Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hanba pre Slovensko! Europoslanci skritizovali Pellegriniho a jeho náhradníka Babiša

Peter Pellegrini a Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini a Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP/Aris Oikonomou, Olivier Matthys )

BRATISLAVA - Europoslanci Ivan Štefanec i Anna Záborská kritizujú súčasnú situáciu na summite EÚ v Bruseli. Nepáčilo sa im, že nového premiéra Petra Pellegriniho zastúpil v piatok na tomto vrcholnom podujatí český premiér v demisii Andrej Babiš.

Europoslankyňa Monika Beňová v tom ale žiaden problém nevidí, kolegom odkázala, aby sa radšej snažili prispeť k upokojeniu situácie. Pellegrini bol v piatok v Národnej rade SR, nová vláda sa uchádzala o dôveru v parlamente. „Je to nešťastne zvolené riešenie," myslí si Záborská. „A to nielen pre to, že Babiš je premiérom v demisii, treba myslieť i na to, čo všetko sa o ňom hovorí," povedala. Štefanec v tejto súvislosti dokonca hovorí o hanbe. 

Záborská si myslí, že zastupovanie Pellegriniho v piatok na summite nebolo nutné, „skôr by privítala, keby sa zo summitu v tento deň ospravedlnil pre potrebu byť na Slovensku". „Určite by to v Bruseli pochopili," uviedla.

Je to v poriadku, oponuje Beňová

„Takto zvolený postup je v poriadku," oponovala Beňová. Je to podľa nej pochopiteľné, keďže Pellegrini potrebuje byť v piatok na Slovensku. Poukázala, že nejde o prvý prípad vzájomného zastupovania sa lídrov EÚ na vrcholnom podujatí.

„Nemyslím si, že odznie niečo, čo si Peter Pellegrini s Andrejom Babišom neprediskutovali a ak by aj bolo, tak sú určite v kontakte," myslí. Podľa Beňovej netreba hľadať problémy tam, kde nie sú. „A požiadala by som slovenských europoslancov, aby sa aj oni snažili upokojiť situáciu," dodala Beňová.

Fico už zastupoval Sobotku

Summit EÚ v Bruseli je dvojdňový, Pellegrini sa ňom vo štvrtok (22.3.) zúčastnil, na Slovensko prišiel neskoro v noci. V piatok SR na summite zastúpil český premiér v demisii Andrej Babiš. Nejde o prvý prípad vzájomného zastupovania na vrcholnom stretnutí lídrov EÚ.

Robert Fico v marci 2017 zastúpil bývalého predsedu českej vlády, ktorý dvojdňový summit nedokončil pre snem ČSSD v Brne. Fico vtedy zastúpil Sobotku rovnako v druhý, neformálny deň summitu, keď sa už neprijímajú žiadne závery.

Viac o téme: Monika BeňováPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu