Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza predražených nákupov v Košiciach: Paškovho synovca, známeho z pouličnej bitky, obvinili

Branislav Paška Zobraziť galériu (4)
Branislav Paška (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Kauza predraženého nákupu ultrazvukov v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach má prvého obvineného. Po troch rokoch vyšetrovania čakajú krušné časy synovca Pavla Pašku Branislav, ktorý je známy aj ako bitkár z košickej Hlavnej ulice.

O posune v prípade informoval Denník N. Branislav Paška bol v roku 2015, teda v čase nákupu ultrazvukov, šéfom verejného obstarávania v nemocnici. Teraz je obvinený z machinácií pri verejnom obstarávaní.

Obvinenie potvrdil aj Úrad špeciálnej prokuratúry. „Obvinenie bolo vznesené 30. apríla 2018 B. P. za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. O sťažnosti obvineného voči uzneseniu o vznesení obvinenia zatiaľ prokurátor nerozhodol,“ napísala hovorkyňa Jana Tökölyová.

Košická nemocnica vyhlásila, že na otázky, ako obvinenie hodnotí a či ešte zamestnáva Pašku, odpovie v utorok.

Košická nemocnica L. Pasteura
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Foto: TASR/František Iván

Predražené ultrazvuky

Na predražený tender v lete 2015 upozornila mimovládna organizácia Via Iuris. Košická nemocnica súťaž vypísala ešte v roku 2013, pričom o dodávku prístrojov sa vtedy malo zaujímať 13 firiem. Pôvodne mali súťažiť v elektronickej aukcii, nič také sa ale nestalo.

Podľa Via Iuris sa verejného obstarávania nakoniec zúčastnila len jedna spoločnosť. Išlo o súťaž na nákup ultrazvukov v hodnote 375-tisíc eur, pričom jeden z prístrojov mal bez DPH stáť takmer 92-tisíc eur. Mimovládka zároveň poukázala na nemocnicu vo Vsetíne, ktorá kúpila kvalitnejší prístroj za 51-tisíc eur bez DPH.

Ostatné firmy sa síce o dodávku ultrazvukov zaujímali, ale nevedeli splniť podmienky súťaže, ktoré označili za diskriminačné. Tender vyhrala firma Wega-MS.

Ďalšia kauza

Tender organizovala spoločnosť Pro Tender, ktorú vlastní spolužiaka Richarda Rašiho a kamarát Pašku Peter Hložný. Ten bolo obvinený z machinácií pri verejnom obstarávaní na výstavbu urgentného príjmu za 26,5 milióna eur.

Zaujímavé je, že vo výberovej komisii aj v tomto prípade sedel Branislav Paška. Aj napriek viacerým zaujímavým telefonátom a sms-kám však kauzu stopol špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. 

Kauza predražených nákupov v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Bratia Paškovci

Ženu kopali aj na zemi

Aj napriek viacerým podozrivým tendrom nakoniec skončil Paška vo funkcii až kvôli bitke, ktorá sa udiala v novembri 2015 na Hlavnej ulici v Košiciach. Útočníkmi boli traja bratia Paškovci, ktorí nadránom napadli muža a ženu. 

Potýčka sa skončila pre niektorých účastníkov bolestne. Zuzana skončila v nemocnici a jej priateľ Ján, teta a ujo museli byť ošetrení. Incident vznikol tak, že Branislav začal vulgárne útočiť na Zuzanu, ktorá následne zavolala svojho priateľa. Mladú ženu kopali dokonca aj na zemi.

Prišli o fleky

Všetci traja bratia prišli po osudnej bitke o dobré pracovné miesta. Technický riaditeľ Bytového podniku Martin Paška sa po rozhovore s primátorom Richardom Rašim vzdal funkcie a dopravný policajt Maroš Paška bol z radov polície taktiež prepustený. 

Košický okresný súd v novembri minulého roka naparil Marošovi a Branislavovi 6 mesiacov podmienečne so skúšobnou dobou 12 mesiacov, ich brat Martin dostal finančnú pokutu 500 eur. Všetci obvinení musia zaplatiť finančné odškodnenie pre poškodených. Voči rozsudku sa odvolali obe strany.

Kauza predražených nákupov v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Bratia Paškovci, zľava: Maroš, Martin a Branislav

Viac o téme: Branislav Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu