Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zamotaná kauza únosu Vietnamca: Podľa Poliakov bol v lietadle aj Kaliňak, exminister reaguje!

Robert Kaliňák a To Lam Zobraziť galériu (3)
Robert Kaliňák a To Lam (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Ďalšie podozrivé skutočnosti v prípade únosu Vietnamca Trinha Xuana Thana. V kauze, do ktorej malo byť podľa nemeckých médií zapletené aj Slovensko, sa opäť spomína aj meno Roberta Kaliňáka.

K únosu podnikateľa a niekdajšieho vietnamského straníckeho funkcionára malo dôjsť v lete 2017 v Nemecku. Slovensko malo pre vietnamskú delegáciu následne zapožičať vládny špeciál, ktorý letel do Moskvy a práve ním mohol byť vietnamský občan unesený. Lietadlo malo prelietavať aj nad územím Poľska - a tam je kameň úrazu.

Ako informuje portál Aktuality.sk, poľské úrady si mysleli, že špeciálom sa viezol aj vtedajší slovenský minister vnútra Kaliňák. Tak to aspoň vyplýva z odpovede poľského ministerstva zahraničia pre portál Onet.pl.

Kaliňák: V lietadle som nebol

„Ministerstvo zahraničných vecí (Poľska) požiadalo o udelenie povolenia predsedu ULC (Úradu civilného letectva) o medzinárodnom lete v poľskom vzdušnom priestore, ktorý sa uskutočnil 26. júla 2017 špeciálnym slovenským lietadlom s podpredsedom vlády SR, ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom ako vedúcim delegácie na návšteve do Moskvy,“ uviedlo tlačové oddelenie poľského ministerstva.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Robert Kaliňák pre Topky potvrdil, že v lietadle a ani na letisku nebol. S delegáciou sa mal rozlúčiť po pracovnom obede pri hoteli Bôrik. Podľa informácií Aktualít mohlo byť jeho meno dopísané na zoznam pasažierov len pre Poľsko, aby lietadlo získalo povolenie na prelet nad krajinou. Na zozname pasažierov, ktorý mala k dispozícii slovenská strana, Kaliňák vraj určite nebol. 

Podozrivé okolnosti

Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung v apríli napísal, že únos Trinha Xuana Thanha bol výsledkom boja o moc v Komunistickej strane Vietnamu. Po tom, čo upadol do nemilosti, musel z krajiny ujsť a dostal sa až do Nemecka, kde požiadal o azyl. Vietnamská tajná služba však mala iné plány a muža uniesla.

Najzaujímavejšou informáciou je však to, že tri dni po únose malo pricestovať do Bratislavy niekoľko podozrivých a podľa údajov z GPS zaparkovali auto pri hoteli Bôrik, kde sa v tom čase konalo pracovné stretnutie vietnamských a slovenských politikov za účasti vtedajšieho ministra vnútra a podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka. 

Trinh Xuan Thanh
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/An Dang)

Trinh Xuan Than

Ficov poradca Quang

Na stretnutí sa zúčastnil vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam a generál Hung - hlavný podozrivý a údajný vodca únosu. Ako premiér Peter Pellegrini, tak aj ministerka vnútra Denisa Saková však vedomú účasť Slovenska na únose razantne odmietli.

Na koberčeku však skončil ekonomický diplomat a bývalý poradca Roberta Fica Le Hong Quang, ktorý je dočasne poverený vedením slovenskej ambasády v Hanoji. Na konzultácie bol povolaný aj v súvislosti s podozreniami, že Vietnam mohol vlani uniesť svojho občana z Nemecka cez Slovensko a Quang do toho mohol byť zapletený.

Viac o téme: Robert Kaliňákúnos Vietnamca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu