Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cséfalvayová: Vo vnútri EÚ sú problémy s liberálnou demokraciou, treba ju brániť

Katarína Cséfalvayová, v pozadí Miroslav Lajčák
Katarína Cséfalvayová, v pozadí Miroslav Lajčák (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Vo vnútri EÚ sú podľa predsedníčky Zahraničného výboru NR SR Kataríny Cséfalvayovej problémy s liberálnou demokraciou. Ako dnes povedala, posledné voľby v Maďarsku a aj predvolebná kampaň ukázali nebezpečný jav, keď by sa aj extrémisti z Jobbiku mohli cítiť zahanbení proti tomu, čo predvádzala maďarská vládna strana Fidesz.

„Šírenie nenávisti, iracionálneho strachu namiesto riešenia skutočných výziev 21. storočia nie je na mieste, preto o tomto musíme hovoriť viac. Pretože žiaľ, dostali sme sa do bodu, keď si hodnotu liberálnej demokracie musíme pripomínať a brániť nielen v súvislosti s Ruskom či Tureckom, ale už aj vnútri EÚ," vyhlásila Cséfalvayová.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes v Európskom parlamente povedal, že neverí v autoritatívnu demokraciu, ale v autoritu demokracie. „Práve hodnoty demokracie a slobody by mali byť tie, ktoré ovplyvňujú naše rozhodnutia, a nie naopak, aby rozhodnutia autoritatívnych politikov ovplyvňovali demokratické hodnoty," povedala Cséfalvayová s tým, že nesmieme byť ticho, ak sú hodnoty EÚ a štandardy liberálnej demokracie spochybňované. 

„Po tom, ako sa vlna extrémistov prehnala rôznymi voľbami v EÚ, sme akoby dovolili znížiť latku demokratických štandardov, a je dobré, že dnes túto tému otvoril aj jeden z najvyšších predstaviteľov EÚ francúzsky prezident Emmanuel Macron," dodala Katarína Cséfalvayová.

Viac o téme: Katarína CséfalvayováLiberálna demokracia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu