Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NKÚ zistil, že samosprávy porušujú predpisy pri hospodárení s financiami

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík.
Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík. (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zistil v minulom roku 185 porušení všeobecne záväzných právnych predpisov, ktorých sa dopustili samosprávy krajských miest.

Kontrola preverovala dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov pri hospodárení s finančnými prostriedkami a s majetkom krajských miest. Na odstránenie kontrolou zistených nedostatkov prijali krajské mestá 94 opatrení na zvýšenie transparentnosti, lepšie používanie finančných prostriedkov, na hospodárne nakladanie s majetkom a zvyšovanie kvality poskytovaných verejných služieb. „Kontrolné zistenia preukázali nedodržiavanie pravidiel rozpočtového hospodárenia, čo následne viedlo k porušeniu finančnej disciplíny. Porušenie finančnej disciplíny bolo zistené vo všetkých mestách,“ konštatoval NKÚ.

Osobitným problémom sú zistené nedostatky vo verejnom obstarávaní, napríklad pri stanovení predpokladanej hodnoty zákazky. Obce môžu poskytovať na svojom území dotácie za určitých podmienok. NKÚ tiež kontroloval poskytovanie dotácií a opakovane zistil, že ide o slabé miesto v činnosti územnej samosprávy.

NKÚ zistil aj nedostatky pri správe majetku krajských miest. „Na základe zistení NKÚ opätovne poukazuje na nedostatočný vnútorný kontrolný systém v rámci krajských miest, a to aj napriek tomu, že majú vytvorené vhodné organizačné, finančné, personálne a materiálne podmienky,“ konštatoval úrad s tým, že tento stav má podľa NKÚ vplyv nielen na výsledky hospodárenia miest, ale v konečnom dôsledku môže skresľovať celkové výsledky hospodárenia štátu. Zistenia NKÚ poukazujú aj na to, že malé obce majú problém správne a efektívne zabezpečovať výkon samosprávy a prenesený výkon štátnej správy ako aj dodržiavať všeobecne záväzne predpisy.

Viac o téme: NKÚPorušenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu