Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kiskov tvrdý odkaz vláde: VIDEO Na plné ústa vyhlásil, čo si myslí o novom Kaliňákovi

Saková u Kisku. Zobraziť galériu (2)
Saková u Kisku. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Premrhaná príležitosť. Prezident Andrej Kiska včera prijal novú ministerku vnútra Denisu Sakovú, servítku pred ústa si však po stretnutí s ňou nedával.

Ako povedal Kiska aj premiérovi Petrovi Pellegrinimu, nie je spokojný, ale nemá na výber. Nominácia štátnej tajomníčky ministerstva vnútra, ktorá bola dlhoročnou pravou rukou Roberta Kaliňáka, ho nepotešila. Podľa ústavy ju musí vymenovať, pričom stať by sa tak malo vo štvrtok.

„Po množstve nakopených a nevysvetlených podozrení z prepojenia mafie na najvyššie politické kruhy považujem za neprijateľné ignorovať požiadavky ľudí na reformy v rezorte vnútra a v polícii. Vrátane zásadných a presvedčivých personálnych zmien," uviedol Kiska.

Andrej Kiska

NIE SOM SPOKOJNÝ, ALE NEMÁM NA VÝBER Dnes ma predseda vlády Peter Pellegrini informoval, že do funkcie ministerky vnútra navrhne Denisu Sakovú. Povedal som to pánovi premiérovi a hovorím to verejne:...

Vláda nepochopila, čo sa stalo

Vládna väčšina podľa Kisku nepochopila, čo sa po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej na Slovensku stalo a nomináciou nedokázala vyslať presvedčivý signál, že to so snahou zabojovať o dôveru verejnosti myslí vážne.

„Nepochopila, že sa úplne rozsypala aj tak mizerná dôvera ľudí v záujem a schopnosť nášho štátu zaistiť im ochranu a spravodlivosť. Nechce rozumieť, že prinavrátenie tejto dôvery potrebujeme všetci, bez ohľadu na politické zaradenie," vysvetľuje prezident.

Saková u Kisku.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Denisa Saková - Foto: SITA/Diana Černáková

Nebol to potrebný signál

Ako tvrdí Kiska, ťažká úloha upokojiť situáciu a vrátiť dôveru ľudí v štát sa tak stáva ešte ťažšou a zmeny zákonov nebudú stačiť. „Ľudia čakajú jasný signál, ktorý by ukázal ochotu zmeniť štýl vládnutia. Aktuálnu nomináciu na ministerku vnútra za takýto signál nepovažujem," uzatvorila hlava štátu.

Samotná Saková uviedla, že bližšie sa vyjadrí až po svojom menovaní. „Pozrite, pracovala som na tom rezorte desať rokov, viedla som veľmi veľké projekty a myslím si, že mám dosť veľké skúsenosti, aby som ten rezort viedla. Samozrejme, tých desať rokov bolo za ministra Roberta Kaliňáka," povedala po prijatí u prezidenta.

Viac o téme: Andrej KiskaDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu