Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SaS žiada nového policajného prezidenta Lučanského, aby doložil pôvod svojho majetku

Jozef Rajtár
Jozef Rajtár (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Opozičná strana Sloboda a Solidarita žiada nového prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského, aby detailne pred tvárou verejnosti vysvetlil pôvod peňazí, za ktoré si obstaral nehnuteľnosti na Slovensku a v USA.

Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení liberálov, mal by tak urobiť na základe relevantných listinných dôkazov. "Iba tak môže vyvrátiť podozrenie, že tieto zdroje pochádzajú z trestnej činnosti, ktorej sa mal dopustiť tým, že ako policajný funkcionár kryl, respektíve vydieral zločincov,“ uviedol poslanec Jozef Rajtár.

Opozičná stana Lučanského takisto vyzýva, aby dôkazmi podložil svoje slová, že cestou bezpečnostných orgánov v USA informoval o podozrivých aktivitách podnikateľa Michala Chynoradského. Ten o ňom vyhlasuje, že byt na Floride získal za nelegálne zarobené peniaze, pričom Chynoradský bol následne zo Spojených štátov vyhostený. "Kým Milan Lučanský dôkazy potvrdzujúce jeho počestný život nepredloží, budeme naňho hľadieť ako na verejne činnú osobu, ktorá je závažne podozrivá zo spreneverenia sa povinnostiam príslušníka Policajného zboru,“ dodal poslanec Ľubomír Galko.

Ministerka vnútra Denisa Saková v stredu oznámila, že novým prezidentom Policajného zboru SR od 1. júna bude doterajší šéf policajnej inšpekcie Milan Lučanský. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová ešte vo februári uviedla, že má k dispozícií listy a nahrávky ako dôkazy, že nezákonným spôsobom nadobudol apartmán na Floride a podieľal sa na vydieraní podnikateľov z okolia Žiliny.

Podľa vlastných slov ich získala od Michala Chynoradského, ktorému sa Lučanský údajne vyhrážal. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák na to reagoval slovami, že ľudia, ktorí boli odsúdení za rôzne trestné činy, vyhľadávajú pomstu. "Toto je jedna z tých foriem. Aj tento človek (Chynoradský pozn. SITA) bol pánom Lučanským na základe jeho spolupráce s FBI vyhostený zo Spojených štátov," povedal minister vo februári.

Saková v stredu zdôraznila, že Lučanský prešiel kompletným preverením majetku a pred dvoma mesiacmi dostal bezpečnostnú previerku na úroveň prísne tajné. Dodala, že "keď sa iní báli, on čelil organizovanému zločinu", pričom vďaka jeho práci je napríklad Mikuláš Černák odsúdený na doživotie.

Viac o téme: SasMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu