Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál s únosom Vietnamca: Lajčák si povolal veľvyslanca, Hrnko odmieta účasť Slovenska

Le Hong Quang
Le Hong Quang (Zdroj: boahatinh.vn, congdongvietnam.eu)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) povolal do ústredia na konzultácie Le Hong Quanga, ktorý pôsobí na ambasáde v Hanoji. Ako uviedol Lajčák počas utorkového zasadnutia Zahraničného výboru NR SR, hlásiť sa má v stredu (16.5.). Výbor zasadal v súvislosti so zavlečením vietnamského občana do vlasti.

"Vietnamský občan bol unesený z Berlína a našiel sa vo Vietname. To sú vážne skutočnosti a my sme si aj preto predvolali vietnamského veľvyslanca na ministerstvo a požiadali sme ho, aby nám vietnamská strana veľmi jednoznačne zodpovedala na otázky v súvislosti s týmto prípadom, ktoré sa zjavili," povedal Lajčák.

Zároveň doplnil, že ak sa preukáže, že SR bola zo strany Vietnamu zneužitá, bude to mať negatívny dopad na bilaterálne vzťahy krajín. Zároveň potvrdil, že vietnamská strana zatiaľ neodpovedala. "V ostatných dňoch sme už urgovali vietnamského veľvyslanca. Je jasné, že to nenecháme bez odpovede," dodal.  Lajčák zároveň potvrdil, že Quang sa nestane veľvyslancom. "Je vyslaný ako ekonomický diplomat," dodal.

Poslanec NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) nesúhlasí s tým, aby sa rokovalo s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí o takejto veci. "Ide o vec nemeckého bulváru. Príde mi to absurdné. O výbore som sa dozvedel dnes ráno a skoro som spadol zo stoličky," povedal Blaha. Naopak, poslanec NR SR Martin Klus (SaS) poznamenal, že ide o závažnú kauzu, ktorá poškodila dobré meno SR. Pripomenul, že nešlo len o nemecký bulvár, ale aj o iné médiá, ktoré citovali tento článok. Podpredseda výboru Jaroslav Paška (SNS) pripomenul, že veci sú stále predmetom vyšetrovania. 

Podľa Hrnka je zapojenie Slovenska do únosu málo pravdepodobné

Možnosť zapojenia Slovenska do únosu vietnamského občana z Nemecka a možné zneužitie slovenskej vládnej letky na tento účel sa ukázali ako málo pravdepodobné. Po rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, na ktorom vystúpila ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) a policajný prezident Tibor Gašpar, to vyhlásil jeho predseda Anton Hrnko (SNS).

 

Viac o téme: SlovenskoMiroslav Lajčákúnos Vietnamca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu