Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko čaká summit v Bruseli: Pellegrinimu beží čas, zastúpiť nás môže Babiš

Peter Pellegrini a Andrej Kiska
Peter Pellegrini a Andrej Kiska (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - V prípade, ak prezident SR Andrej Kiska vymenuje do štvrtka novú vládu na čele s Petrom Pellegrinim (Smer-SD), na summite Európskej únie bude Slovenskú republiku reprezentovať on. Pokiaľ sa tak nestane, v hre je aj možnosť, že Slovensko nebude mať na summite premiéra. Uviedla to šéfredaktorka portálu Euractiv.sk Zuzana Gabrižová.

"Ak prezident do štvrtka novú vládu nevymenuje, na summit by mal ísť Robert Fico (Smer-SD) ako predseda vlády v demisii. Tretia možnosť je, že sa Slovensko nechá zastupovať iným štátom, napríklad Českou republikou, ale to sa využíva len v krajných prípadoch a nie na celý dvojdňový summit," konštatovala Gabrižová.

Dvojdňový summit Európskej rady, ktorý sa začne v Bruseli vo štvrtok 22. marca, bude mať primárne ekonomický charakter. Hlavy štátov a predsedovia vlád členských krajín budú okrem iného diskutovať o eurozóne, ale vo formáte EÚ 27 aj o brexite.

Babiš by nás zastúpil

Český premiér v demisii Andrej Babiš je pripravený zastupovať Slovenskú republiku na nadchádzajúcom dvojdňovom summite EÚ v Bruseli, ak česká strana dostane oficiálnu žiadosť zo Slovenska. V stredu to uviedol český veľvyslanec pri Európskej únii Martin Povejšil.

Veľvyslanec zdôraznil, že táto otázka sa týka tých, ktorí "komunikujú medzi Bratislavou a Prahou". "Ale ja nemám najmenšie pochybnosti o tom, že ak by sa Slovensko obrátilo na Českú republiku, tak Česká republika veľmi ochotne tú rolu prijme," skonštatoval Povejšil.

Nešlo by o prvý prípad vzájomného zastupovania na vrcholnom stretnutí lídrov EÚ. Robert Fico v marci 2017 zastúpil bývalého predsedu českej vlády, ktorý dvojdňový summit nedokončil pre snem ČSSD v Brne. Fico vtedy zastúpil Sobotku v druhý, neformálny deň summitu, keď sa už neprijímajú žiadne závery.

Viac o téme: Robert FicoBruselAndrej KiskaSummit EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu