Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Strana Smer-SD by sa mala vrátiť k serióznej debate o 13. dôchodku, tvrdí Erik Tomáš

Erik Tomáš a Robert Fico
Erik Tomáš a Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Strana Smer-SD by sa mala podľa poslanca NR SR Erika Tomáša vrátiť k serióznej debate o 13. dôchodku. Ako povedal Tomáš dnes, ide síce o finančne náročné opatrenie, ale krajine sa ekonomicky darí a je presvedčený, že to zvládne.

„Tlak na štátny rozpočet by zmiernilo postupné etapovité zavádzanie 13. dôchodku, ako aj jeho odstupňovanie v prospech dôchodcov s nižšími penziami,“ uviedol. Tomáš navrhuje začať pretransformovaním, rozšírením i prvým navýšením súčasného vianočného príspevku. „Pevne verím, že toto opatrenie sa napokon objaví v balíčku opatrení na zvýšenie životnej úrovne občanov, ktoré pripravuje vládna koalícia,“ dodal.

Vládna koalícia sa v marci dohodla, že pripraví ďalší „sociálny balík“. Väčšina opatrení sa bude realizovať v roku 2019. Podľa Fica sa krajine darí, a preto aj v tomto duchu bude sociálny balík. Smer-SD navrhuje v rámci sociálneho balíka zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň 520 eur, návrh na úpravu miezd vo verejnej správe. SNS presadzuje zavedenie cestovných šekov a zníženie DPH na ubytovacie služby na 10 percent. Strana Bélu Bugára hovorí o bezúročných pôžičkách pre mladých. Na všetky opatrenia zo sociálneho balíka by nemalo ísť viac ako 600 miliónov eur.

Viac o téme: 13. dôchodokSmer-SDErik Tomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu