Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Laššáková: Na odchod zatiaľ nevidím dôvod, chcem presvedčiť svojou prácou

Na snímke vpravo ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková počas stretnutia so signatármi výzvy Žiadame okamžitý kultúrny reparát!
Na snímke vpravo ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková počas stretnutia so signatármi výzvy Žiadame okamžitý kultúrny reparát! (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) zatiaľ nevidí dôvod pre rezignáciu na svoj post. Vyhlásila to po stretnutí a v reakcii na vyhlásenie signatárov výzvy Žiadame okamžitý kultúrny reparát!, podľa ktorej Laššáková nemá kompetenciu ani morálnu autoritu viesť rezort.

Priznala, že ju signatári na predpoludňajšom rokovaní o odstúpenie žiadali. "Ja mám dôveru vlády, vymenoval ma pán prezident, niektoré veci sme si vykonzultovali,“ povedala ministerka. Zároveň deklarovala, že signatári výzvy majú u nej stále dvere otvorené. "Ponúkla som im konkrétne pozície v grémiu, poradnom orgáne, ktorý bude riešiť konkrétne problémy i výzvy slovenskej kultúry,"  informovala.

Ohradila sa voči spochybneniam o jej kompetencii v oblasti kultúry i konštatovaniu signatárov, že ju nepreukázala ani v regionálnom prostredí. Iniciátor výzvy za kultúrny reparát Juraj Janiš povedal, že ak nemá niekto kompetenciu viesť Štátnu vedeckú knižnicu v Banskej Bystrici, odkiaľ má mať kompetenciu viesť ministerstvo kultúry. Laššáková reagovala, že išlo o to, že nespĺňala podmienku absolvovaných rokov praxe.

Vyjadrila sa tiež k medializovaným vyhláseniam, ktoré sa týkali konšpiračných teórií o aktuálnej situácii v SR. Vyhlásila, že väčšia časť viet v médiách neobsahovala jej autentické vyjadrenia. V súvislosti s pretrvávajúcou požiadavkou signatárov na jej odchod poukázala na to, že vo funkcii je 26 dní, vrátane víkendov. „Môžem pracovať a potom uvidíme, či som alebo nie som kompetentná," vyhlásila.

Laššáková sa opiera aj o podporu iniciátorov výzvy Slovensko nie je len Bratislava!, s ktorými sa po signatároch kultúrneho reparátu stretla. Výzva z krajov žiada ministerstvo i vládu viac sa zaujímať o kultúru v regiónoch a venovať tiež viac pozornosti kultúrnym pokladom, ktoré mimo hlavného mesta Slovensko má. "Pani ministerka nás presvedčila, že má záujem efektívne rozvíjať kultúru v regiónoch," povedali iniciátori výzvy Eva Lacová a Maroš Balog.

Pozitívne vnímajú napríklad zámer vytvoriť v krajoch pozície „kultúrnych atašé“, ktorí by jednak zbierali podnety, ale aj pomáhali riešiť konkrétne problémy a radili pri využívaní finančných zdrojov pre kultúru pre potenciálnych prijímateľov v regiónoch. Balog tiež upozornil, že Laššáková počas svojho pôsobenia v krajskom zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) reálne pomohla kultúre. Spomenul pritom napríklad jej postoj pri záchrane banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí.

Viac o téme: Ľubica Laššáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu