Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Gábor Gál: Prioritou nového ministra bude voľba policajného prezidenta

Zľava: Minister spravodlivosti SR Gábor Gál, minister obrany SR Peter Gajdoš a minister hospodárstva SR Peter Žiga
Zľava: Minister spravodlivosti SR Gábor Gál, minister obrany SR Peter Gajdoš a minister hospodárstva SR Peter Žiga (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Nový minister spravodlivosti Gábor Gál poďakoval odchádzajúcej ministerke Lucii Žitňanskej za jej doterajšiu prácu a množstvo presadených opatrení. Medzi jeho priority patrí úprava policajnej inšpekcie a chce hovoriť s ministrom vnútra o vymenovaní nového policajného prezidenta.

Ako informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla, minister sa vráti aj k diskusii o nových pravidlách voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, keďže sa má deväť miest na súde obsadzovať už podľa nových prísnejších pravidiel.

Z opatrení, ktoré majú smerovať k efektívnejšej justícii, sa chce minister sústrediť na zlepšenie fungovania obchodného registra. Ide o rad opatrení, ktoré môžu odbremeniť súdy od administratívnej agendy a prispieť k zlepšeniu podnikateľského prostredia. Gábor Gál sa chce vrátiť aj k riešeniu vyše trojmiliónového balíka tzv. starých exekúcií, ktoré po zmene pravidiel v Exekučnom poriadku zostali ležať na súdoch a zaťažujú súdy.

„Prácu ministerstva som sledoval a viem, že nasadám na dobre rozbehnutý vlak. Za dôležité v tejto situácii považujem presadzovať opatrenia, ktoré môžu pomôcť upokojeniu situácie a prinavráteniu dôvery v inštitúcie,“ vyjadril sa nový minister spravodlivosti.

Viac o téme: Gábor Gál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu