Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Škandál s agrodotáciami: Matečná potvrdila prepojenia na exsmeráčku Roškovú, padajú hlavy

Ľubica Rošková
Ľubica Rošková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V súvislosti s kauzou agrodotácií na východnom Slovensku boli odhalené pochybenia v činnosti Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP). Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná dala preto príkaz na odvolanie zodpovedných riadiacich zamestnancov ústavu, ktorí sú zodpovední za správu a digitalizáciu systému.

Gabriela Matečná sa po reportáži o podozrení zo zneužívania agrodotácií na východnom Slovensku, ktorú zverejnil Denník N, rozhodla konať. Jej rezort spolu s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) zistil závážne pochybenia a majú podozrenia z cieleného subvenčného podvodu, ktoré sa týkajú firmy Agro Porúbka. Vo firme figuruje od roku 2016 ako majiteľka bývalá krajská dvojka Smeru po Paškovi Ľubica Rošková.

Trestné oznámenia a kontroly

Výskumný ústav tiež príde o svoju kompetenciu v tejto oblasti a dôjde k bezodkladnému presunu celého odboru diaľkového prieskumu zeme a geoinformatiky pod Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA). Matečná spravila niekoľko opatrení. "Dávam príkaz na odvolanie zodpovedných riadiacich zamestnancov ústavu, ktorí sú zodpovední za správu a digitalizáciu systému. Výskumný ústav tiež príde o svoju kompetenciu v tejto oblasti a dôjde k bezodkladnému presunu celého odboru diaľkového prieskumu zeme a geoinformatiky pod Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA)," povedala šéfka rezortu.

Na základe indícií novinára Andreja Bána PPA skontrolovala v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti Agro Porúbka a identifikoval presné plochy. Pri ďalšej analýze zistila, že VÚPOP zlyhal pri aktualizácií plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme LPIS aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

Ministerstvo pôdohospodárstva a PPA majú vážne podozrenie z cieleného subvenčného podvodu na poľnohospodárskych plochách na východnom Slovensku. V tejto súvislosti podali v utorok trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP), spustili kontrolu a ďalšie vážne opatrenia. Informovali o tom dnes ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a šéf PPA Juraj Kožuch.

V kauze figuruje krajská dvojka Smeru Rošková

V kauze subvenčného zneužívania agrodotácií figuruje firma Gard, dnes premenovaná na Agro Porúbka. Jednou zo spoločníčok vo firme je aj bývalá poslankyňa za Smer a bývalá okresná šéfka strany Ľubica Rošková. Ako majiteľka firmy figuruje Rošková od novembra 2016, teda niekoľko mesiacov po tom, ako odišla z parlamentu. Dovtedy vlastnil spoločnosť aj jej účtovník Jozef Aranyi. Roškovej firma Agro Porúbka podľa denníka poberala agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje.

Každý, kto poberá dotácie z PPA, medzi nimi aj firma Agro Porúbka (Gard), má prístup do systému GSAA satelitných farebných detailných snímok územia. Do tohto systému sa podľa denníka môže dostať každý farmár. Zároveň ukázali aj to, aké ľahké je podvádzať s poliami a pozemkami kvôli dotáciám. V takmer 50-ich katastroch na východe deklarovala firma Agro Porúbka v roku 2017 nárok na dotácie v celkovej výmere 150-hektárov, čo predstavuje približne 40-tisíc eur. Neraz však ide o lživé údaje. 

Ide o obzvlášť sofistikovaný čin

"Táto spoločnosť deklarovala v roku 2017 470 hektárov pôdy na východnom Slovensku. Boli medzi nimi aj plochy, ktoré nemali byť deklarované a boli neoprávnené," povedal na tlačovke generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platovej agentúry Juraj Kožuch. Podľa neho žiadateľ musel mať presné informácie aj z prostredia, ktoré je absolútne interné. "Žiadateľ mal presné informácie a zistenia o fungovaní poľnohospodárskych podpôr. Preto som dnes podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie vo veci subvenčného podvodu," dodal Kožuch.

Kožuch povedal, že tento čin bol obzvlášť sofistikovaný, pretože našli spôsob, ako nebyť zachytený na troch kontrolných úrovniach. "Zároveň sme spustili kontroly priamo na mieste. Ak sa zistia počas kontroly na mieste nezrovnalosti, budeme žiadať o vrátenie financií," avizoval Kožuch.

Napriek tomu, že Slovensko má podľa Matečnej jeden z najpresnejších systémov a robí najviac kontrol na mieste v rámci EÚ, našli sa ľudia, ktorí dokázali zneužiť systém podpôr v agrosektore. "Okamžite po preverení podozrení som dala príkaz na odvolanie zodpovedných riadiacich zamestnancov VÚPOP zodpovedných za správu digitálneho systému LPIS, ktorý je mapovým podkladom pre priame podpory. Zároveň som dala príkaz na presun celého odboru diaľkového prieskumu Zeme a geoinformatiky pod PPA," priblížila ministerka.

Matečná informovala Pellegriniho

Podľa vlastných slov tiež informovala premiéra Petra Pellegriniho, že bude konať veľmi rázne a bez výnimiek. "Máme veľmi vážne podozrenie na subvenčný podvod. Takéto praktiky nebudeme tolerovať a rázne proti nim zakročíme," vyhlásila Matečná. "Ak chceme zabezpečiť ešte nižšiu mieru pochybení a eliminovať podvody, potrebujeme čo najviac posilniť informatizáciu a digitalizáciu. Pán premiér prisľúbil, že vláda schváli financie na kompletnú digitalizáciu PPA, o ktorú sa snažím už od svojho nástupu, vrátane dronov a prenájmu sentinelov Európskej vesmírnej agentúry na kontroly plôch. Už tento rok bude možné grafické prílohy k žiadostiam o priame platby podávať len elektronicky, vďaka čomu prípady ako spomínané machinácie na východe dokážeme odhaliť," vysvetlila Matečná.

Šéfka MPRV upozornila, že rezort pôdohospodárstva má od roku 2016 zriadenú protikorupčnú e-mailovú schránku, ale zatiaľ neprišli žiadne podnety na nezákonné čerpanie podpôr. "Vyzývam preto všetkých, ktorí majú podozrenia, aby to adresovali na protikorupčný e-mail ministerstva korupcia@land.gov.sk, na e-mail Pôdohospodárskej platobnej agentúry korupcia@apa.sk, alebo priamo kontaktovali orgány činné v trestnom konaní," dodala Matečná.

Viac o téme: Ľubica RoškováGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu