Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Slovensko má novú ministerku: Do paláca prišla ako vymenená

Andrej Kiska vymenoval Denisu Sakovú za novú ministerku vnútra Zobraziť galériu (8)
Andrej Kiska vymenoval Denisu Sakovú za novú ministerku vnútra (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes prijal novú ministerku vnútra Denisu Sakovú. Nominantka za stranu Smer nahradí Tomáša Druckera. Predtým pôsobila ako štátna tajomníčka na rezorte vnútra a bola pravou rukou exministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Krátky brífing novej ministerky vnútra

10:27 "Žijeme v demokratickej spoločnosti a každý má právo na svoj názor, tak vnímame aj protestujúcich a majú slobodu svoj názor si vyjadriť," povedala Saková na fakt, že s jej vymenovaním nie sú ľudia v uliciach spokojní. "Ale zároveň treba povedať, že parlamentné voľby vyhrala strana Smer-SD a spolu s koaličnými partnermi dostal pán premiér úlohu vymenovať novú vládu, ktorej som odo dnes aj ja členka a ja si to vážim."

VIDEO Slovensko má novú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:26 Počas menovania Sakovej sa konala pred prezidentským palácom malá demonštrácia. Zúčastnilo sa jej niekoľko študentov. Saková použila zadný vchod.

10:24 Saková odpovedala na dve otázky a odišla. Na ďalšie otázky novinárov nereagovala.

10:22 Na policajného prezidenta má Saková niekoľko tipov. "Nebudem ich zatiaľ menovať."

VIDEO Slovensko má novú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dočasný šéf polície by mal byť pre verejnosť prijateľný

Premiér Peter Pellegrini bude osobne dohliadať a konzultovať s novou ministerkou vnútra Denisou Sakovou výber dočasného policajného prezidenta po odchode Tibora Gašpara, ktorý bude viesť Policajný zbor SR dovtedy, kým sa podľa nových pravidiel nevyberie nový policajný prezident. Oznámil to Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii po tom, čo prezident SR Andrej Kiska vymenoval Sakovú do funkcie.

Saková sľúbila, že sa pokúsi vrátiť polícii dôveru ľudí. Potvrdila, že má vytipovaných niekoľko osôb, ktoré by dočasne mohli šéfovať policajnému zboru. "Mená však zatiaľ nebudem konkretizovať, chcem sa s nimi stretnúť osobne, počuť ich vízie a stratégie a na základe toho urobím užší výber," povedala Saková s tým, že pri výbere konkrétneho mena sa bude radiť s premiérom. Pellegrini spolu so Sakovou uistili, že dočasný šéf policajného zboru bude človek, "ktorý nebude v spoločnosti vzbudzovať pochybnosti a nebude mať možné prepojenia na záujmové skupiny a politické strany".

10:19 "V prvom rade by som sa chcela poďakovať premiérovi, že mi dal tú šancu. Skúsim spoločnosti prinavrátiť dôveru v policajný zbor," povedala ministerka vnútra Saková.

VIDEO Slovensko má novú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:18 "S pani ministerkou som sa rozprával a dohodli sme sa, že budeme spolu konzultovať výber nového policajného prezidenta. Musí to byť profesionál, aby sa pani ministerka mohla venovať iným oblastiam. Políciu bude riadiť prezident a pani ministerka sa bude starať o to, aby mali dostatočné materiálno-technické zabezpečenie," uviedol premiér a zaželal Sakovej veľa úspechov.

VIDEO Slovensko má novú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:17 "Dnes je to už na pani ministerke, aby od prvého dňa ukázala, že sa chopí úradu na 100%," povedal po menovaní Sakovej premiér Pellegrini.

Vymenovanie Denisy Sakovej ste sledovali NAŽIVO

10:04 Denisa Saková zložila sľub. Stáva sa novou ministerkou vnútra.

VIDEO Slovensko má novú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Denisa Saková nahradí na poste ministra vnútra Tomáša Druckera. Ten bol vo vedení necelý mesiac a vystriedal na poste dlhoročného ministra Roberta Kaliňáka. Rezignoval, keď sa rozhodol neodvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Rezort dočasne viedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Saková predtým pôsobila ako štátna tajomníčka rezortu vnútra a bola pravou rukou Kaliňáka.

VIDEO Slovensko má novú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Sakovú navrhol za ministerku Smer-SD, ktorému podľa koaličnej zmluvy patrí rezort vnútra. V utorok ju ako novú kandidátku na post prijal Andrej Kiska. Ten po stretnutí s ňou prostredníctvom Facebooku označil jej nomináciu za premrhanú príležitosť. Nominácia štátnej tajomníčky ministerstva vnútra, ktorá bola dlhoročnou pravou rukou Roberta Kaliňáka, ho nepotešila. Podľa ústavy ju musí vymenovať, pričom stať by sa tak malo vo štvrtok. Mnohí sa vyjadrili, že jej výber nie je správnym krokom.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraAndrej KiskaDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu