Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fedor: Najväčšie očakávania má spojené s novým ministrom vnútra

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA – Najväčšie očakávania má poslanec NR SR Martin Fedor (Most-Híd) spojené tak ako väčšina verejnosti s novým ministrom vnútra. Ako dnes povedal Fedor, nový minister je v neľahkej situácii a nechce mu posielať mediálne rady ani odkazy.

„Myslím, že si je veľmi dobre vedomý faktu, že na pleciach jeho a premiéra leží najväčšia zodpovednosť za to, či sa začne postupne obnovovať otrasená dôvera občanov voči inštitúciám štátu. Aj keby neboli verejné protestné demonštrácie, znížená dôvera ľudí v políciu a ostatné represívne orgány je dlhodobým problémom,“ zdôraznil Fedor.

Fedor pripomenul, že preto pred niekoľkými rokmi prišiel spolu s balíkom systémových opatrení, ktoré zahŕňali posilnenie autonómnosti policajného prezidenta a nezávislosti inšpekčného orgánu polície. „Verím, že nová vláda príde s návrhmi v čo najskoršom termíne,“ uviedol. Podľa neho však akékoľvek systémové riešenia budú pri tomto úsilí nedostačujúce, ak nebudú sprevádzané zodpovedajúcimi personálnymi opatreniami. „Tie sa veľmi prirodzene musia týkať šéfa polície i inšpekcie či vedenia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA),“ dodal Fedor.

Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) z pozície podpredsedníčky Výboru NR SR pre európske záležitosti od novej vlády očakáva najmä kontinuitu v zahraničnej politike, ako aj pevné proeurópske pozície, tak, aby sme boli aj naďalej stabilným a dôveryhodným partnerom.

„Vidím priestor pre lepšiu koordináciu zahraničnopolitických postojov medzi najvyššími ústavnými činiteľmi, tak, aby naša zahraničná politika bola jasná, čitateľná a nespochybniteľná v európskych hodnotách. V čase, keď najväčší hráči Únie chystajú zásadnú reformu EÚ, nesmieme zostať bokom. Aj preto musí byť vláda stabilná a dôveryhodná, aby sa Slovensko mohlo zapojiť do historických rozhodnutí, ktoré náš kontinent čakajú v oblasti eurozóny, bezpečnostnej politiky či migrácie,“ povedala pre agentúru SITA.

Viac o téme: Minister vnútraMartin Fedor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu