Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Študenti sa dnes poobede chystajú pred ministerstvo vnútra

Iniciatíva #niejenamtojedno pred ministerstvom vnútra pripomenie, že občania stále vedia, ktoré otázky sú teraz podstatné
Iniciatíva #niejenamtojedno pred ministerstvom vnútra pripomenie, že občania stále vedia, ktoré otázky sú teraz podstatné (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

BRATISLAVA - Študenti z iniciatívy #niejenamtojedno prídu dnes o 15:00 pred ministerstvo vnútra pripomenúť politikom, že občania stále vedia, ktoré otázky sú teraz podstatné.

„Z odstúpenia ministra vnútra Tomáša Druckera je zrejmé, že prioritou novej vlády je, aby všetko ostalo po starom. Namiesto zbavenia Tibora Gašpara funkcie policajného prezidenta ako prekážky pre nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej skončil vo funkcii minister, ktorý mal obnoviť našu dôveru v políciu," píše sa v stanovisku študentov, ktoré zaslal Timotej Lauko.

Študenti sa pýtajú, ako je možné, že vo funkcii zostáva človek, o ktorom zavraždený Ján Kuciak písal v investigatívnych článkoch, či dokedy sa budú politici tváriť, že nevedia, ktoré zmeny treba čo najskôr urobiť pre prinavrátenie dôvery v štát.

Minister vnútra Tomáš Drucker v pondelok oznámil, že podá demisiu. Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar na dnešnej tlačovej besede oznámil, že sám nedá žiadosť o odchod z funkcie, musí ho o to požiadať súčasný alebo budúci minister vnútra.

Za slušné Slovensko: Pellegrini by mal ako prvé odvolať Gašpara

Iniciatíva Za slušné Slovensko verí, že prvým krokom premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) ako dočasne povereného ministra vnútra bude odvolanie Tibora Gašpara z funkcie policajného prezidenta. V utorkovej tlačovej správe iniciatívy to skonštatovali Juraj Šeliga, Martina Strmeňová a Ján Gálik.

Rovnako očakávajú, že príde k zmene výberového procesu policajného prezidenta a k vytvoreniu nezávislej policajnej inšpekcie. "Odvolanie pána Gašpara považujeme za prvý a nevyhnutný krok pre začiatok obnovovania dôvery občanov v činnosť ministerstva vnútra, ako aj krok k naplneniu požiadavky nezávislého vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a všetkých káuz, na ktoré Ján poukázal," skonštatovali.

Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko, tiež uviedli, že o ich ďalších aktivitách budú informovať. "Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti," odkázali. Premiér Pellegrini ešte v utorok povie ďalší postup na ministerstve vnútra, ktorého vedením je dočasne poverený po odchode Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Oznámil to po tom, čo Drucker podal demisiu do rúk prezidenta SR Andreja Kisku a Pellegrini prevzal poverenie o dočasnom vedení.

Viac o téme: Študenti#niejenamtojedno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu