Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poľnohospodárstvo nutne potrebuje zmenu: Splnomocnenec Marcinčin predložil premiérovi návrhy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin predložil predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu stručnú analýzu a návrhy potrebných zmien v poľnohospodárskej politike Slovenska.

Najmenej rozvinuté okresy podľa splnomocnenca najviac trpia súčasným modelom poľnohospodárstva, v ktorom päť percent veľkých korporatívnych fariem získava takmer tri štvrtiny priamych platieb, čo je asi 300 mil. eur ročne, ale zamestnáva len štvrtinu zamestnancov v poľnohospodárstve. Informovala o tom v piatok Dušana Raslavská z útvaru splnomocnenca v tlačovej správe.

Slovensko je na základe súčasného modelu podľa Macinčina paradoxne závislé na dovoze potravín od zahraničných malých fariem, namiesto toho, aby využívalo svoj potenciál a umožnilo vlastným občanom podnikať v poľnohospodárstve a konzumovať zdravé domáce potraviny. Splnomocnenec v analýze napr. navrhuje, aby vláda podporila rodinné farmy, ktoré majú komparatívnu výhodu v činnostiach náročných na prácu ako je produkcia ovocia, zeleniny a živočíšna výroba, či presun zdrojov z priamych platieb späť do Programu rozvoja vidieka a obmedzenie platieb pre obrovské farmy.

„K hlavným dôvodom, prečo poľnohospodárstvo nedostatočne pomáha rozvoju regiónov, patrí nevhodná veľkostná štruktúra podnikov, zlá aplikácia spoločnej poľnohospodárskej politiky, neefektívne fungujúci trh s pôdou a slabo rozvinutý spracovateľský priemysel,“ uviedol Anton Marcinčin vo svojej analýze. Splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov v navrhovaných riešeniach odporúča aj urýchliť pozemkové úpravy, podporiť spracovanie lokálnych poľnohospodárskych výrobkov a spoluprácu farmárov v spracovaní výrobkov a v spoločnom odbyte výrobkov.

Viac o téme: PoľnohospodárstvoSlovenskoAnton MarcinčinPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu