokov, vlastnenie destilačného zariadenia, ktoré spĺňa stanovené podmienky, a zákaz použitia výrobku na inú ako súkromnú spotrebu.

Na jednu osobu, prípadne celú domácnosť je taktiež určený limit 25 litrov stopercentného alkoholu ročne, čiže 50 litrov 50-percentného alkoholu. Súkromný výrobca destilátu by bol povinný oznámiť držbu destilačného zariadenia a zároveň musí splniť daňovú povinnosť.

Nie je to prvý takýto návrh, ktorí sa pokúsia presadiť poslanci v parlamente. V novembri 2015 to podobne chceli urobiť aj politici zo strany SKOK na čele s Jurajom Miškovom a Danielom Krajcerom, avšak ich návrh neprešiel.

Nespokojné odkazy

Už pred tromi rokmi kritizovalo pôvodný návrh Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku. Podobný názor má aj teraz. „Ani dnes nemôžeme vysloviť priaznivé hodnotenie a súhlas s dikciou poslaneckého návrhu o pálení," hovorí tajomník združenia Július Forsthoffer.

Združenie tvrdí, že proces prerokovávania a schvaľovania návrhu je potrebné zastaviť a zrušiť. „Neviem pochopiť to, že taká mohutná iniciatíva jednej z koaličných strán nie je vopred prekonzultovaná s dotknutými subjektmi, čím nemyslím iba na prevádzkovateľov páleníc či pestovateľov," čuduje sa Forsthoffer.

Ako to chcú kontrolovať?

Podľa združenia má návrh likvidačný charakter pre legálne pestovateľské pálenice a destilátové liehovary, pričom vraj bude mať dopad aj na zamestnanosť na vidieku. Návrh sa vraj nedotýka surovinovej základne, preberá nedostatky súčasne platnej legislatívy a mylne vysvetľuje zdanenie vyrobeného liehu.

Forsthoffer uvádza, že návrh taktiež nezaručuje kontrolu objemu domácim pálením vyrobeného alkoholu. „Takú kontrolu možno vykonať len certifikovaným meradlom, ktoré sa vyrába v Česku a stojí okolo 7000 eur," tvrdí tajomník. S tým súvisí aj nemožnosť kontroly kvality vyrobeného produktu, hoci podobná situácia, aká sa pred niekoľkými rokmi stala v Česku, keď sa ľudia otrávili metanolom, podľa neho nehrozí.

Združenie uvádza, že ak by sa upravila sadzba dane za pestovateľské pálenie na úroveň 50% z európskej sadzby a ak by došlo k takejto úprave legislatívy, možno vraj očakávať výrazné zvýšenie záujmu o legálne pestovateľské pálenie s výberom vyššieho objemu dane a pokles nelegálnej výroby.

Viac o téme: Pálenie alkoholu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu