Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

S týmto Hlina nebude súhlasiť: Kresťanskí demokrati odmietajú Matovičov návrh

Alojz Hlina Zobraziť galériu (2)
Alojz Hlina (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) neuvažuje o spoločnom postupe v predčasných parlamentných voľbách, ktorý opozičným parlamentným a mimoparlamentným stranám v utorok (13.3) navrhol Igor Matovič. V relácii televízie TA3 V politike to povedal predseda KDH Alojz Hlina.

"KDH je jediná kresťanskodemokratická strana, KDH je v zásade víťazom VÚC volieb, KDH je konsolidovaná," vyhlásil. Okrem toho mu prekáža, akým spôsobom sa o ponuke dozvedel. "Keď chcete niečo také vytvoriť, tak sa to vytvára ináč. A až potom to oznámite médiám, keď to má potenciál," odkázal Matovičovi.

Vo volebnej kampani sa má podľa neho zápasiť o voliča, nie ukazovať, kto vie ako spolupracovať. "Deň po voľbách si sadneme, povieme si, kto čo má a podľa toho sa zariadime," povedal. Vopred však vylúčil povolebnú spoluprácu so stranami Smer-SD a ĽSNS. Za možné riešenie súčasnej politickej situácie považuje referendum o vyhlásení predčasných volieb. "Niekedy ním stačí len pohroziť, nie ho urobiť," myslí si.

Snem KDH, na ktorom v súboji o kreslo predsedu porazil Richarda Vašečku, hodnotí Hlina pozitívne. Podľa neho bol snem udalosťou aj pre Slovensko. "Pokiaľ to KDH zvládne a budeme veľkou a silnou stranou, tak je v záujme Slovenska, aby procesy v KDH prebiehali dobre," uviedol.

Přidal chce odísť zo strany

Bývalý poslanec Národnej rady SR za KDH Alojz Přidal plánuje v najbližších dňoch vystúpiť z Kresťanskodemokratického hnutia. Hovorí, že o svojej budúcnosti mimo KDH uvažujú i ďalší. Potvrdil to Přidal. Ten je Hlinovým kritikom, sympatie má, naopak, k neúspešnému kandidátovi na predsedu hnutia Richardovi Vašečkovi. "Hlinu považujem za politického aktivistu a obyčajného populistu," povedal Přidal s tým, že nesúhlasí, ako súčasný šéf KDH robí politiku a prezentuje hnutie navonok.

Alojz Přidal
Zobraziť galériu (2)
Alojz Přidal  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Hlina Přidalovi odkázal, že KDH je demokratická strana, do ktorej sa dá vstúpiť a aj z nej vystúpiť. "A po tých nechutnostiach, na ktoré sa pán Přidal prepožičal, síce nehovorím, že sa v ňom pohlo svedomie, ale aspoň nám to uľahčil pri prebiehajúcom disciplinárnom konaní," uviedol Hlina.

Hlina v sobotu na sneme v Ružomberku obhájil post šéfa KDH. V tajnej voľbe získal 233 hlasov, jeho vyzývateľ Richard Vašečka 101. Hlasovania sa zdržali traja delegáti, jeden hlasovací lístok bol neplatný. Vašečka je odídencom z OĽaNO, v parlamente pôsobí ako nezaradený. Po neúspešnej kandidatúre ostáva členom KDH. Záujem o post predsedu mal aj nitriansky krajský poslanec Miloslav Hatala, ten sa však v sobotu kandidatúry vzdal v prospech Vašečku.

Viac o téme: KDHAlojz HlinaAlojz Přidal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu