Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Návrat do politiky: Stranu Národná koalícia preberá aj bývalý Mečiarov parťák

Sergej Kozlík
Sergej Kozlík (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Bývalí politici a mediálne známi ľudia sa spojili s cieľom priniesť zásadné zmeny v politickej kultúre a dostali sa do vedenia strany s názvom Národná koalícia. Jej predsedníčkou sa stala Slavěna Vorobelová.

Tá kedysi pôsobila ako hovorkyňa a riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa a kontroly na Národnom inšpektoráte práce. Z funkcie bola odvolaná po upozornení na podľa nej nezákonné praktiky v rezorte Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR aj napriek štatútu chráneného oznamovateľa protispoločenskej činnosti.

Prvým podpredsedom strany sa stal bývalý poslanec NR SR za SNS Peter Sokol. Podpredsedom strany je Marek Para, ktorý bol advokátom Ivana Lexu v kauze únosu Michala Kováča ml. do cudziny a Pavla Ruska, ktorý čelí obvineniu z objednávania vraždy Sylvie Volzovej u bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Ďalším podpredsedom je bývalý minister financií a pravá ruka Vladimíra Mečiara Sergej Kozlík.

Národná koalícia si podľa Vorobelovej trúfa byť silnou konkurenciou pre vládne strany Smer-SD a SNS, ako aj pre opozičné KDH a Kotlebovu ĽS-NS. „Ľudia sú znechutení zo súčasného politického diania – politiky koalície i opozície, odmietajú rôzne politické experimenty, sú sklamaní, že politici neriešia ich každodenné problémy. Už takmer nikomu a ničomu neveria. Uvedomili sme si, že nestačí kritizovať, anonymne útočiť na každého, ani bedákať, ale naopak, treba urobiť konkrétne kroky v záujme nastolenia skutočných a reálnych zmien. Obyčajný človek nemá v dnešnej dobe šancu domôcť sa svojich práv a presadiť akú takú spravodlivosť, preto je potrebné pokúsiť sa spojiť ľudí, ktorí odmietajú počúvať prázdne reči politikov a očakávajú konkrétne, praktické a zásadné systémové zmeny a riešenia,“ zdôraznila Slavěna Vorobelová.

Národná koalícia presadzuje rovnaký a spravodlivý prístup ku každej skupine obyvateľstva Slovenska. Neuprednostňuje selektívny prístup k občanom na základe popularity rôznych tém. Strana vyzýva predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby vláda v rámci prípravy medializovaného sociálneho balíčka umožnila aj dôchodcom dostávať 13. a 14. dôchodok a matkám 13. a 14. materský rodičovský príspevok.

Podobne má vláda myslieť aj na živnostníkov, ktorí by mali dostať možnosť znížiť základ dane o dvojmesačné paušálne výdavky navyše. „Rovnosť a spravodlivosť musí byť dodržaná voči všetkým obyvateľom našej krajiny,“ zdôraznila po rokovaní Republikového grémia Národnej koalície jej predsedníčka Slavěna Vorobelová.

Republikové grémium Národnej koalície vyzýva premiéra, aby inicioval preskúmanie majetkových pomerov ministerky vnútra Denisy Sakovej, ktorá sa podľa medializovaných informácií dostala k viacerým lukratívnym nehnuteľnostiam len za zlomok ich skutočnej hodnoty. „Korupcia zo strany politikov je najväčším zlom, ktorá trápi verejnosť a zároveň vytvára absolútnu nedôveru ľudí voči stranám, politikom i štátnym inštitúciám. Preto je povinnosťou predsedu vlády zabezpečiť prešetrenie podozrení, ktoré sa objavili voči osobe ministerky vnútra,“ dodáva Vorobelová.

Viac o téme: Sergej KozlíkNárodná koalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu