Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ako vidia situáciu iniciátori protestu umelcov voči nominácii na ministra kultúry?

Osobnosti, ktoré sa zúčastnili piatkového protestu v Bratislave.
Osobnosti, ktoré sa zúčastnili piatkového protestu v Bratislave. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Dirigent, manažér, producent a hudobný skladateľ Anton Popovič bol spolu s violončelistom a riaditeľom festivalu Konvergencie Jozefom Luptákom iniciátorom Vyhlásenia zástupcov kultúrnej obce k nominácii Erika Tomáša na funkciu ministra kultúry SR, ktoré za dva dni podporilo na changenet.sk viac ako 900 reprezentantov kultúry. Medzi nimi boli osobnosti ako Emília Vášáryová, Táňa Pauhofová, Daniel Hevier, Andrej Augustín, Marek Ormandík, Rudo Sikora, Michal Hvorecký, Dalibor Karvay, Miki Skuta, Jana Kirschner a mnohí ďalší.

Ako vnímate aktuálnu situáciu v súvislosti s tým, že prezident neprijal návrh na novú vládu?

Prezident koná v rámci Ústavy SR, má právo neprijať návrh na vymenovanie vlády od osoby poverenej jej zostavením, prípaden môže poverenie tejto osobe vziať a poveriť zostvovaním vlády inú.

Vo všeobecnosti po voľbách, vyslovení nedôvery vláde parlamentom alebo po demisii vlády platí, že nevládnu politické strany, ale vládne prezident. Čo sa vzťahuje na aktuálnu situáciu, keďže vláda podala demisiu a prezident ju prijal. Podaním demisie odovzdali politici moc do rúk prezidenta a to v súlade s ústavou a prezident má rovnako v súlade s ústavou teraz viacero možností, pričom záleží iba od jeho vôle, ktorú si vyberie.

Ak politické strany nebudú akceptovať výhrady prezidenta k návrhu personálneho zloženia vlády a nebudú chcieť personálne postaviť nový návrh na vládu SR, môžu sa dohodnúť na predčasných voľbách, ale nemôžu a nedokážu zabrániť prezidentovi, aby v krajnom prípade vymenoval aj "vlastnú" vládu. Tá môže vládnuť až do konca volebného obdobia, či už riadneho alebo predčasného - o tom už rozhoduje parlament, nie prezident.

Inými slovami - prezident má právo rozhodovať o tom, akú bude mať krajina vládu. Ak sa rozhodne a vymenuje vládu, zároveň vráti moc do rúk parlamentu. Ak sa nerozhodne a žiadnu vládu nevymenuje, zostáva vládnuť naďalej premiér R.Fico, hoci v demisii. V tom prípade post, ktorý bude treba do volieb (riadnych, či predčasných) obsadiť bude ministerstvo kultúry.

Ako vnímate kroky členov vlády v tejto situácii?

Tu sa mi žiada len pripomenúť prísahu členov vlády, ktorú skladali do rúk prezidenta: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života."

Ako rezonovala v kultúrnej obci nominácia na post ministerky kultúry?

Nechcem sa vyjadrovať za druhých. Nie je jednoduché dosiahnuť zjednotenie pohľadov kultúrnej obce, pretože ich rôznosť je takpovediac jej genetickým kódom. Ten kto v kultúre niečo znamená, získal svoju pozíciu v spoločnosti kvalitou svojich výkonov, či výstupov. Vo vyhlásení zástupcov kultúrnej obce bolo uvedené:

Rezort kultúry dlhodobo vnímame ako podhodnotený a marginalizovaný oproti štandardom rozvinutých krajín EÚ a pre jeho rozvoj považujeme za nezodpovedné zveriť ho do rúk niekoho, kto na takúto funkciu nie je kvalifikovaný, ale iba stranícky nominovaný.

Kultúrna obec má záujem spolupracovať s verejnými činiteľmi, ktorí sú schopní viesť dialóg na odbornej úrovni, majú prirodzený rešpekt v kultúrnom prostredí a aj z manažérskeho hľadiska rozumejú procesom, ktoré majú riadiť a usmerňovať.

Nominácia vicepremiéra Pellegriniho je z tohto pohľadu veľkou neznámou, takže je ťažko možné sa k nej vyjadriť. Pani Ľubici Laššákovej každopádne slúži ku cti, že bola aktívnou oponentkou vládnutia neofašistického župana v Banskobystrickom kraji.

Treba však uviesť, že minister/ministerka kultúry - zvlášť v časoch významných spoločenských zmien by mal do spoločnosti prinášať dôležité komunikačné impulzy opierané o fakty a argumenty,  nie o osobné domnienky, či špekulácie namierené proti akémukoľvek segmentu spoločnosti.  

Viac o téme: ProtestHerciUmelci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu