Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KDH si zvolilo predsedu, Vašečkovi nepomohol ani Hatala: Hlina post predsedu obhájil

V KDH si volia nového predsedu. V hre sú tri mená. Zobraziť galériu (10)
V KDH si volia nového predsedu. V hre sú tri mená. (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

RUŽOMBEROK - Kresťanskodemokratické hnutie si v sobotu na sneme v Ružomberku volilo nového predsedu, podpredsedov a má zmeniť stanovy tak, aby sa upravila skratka hnutia. Post predsedu KDH obhájil Alojz Hlina. O post predsedu sa pôvodne uchádzali traja kandidáti - Alojz Hlina, nezaradený poslanec NR SR Richard Vašečka a nitriansky krajský poslanec Miloslav Hatala. Hatala sa napokon vzdal v prospech Vašečku, no ani to nepomohlo.

"Takmer až do voľby predsedu môže byť na predsedu navrhnutý ktorýkoľvek člen hnutia," vysvetlil Župa. Predsedu volilo 342 delegátov snemu. Hlinovi verejne deklarovali podporu členovia predsedníctva KDH. Vašečka svoju kandidatúru zdôvodňoval aj silnou a naliehavou ponukou zvnútra KDH. V pondelok ho za kandidáta na post predsedu nominovala prešovská primátorka Andrea Turčanová. 

Tretí kandidát na post predsedu KDH Miloslav Hatala sa vzdal v prospech Richarda Vašečku, ktorý tak bude súperiť len s Alojzom Hlinom. Informoval Denník N.

Alojz Hlina ostáva predsedom KDH

Kresťanskodemokratické hnutie si v sobotu na sneme v Ružomberku zvolilo predsedu. Post obhájil doterajší šéf hnutia Alojz Hlina. Porazil svojho vyzývateľa Richarda Vašečku. Z celkovo 338 delegátov prítomných na sneme hnutia dostal 233 hlasov. 

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Poslanec NR SR Richard Vašečka, ktorý bol tiež kandidátom na post predsedu hnutia, získal 101 hlasov. Jeden hlasovací lístok bol neplatný a ostatní sa hlasovania zdržali. Nezvoleného Richarda Vašečku Hlina nominoval za člena Predsedníctva KDH. O tom, či sa stane súčasťou predsedníctva, sa rozhodne na budúcej rade KDH.

Predsedníctvo KDH nominovalo na posty podpredsedov hnutia súčasných podpredsedov, ktorými sú Pavol Zajac, Milan Majerský a Peter Bobula. O ich zvolení rozhodne snem KDH ešte dnes. Kandidátov na podpredsedov je však viac, medzi nimi je aj poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja Miloslav Hatala.

Vašečka z KDH neodchádza, založenie vlastnej strany vylučuje

Richard Vašečka po nezvolení za predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) zostáva v strane. "Som člen KDH a z KDH neodchádzam. Budem pracovať ako poslanec Národnej rady SR," uviedol dnes pre médiá na sneme KDH v Ružomberku Vašečka, ktorý je v súčasnosti jediným poslancom strany v parlamente. Založenie vlastnej strany vylučuje napriek tomu, že má inú predstavu o politike. Nepredpokladá, že by malo dôjsť k štiepeniu strany, k čomu ani nechce prispieť.

Vašečka podľa vlastných odmietol nomináciu na kandidáta na post podpredsedu KDH z úctivosti. "Pán predseda, ktorý obhájil svoj post, si vybral svoj tím ľudí, takže by som mu to nechcel narúšať. Preto si myslím, že je dobré, keby boli potvrdení tí ľudia, ktorí s ním pracovali,“ zdôvodnil Vašečka odmietnutie možnosti kandidovať na funkciu podpredsedu strany. Priebeh snemu vníma ako demokratický s dobrou atmosférou.

OĽaNO Hlinovi zablahoželalo

Hnutie OĽaNO zablahoželalo staronovému predsedovi KDH Alojzovi Hlinovi k jeho opätovnému zvoleniu. "Alojz Hlina odviedol za dva roky vo funkcii predsedu KDH veľký kus práce. Vytiahol hnutie z historicky najhoršej situácie, v ktorej od svojho vzniku bolo, a zrejme tento fakt najviac zavážil pri rozhodovaní delegátov. Zvolenému predsedovi KDH Alojzovi Hlinovi želáme múdre rozhodovanie pri vedení hnutia a veríme, že tak, ako OĽANO dokázalo spolupracovať s KDH v posledných župných voľbách, budú obe hnutia spolupracovať aj naďalej."

KDH je ostrov v rozbúrenom mori politologického šialenstva

Slovensko potrebuje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Vyhlásil to na sneme súčasný predseda Alojz Hlina vo svojom príhovore s tým, že za dva roky, čo je lídrom hnutia, prešiel 54 okresných snemov. "Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) je maják, ostrov v rozbúrenom mori politologického šialenstva na Slovensku," uviedol Hlina. 

Richard Vašečka (v strede)
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Podľa neho KDH za dva roky prešlo cestou konsolidácie a vytesňovania politického priestoru. Teraz KDH čaká tretia, podľa neho "najkrajšia fáza rastu,v ktorej budú teraz ako demokrati"."Boli to ťažké dva roky, KDH bolo v prachu. Ale veľa vecí sa podarilo," zdôraznil s tým, že KDH si postupne získava rešpekt ľudí, ku ktorému sa dá dopracovať hlavne vytrvalou prácou.

Hlina útočí na Kollára

"KDH k liberálom nikdy kolenačky nepríde. To nikto nikdy nemôže čakať. Urobme tak, aby sme sa nemuseli dohodnúť s Kollárom (pozn. red.: Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina)," povedal. Podľa neho len silné KDH dokáže to, čo má v hodnotovom vybavení. "Len silné KDH je cesta. KDH musí byť sociálne, to je úlohou KDH. Musíme byť národní. KDH musí byť kresťanské," dodal.

"Sme jediná normálna štandardná strana na Slovensku, konzervatívna, kresťanskodemokratická strana. Sme jeden z víťazov VÚC volieb, KDH tu je, bolo a bude," povedal. Hlina počas príhovoru zožal niekoľkokrát silný potlesk delegátov. "Nie sme žiadna predajňa so zmiešaným tovarom. Sme jediná hodnotová strana na Slovensku," dodal.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Predseda kresťanských demokratov vyzdvihol, že v súčasnosti sú námestia plné ľudí, ktorí sa neboja prejaviť svoju vôľu. "To malo byť dávno, dávno sme mali odmietať zrastenie štátu a mafie. Nebudeme spolupracovať so Smerom. Nemôžeme," uviedol s tým, že KDH už 27. februára vydalo stanovisko, kedy povedali nie Robertovi Kaliňákovi, Tiborovi Gašparovi, Robertovi Ficovi. Ale to dnes už podľa neho nestačí. "Poctivým riešením pre Slovensko sú určite predčasné voľby," vyhlásil s tým, že Slovensko ide do ťažkých časov politických, ale aj ekonomických. "Je mimoriadne dôležité zostať tým majákom," uviedol.

Voľba nového predsedu KDH
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Vašečka vidí svoje šance veľmi reálne

Poslanec Národnej rady SR Richard Vašečka svoje šance na zvolenie za predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) vidí veľmi reálne. Ako v piatok uviedol Richard Vašečka, voľba nerozhodne len o mene predsedu KDH, ale aj o celkovom smerovaní a budúcnosti hnutia.

Voľba nového predsedu KDH
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

"Po stovkách stretnutí s členmi KDH po celom Slovensku som sa uistil, že moje rozhodnutie kandidovať za predsedu bolo správne. Cítim silnú podporu a svoje zvolenie za predsedu KDH vidím ako veľmi reálne. Som človekom spolupráce a budem usilovne spolupracovať s každým, komu dajú delegáti snemu dôveru," uviedol Vašečka, pre ktorého je dôležité, aby KDH sedelo nielen v parlamente, ale aj za stolom pri zostavovaní vlády, ktorá bude diametrálne odlišná od súčasnej. "Bude to dobré pre Slovensko," dodal.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Hlina hovorí o potrebe KDH

Súčasný predseda hnutia Hlina v piatok, ešte pred snemom, nepovedal, ako vidí svoje šance na opätovné zvolenie. "V sobotu je snem, snem KDH je oslava demokracie. KDH je v zásade už jediná strana na Slovensku, ktorá dokáže mať taký veľký snem, máme tam približne 350 delegátov z celého Slovenska," povedal a myslí si, že snem bude dôležitý nielen pre KDH, ale vzhľadom na okolnosti aj pre celé Slovensko.

"Naša krajina potrebuje jednu konzervatívnu kresťanskodemokratickú stranu," povedal Hlina, ktorý sa pred snemom nechcel vyjadrovať k možnému výsledku voľby predsedu. Podľa neho je to na delegátoch, či Hlina zostane predsedom aj naďalej.

Figeľ vystúpi osobne

Od svojho vzniku bolo KDH vždy dôležitou súčasťou alternatívy pre lepšie Slovensko - pri budovaní slobody a demokracie a prekonávaní obdobia totality, v zápase s mečiarizmom a s populistickou, skorumpovanou politikou vlád Roberta Fica. Tam má smerovať aj dnešné hnutie - k formovaniu slušnej politiky pre ľudí, spravodlivého štátu a rozumnej solidarity v spoločnosti. Pred dnešným snemom KDH to pre agentúru SITA uviedol bývalý predseda hnutia Ján Figeľ.

"Predsedom má byť ten, kto dá členom a voličom KDH víziu účasti na vládnom spravovaní krajiny, kto dokáže vytvárať čo najviac priestoru pre rast jeho vplyvu a pre spájanie podobne hodnotovo a programovo blízkych ľudí. Pri silnejšej tímovosti a jednote a vďaka väčšej otvorenosti pre ľudí, pre odborníkov a pre skutočné riešenia sa KDH pri najbližších parlamentných voľbách vráti nielen do parlamentu, ale aj do vlády. Som o tom presvedčený," uviedol súčasný osobitný veľvyslanec Únie pre náboženské slobody. Za hlavnú výzvu pre novozvoleného predsedu a vedenie KDH považuje výrazne posilniť jednotu kresťanskodemokratických a konzervatívnych síl v úsilí o spravodlivé a slušné Slovensko. Figeľ dnes na sneme v Ružomberku vystúpi aj osobne.

Myslí si, že súťaž o post predsedu je hnutiu na prospech. "Prajem kandidátom, aby v nej boli férovými protagonistami svojej programovej a personálnej ponuky," uviedol Figeľ a pripomenul, že v histórii hnutia bolo niekoľko zápasov o predsedu a len v jedinom prípade porazený kandidát neodišiel a nezaložil konkurenčnú stranu. "Bolo to v roku 2000, keď som o post predsedu súťažil s Jánom Čarnogurským. Víťazom sa nakoniec stal Pavol Hrušovský, ja som prijal post podpredsedu a dobre sme spolupracovali. Keď vo svojej dobe na post predsedu hnutia kandidovali Ján Klepáč (SKDH), Mikuláš Dzurinda (SDKÚ), Vladimír Palko (KDS), po prehratých súbojoch neskoršie nielen opustili KDH, ale založili aj nové subjekty," pokračoval Figeľ s tým, že Daniel Lipšic (NOVA) a Radoslav Procházka (Sieť) sa o pozíciu predsedu ani neuchádzali, ale priamo vytvorili konkurenčné politické strany, čím podľa neho pomohli ešte viac oslabiť KDH, a tým aj alternatívu slušnej politiky pre Slovensko.

KDH je polarizované, tvrdí politológ

Politický analytik Ján Baránek spomedzi trojice kandidátov vníma Hatalu ako najmenej výrazného. "On ako prvý ohlásil kandidatúru zo vzdoru voči Alojzovi Hlinovi, nepozdáva sa mu ako vedie KDH," uviedol s tým, že podľa neho má Hatala najmenšiu podporu. "KDH je dnes polarizované medzi priaznivcami a odporcami Hlinu. KDH vždy bolo stranou kolektívneho vedenia a Hlinovi pripisujú niektorí členovia autoritárske snahy o vládnutie," uviedol.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Vašečka má podľa analytika jednu výhodu, a tá spočíva v tom, že on sám má 25-tisíc preferenčných hlasov. A keby sa stal predsedom, pritiahne aj ďalších, ktorí majú vysoký počet preferenčných hlasov. "Pre KDH by to znamenalo možný skokový nárast preferencií a istotu, že sa do parlamentu dostanú. Vašečka by bol schopný stranu pozdvihnúť a preferencie by mohli narásť veľmi rýchlo," povedal Baránek. U Hlinu Baránek vyzdvihol jeho aktívnu prácu v teréne po celom Slovensku. "Poctivo chodí po Slovensku, no nemá takú podporu ako Vašečka. Hlina je aktivista, a tak sa aj správa," povedal. "Pre zjednotenie kresťanských síl na Slovensku by Vašečka bol vhodným predsedom KDH," dodal.

Zmena názvu

Delegáti snemu majú tiež meniť stanovy. Upraviť by sa mala skratka názvu. Názov má zostať Kresťanskodemokratické hnutie, ale skratka KDH sa má doplniť o slovné spojenie "Kresťanskí demokrati". Skratka by tak po zmene mala byť "KDH - Kresťanskí demokrati". Návrh zmeny stanov počíta aj s úpravou spôsobu tvorby kandidátnej listiny do NR SR, europarlamentu a pri návrhu kandidáta na prezidenta. Po novom by mala kandidátky schvaľovať Rada KDH na návrh Predsedníctva KDH. "Zostáva v platnosti, že naši členovia, kluby, okresné centrá, krajské rady KDH budú môcť naďalej navrhovať kandidátov do Stáleho zoznamu, z ktorého sa bude vytvárať kandidátna listina," píše sa v návrhu zmeny stanov.

Navrhovatelia deklarujú, že návrhy bude Predsedníctvo KDH predkladať po "intenzívnej vnútrostraníckej komunikácii a v takej podobe, aby mali potenciál na to, aby ich Rada KDH schválila". Novelizácia stanov má tiež rozšíriť počet členov Rady KDH o štyroch krajských koordinátorov sympatizantov konzervatívnej politiky a troch krajských koordinátorov seniorov. "Títo koordinátori budú navrhnutí z radov členov KDH. Navrhovať ich bude Predsedníctvo KDH a schvaľovať ich bude Rada KDH," píše sa v návrhu.

Zmeny kritizovali bývalí funkcionári hnutia. Žiadali zachovanie názvu hnutia a tiež, aby KDH zostalo demokratické. Súčasné vedenie im odkázalo, že navrhované zmeny stanov nie sú nedemokratické. 

Premenovanie sa nekoná

Novozvolený predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina na dnešnom rokovaní snemu strany stiahol návrh na doplnenie stanov, ktorým sa mala zmeniť skratka názvu KDH na KDH - Kresťanskí demokrati. Počas rozpravy vystúpili viacerí delegáti, ktorí návrh odmietali s tým, že KDH je dlhodobá značka, ktorú poznajú ľudia na Slovensku a nevidia dôvod ju meniť.

Predseda Hlina svoj návrh odôvodňoval tým, že zmena by odrážala to, že v strane sú kresťanskí demokrati. „Chceme sa nazvať tým, čím sme,“ uviedol s tým, že zmena nemôže KDH ublížiť, ale pomôcť. „Ja vyjadrujem presvedčenie, že nám to pomôže,“ dodal. Zaznamenal ambíciu ukradnúť názov Kresťanskí demokrati. „Ak by ste chceli zakývať s KDH, tak si založte stranu s názvom Kresťanskí demokrati. My sme zaznamenali tento pokus,“ povedal. Preto sa rýchlo premenovala jeho strana Občania na Kresťanskí demokrati. Podľa jeho slov tým už ochránili slovné spojenie Kresťanskí demokrati.

Hlina je overenou voľbou

Alojz Hlina Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) revitalizoval a pritom si udržal silné regionálne štruktúry. Práve vďaka tomu na sobotňajšom sneme opäť získal post predsedu. Povedal to politológ Juraj Marušiak.

Viac než stohlasový náskok pred porazeným Richardom Vašečkom podľa Marušiaka naznačuje, že členovia hnutia pred nováčikom uprednostnili overeného človeka. Hlina stranu priviedol k úspechu v župných voľbách a nad hranicu zvoliteľnosti v prieskumoch.

Richard Vašečka
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Podľa Marušiaka sa staronový predseda bude snažiť KDH aj naďalej posúvať preč od prílišnej religiozity. Potvrdil, že voľba Hlinu môže znamenať odchod starých štruktúr KDH. "Treba si však uvedomiť, že práve oni dostali KDH mimo parlamentu," doplnil.

Marušiak sa neobáva, že by Hlina ako predseda mohol poškodiť šance KDH na predvolebnú alebo povolebnú spoluprácu s opozičnými stranami SaS a OĽaNO. "Je otázne, či je toto smer, ktorým sa chce hnutie vydať. KDH má špecifický elektorát, pre ktorý by napríklad spolupráca so stranou SaS bola skôr kontraproduktívna," ukončil.

KDH musí späť do vlády

Bez Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) nevznikne alternatíva k skorumpovanej politike. Novinárom to povedal jeho bývalý predseda Ján Figeľ na sneme mimoparlamentného KDH v Ružomberku.

"Veľmi si želám návrat KDH nielen do parlamentu, ale aj do vlády," vyhlásil Figeľ. Pripomenul, že kresťanskí demokrati prispeli k prekonaniu komunizmu, budovaniu slobody demokracie a k európskej integrácii. "Dnes je to o prekonaní skorumpovanej politiky, ktorá zasiahla všetkých a všetko, dokonca životy mladých ľudí," tvrdí.

 

Viac o téme: KDHAlojz HlinaRichard VašečkaMiloslav Hatala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu