Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matečná sa v parlamente poriadne zapotí: Opozícia podala návrh na vyslovenie nedôvery

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

BRATISLAVA - Opozícia podala návrh na vyslovenie nedôvery ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriele Matečnej. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady SR.

Dôvodmi na odchod ministerky majú byť podľa opozície problémy s agrodotáciami, ignorovanie požiadaviek farmárov a osobné zlyhávanie ministerky Matečnej v súčasnej funkcii alebo pri jej predchádzajúcom pôsobení na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF).

"Za posledné obdobie vyplávalo v agrorezorte na povrch obrovské množstvo špiny a za mnohými týmito kauzami je Gabriela Matečná. Či už z jej pôsobenia na Slovenskom pozemkovom fonde, alebo dnes ako ministerky pôdohospodárstva. Ministerka na zlú situáciu, ktorá sa tu v pôdohospodárstve deje, vôbec nereaguje. Gabriela Matečná nemá čo robiť vo svojej funkcii a jej zlyhania vo funkcii sú mnohonásobné," povedal ešte v piatok 11. mája Richard Sulík.

Na mimoriadnej schôdzi chce opozícia dosiahnuť odstúpenie, odvolanie alebo vyslovenie nedôvery ministerke Matečnej. "Drobní farmári dnes zažívajú, čo znamená organizovaná mafia. Podali desiatky trestných oznámení a orgány činné v trestnom konaní im nepomohli. Ak toto chceme zmeniť, ľudia ako pani Matečná nemôžu pôsobiť ďalej vo svojej funkcii. Preto sa pridávame za jej odvolanie," informoval predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Opozícia súčasnej ministerke pôdohospodárstva na minulotýždňovom spoločnom brífingu vyčítala najmä kauzy s agrodotáciami, prideľovaním pozemkov či neschopnosť riešiť skutočné problémy slovenských farmárov. "Ministerka nepomáha farmárom, ale svojim ľuďom. To sme mohli vidieť aj pri dotácii na rybník pre oligarchu Beljajeva, pri ktorej ostalo 56 poctivých farmárov bez dotácie. Ministerka Matečná nemá na svojom poste čo robiť a žiadam Andreja Danka, aby na tento post dal konečne normálnu nomináciu," dodal líder OĽaNO Igor Matovič.

Viac o téme: SlovenskoGabriela MatečnáMinisterka pôdohospodárstvaNávrh na vyslovenie nedôvery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu