Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sme potravinovo závislý štát: Kollárovci predstavili opatrenia pre zvýšenie sebestačnosti

Podpredseda hnutia Milan Krajniak a predseda hnutia Boris Kollár počas tlačovej besedy Zobraziť galériu (2)
Podpredseda hnutia Milan Krajniak a predseda hnutia Boris Kollár počas tlačovej besedy (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Slovensko je potravinovo závislý štát. Nachádza sa v potravinovom riziku, čo znamená, že v prípade nepredvídaných okolností nie je schopné pokryť výživové nároky svojich občanov. Na sobotnej tlačovej konferencii v rámci svojej programovej konferencie to zdôraznili predstavitelia hnutia Sme rodina.

"Dnes máme 37-% potravinovú sebestačnosť," vyčíslil predseda hnutia Boris Kollár. Pripomenul, že v roku 1989 bola sebestačnosť Slovenska na úrovni 95 %. Sme rodina preto pripravilo komplex opatrení na podporu pôdohospodárstva, produkcie potravín a rozvoja vidieka. Pomocou týchto opatrení by sa podľa experta hnutia pre oblasť pôdohospodárstva Jaroslava Karahuta mohol stať zo Slovenska primerane potravinovo sebestačný štát. Hnutie napríklad navrhuje štátnu pomoc producentom potravín a producentom surovín pre potravinársky priemysel vo výške 70 miliónov eur ročne. 

Uskutočňovala by sa formou úverového bonusu na naštartovanie investičných a produkčných procesov v agropotravinárstve, tiež vytvorením štátneho fondu pre riešenie a prevenciu rizík a krízových situácií v pôdohospodárstve pre prípad klimatických a nepredvídaných zmien, a tiež v rámci programu Zelená nafta. Jeho podstatou je podpora producentov potravín založená na pevnej sadzbe vratky časti spotrebnej dane z motorovej nafty.

V rámci legislatívnych nástrojov navrhuje hnutie napríklad prijať zákony na zakladanie a rozvoj rodinných fariem, či zavedenie inštitútu sezónnej práce alebo reformu legislatívy v oblasti predaja z dvora. Okrem iného by sa mala tiež podľa Sme rodina prijať protikorupčná legislatíva v oblasti vyplácania dotačných a podporných prostriedkov či reforma pozemkového práva. 

"V prípade, že sa tieto opatrenia naplnia, vieme v priebehu niekoľkých rokov dosiahnuť na Slovensku sebestačnosť na úrovni 70 %," uviedol Karahuta. To je podľa jeho slov spodná hranica potravinovej bezpečnosti Slovenska. Predseda hnutia Kollár zároveň kritizoval udalosti posledných týždňov na Slovensku. Napríklad problémy farmárov s kradnutím pôdy či úrody, ktorým polícia nepomohla a tiež problémy s agrodotáciami.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoBoris KollárSme rodinaPotravinová sebestačnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu