Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Valocký odstúpil z funkcie šéfa Národného onkologického ústavu v Bratislave

Jozef Valocký
Jozef Valocký (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Poslanec za Smer-SD Jozef Valocký odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave. Potvrdila to hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Valockého rezignáciu už prijala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). V NOÚ sa mu búril personál, poukazoval na odchod odborníkov i odklad operácií. Valocký bol šéfom NOÚ od októbra 2017. Svoje pôsobenie v onkologickom ústave ukončí ako generálny riaditeľ 30. apríla. "Toto rozhodnutie oceňujem a ďakujem za odvedenú prácu. Spomínaný krok si vážim, prispeje k stabilizácii NOÚ," povedala Kalavská. Tvrdí, že jej záleží na tom, aby sa v ústave poskytovala kvalitná zdravotná starostlivosť. "Stabilizácia kľúčových ľudí je pre mňa podstatná, NOÚ je špičkové zdravotnícke zariadenie," povedala ministerka.

NOÚ v Bratislave je vedený Radou riaditeľov zloženej z generálneho, ekonomického a medicínskeho riaditeľa. Po ukončení pôsobenia Valockého môže pozíciu generálneho riaditeľa dočasne zastavať iná osoba až do ukončenia úspešného výberového konania, najdlhšie však na dobu šesť mesiacov. "Zdravotnícke zariadenie môže byt dočasne vedené aj dvoma členmi z troch, v tomto prípade medicínskym a ekonomickým riaditeľom," povedala Eliášová.

Valocký mal do utorka (3.4.) doniesť Kalavskej podpisy kľúčových lekárov, nimi mal deklarovať ich ochotu pracovať v NOÚ. Ak Valocký nezastabilizuje situáciu v ústave, môže vo funkcii aj skončiť, tlmočil minulý týždeň Kalavskú exminister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), ktorý Valockého do funkcie nominoval.

Vedenie NOÚ minulý týždeň odmietlo, že by situácia v ústave bola kritická z hľadiska odchodu personálu i odkladu operácií. "Zabezpečujeme všetky činnosti vo vzťahu k pacientovi bez obmedzenia, pacientov ošetrujeme ambulantne a rovnako fungujú aj chirurgické odbory," povedala hovorkyňa onkologického ústavu Martina Šoltésová. Dementovala tvrdenia, že by z NOÚ personál odchádzal hromadne.

Priznala však, že v porovnaní s minulým rokom je zamestnancov menej, najmä v radoch administratívnych pracovníkov a sestier, ktorých je oproti vlaňajšku o 25 menej. NOÚ však podľa Šoltésovej hľadá na tieto miesta ľudí. Lekári sú podľa nej tento rok v NOÚ v rovnakom počte ako v predchádzajúcom, odídencov totiž NOÚ nahradil.

Valocký: Na pacientovi mi záleží, odstúpil som pre upokojenie situácie

Rezignácia Jozefa Valockého na funkciu šéfa Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave má byť dôkazom, že mu na pacientovi záleží a vždy je pre neho na prvom mieste. Tvrdí to sám Valocký v písomnom stanovisku zaslanom médiám.

"Urobil som to z dôvodu upokojenia situácie v NOÚ...Nedopustím, aby sa pacient stal rukojemníkom akýchkoľvek skupín. Uvedomujem si, že onkologickí pacienti veľmi citlivo vnímajú nielen svoje ochorenie, ale aj atmosféru v zariadeniach, ktoré im poskytujú zdravotnú starostlivosť," napísal Valocký. Ten si praje, "aby ostala zachovaná kontinuita opatrení vedúcich k zlepšeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti, zvýšeniu komfortu pacientov a zabráneniu nekalých praktík, ktorých nápravu sme za uplynulý rok vykonali".

Drucker si váži rozhodnutie Valockého odstúpiť z funkcie šéfa NOÚ

Exminister zdravotníctva a súčasný šéf rezortu vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) si rozhodnutie Jozefa Valockého odstúpiť z funkcie šéfa Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave váži. "Urobil to v záujme upokojenia situácie v NOÚ," povedal Drucker, ktorý Valockého minulý rok do funkcie nominoval.

Bývalý šéf rezortu zdravotníctva minulý týždeň Valockého kritizoval. Povedal, že jeho nominácia do čela NOÚ nebola prospešnou. Situácia v onkologickom ústave sa podľa Druckera "po príchode pána Valockého zhoršila". "Chápem, že je to koaličný poslanec, nikdy som s ním nemal žiadny konflikt, bohužiaľ, situácia dospela do takej nálady, ktorá je zlá pre všetkých," povedal minulý týždeň Drucker.

Ten Valockého vnímal vždy z manažérskeho hľadiska. "A prosil som ho, keď odchádzal z čela fakultnej nemocnice v Nitre, aby dával viac akcent na ľudské vzťahy. Jeho ambícia vždy bola hľadať racionalizačné opatrenia, ale keď idete za hranu a neviete pracovať s ľuďmi, tak to nie je dobre," vysvetlil exminister zdravotníctva. Valocký mal problémy s personálom aj v nitrianskej nemocnici. Za jeho šéfovania tam chýbali anestéziológovia.

Viac o téme: OdstúpenieJozef ValockýNárodný onkologický ústavAndrea Kalavská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu