Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pellegrini vysvetľoval na výbore luxusný byt od J&T: Celé je to len pseudokauza

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Svoje príjmy a majetok vysvetľoval dnes pred poslancami na Výbore NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií premiér Peter Pellegrini. Diskusie o jeho majetku označil za "pseudokauzu". Premiér poslancov informoval o svojich príjmoch, ktoré nadobudol odvtedy, čo je v politike ako asistent poslanca.

Pellegrini informoval, že má rekreačnú chatu v oblasti Králiky, kde žijú jeho rodičia. Kúpil ju v máji 2008 za 2 100 000 korún (69 707 eur). V Banskej Bystrici vlastní trojizbový byt (80 metrov štvorcových) aj garáž, ktoré kúpil v novembri 2009, cena bola 109 249 eur s DPH. "Vlastním aj toľko medializovaný byt v Bratislave. Cena je 410 215 eur a zároveň vlastním aj záhrady, pozemky s ornou pôdou v katastri Lukavica s rozlohou 11-tisíc metrov štvorcových, ktoré som postupne nakupoval od drobných majiteľov a stále ju využíval a mienim ju obrábať. Tam tá cena bola od dvoch do troch eur za meter štvorcový, teda dokopy cirka 25-tisíc eur," povedal Pellegrini. Celý jeho majetok tak má hodnotu približne 613-tisíc eur.

Predseda vlády zákonodarcov informoval aj o svojich príjmoch od roku 2006, ale zdôraznil, že zarábal od roku 1998. Za uplynulých 12 rokov zarobil 432-tisíc eur, priemerne teda tritisíc eur mesačne. V roku 2008 predal byt za zhruba 71-tisíc eur, ďalší rok predal aj garáž, a to za 6 900 eur. V rokoch 2010 až 2017 mal aj ďalšie príjmy, ktoré neboli uvedené v majetkovom priznaní, niektoré neboli ani v daňovom. Išlo o rôzne výnosy či podielové fondy. Za sedem rokov takto zarobil 43-tisíc eur.

"Predal som aj medializovanú halu, ktorú som vydražil v roku 1999. Predal som ju za 54 770 eur," pokračoval Pellegrini s tým, že ďalšie peniaze, a to 67-tisíc eur, získal aj od rodiny. Na byt v Bratislave má hypotéku 165-tisíc eur, z hypotéky na chate doteraz splatil 46-tisíc. Pellegrini tvrdí, že rozdiel medzi výdavkami a príjmami je viac ako 250-tisíc eur. Zdôraznil, že do toho nezapočítal príjmy, ktoré zarobil predtým. Podľa svojich slov má na mesiac na vyžitie dvetisíc eur. Pellegrini priznal, že nie všetky jeho priznania obsahujú aj paušálne náhrady, lebo nie vždy ich museli uviesť.

Viac o téme: MajetokPríjmySlovenskoNR SRPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu