Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Fico ponúkne prezidentovi demisiu, zverejnil podmienky!

Na snímke zľava predseda SNS Andrej Danko, predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico a predseda Most-Híd Béla Bugár Zobraziť galériu (22)
Na snímke zľava predseda SNS Andrej Danko, predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico a predseda Most-Híd Béla Bugár (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Kam smeruje Slovensko? Po pondelkovom rokovaní Republikovej rady strany Most-Híd to vyzeralo, že predčasné voľby sú na spadnutie. Predseda vlády Robert Fico v stredu večer oznámil, že je pripravený podať demisiu. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré už absolvoval, má však tri podmienky.

Aj napriek veľkým očakávaniam včera koalícia k ničomu nedospela. Predseda SNS Andrej Danko ale pred novinármi povedal, že diskusia sa týkala aj možnej výmeny premiéra. Zvyšok koalície vrátane premiéra Roberta Fica a šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára svorne mlčal. Ticho je aj okolo demisie ministra vnútra Roberta Kaliňáka

SaS v parlamente stiahla všetky svoje legislatívne návrhy, OĽaNO Igora Matoviča oznámilo zámer spájať opozíciu a vytvoriť pred možnými predčasnými voľbami novú SDK. Prezident Andrej Kiska sa k situácii zatiaľ nevyjadril. 

PRIAMY PRENOS Zásadné vyhlásenie koaličných lídrov

Premiér Robert Fico je pripravený podať demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska bude akceptovať jeho podmienky. Informoval o tom premiér Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia lídrov vládnej koalície spolu s Andrejom Dankom (SNS) a Bélom Bugárom (Most-Híd). Fico ostane predsedom Smeru-SD. Podmienky sú, že prezident bude akceptovať výsledky parlamentných volieb z roku 2016, bude akceptovať koaličnú zmluvu, a to, že nového premiéra navrhne najsilnejšia strana Smer-SD.

22:10 Rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) podať demisiu dáva koaličným partnerom možnosť nadýchnuť sa, myslí si podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko. "Získavame tým novú silu na plnenie vládneho programu, ktorý si táto koalícia stanovila v roku 2016," povedal Hrnko. Ten predpokladá, že do riadnych volieb by už nemuseli v koalícii vznikať "sporné problémy". SNS je so svojimi ministrami vo vláde spokojná, Hrnko tvrdí, že nevidí dôvod, aby sa na ministerstvách obrany, školstva a pôdohospodárstva menili. "Štvrtkové rozhodnutie premiéra vnímam ako jeho gesto voči požiadavkám Mostu-Híd, " povedal prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška, ktorý preto verí v ďalšie fungovanie vládnej koalície. Bugár a Fico podľa neho našli kompromis, "hoci sa dlho rozchádzali v riešení súčasnej situácie".

21:54 Nový predseda vlády by podľa informácií TASR mohol vzísť z dvojice Peter Kažimír (minister financií) a Peter Pellegrini (vicepremiér pre investície a informatizáciu). Kreslo sa uvoľní, keď Robert Fico (Smer-SD) podá demisiu. Oznámil, že je pripravený to urobiť, ak prezident SR Andrej Kiska splní jeho podmienky.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

21:30 Pokiaľ premiér Robert Fico (Smer-SD) odstúpi z funkcie ako avizoval, v pondelok (19. 3.) mimoriadna schôdza Národnej rady SR nebude. Nebude totiž koho odvolávať, pripomenuli predstavitelia opozície, ktorí schôdzu iniciovali. Na mimoriadnom rokovaní sa chceli pokúsiť vysloviť nedôveru šéfovi kabinetu, čím by padla celá vláda. Premiérovou demisiou sa tak stane aj bez schôdze. 

21:20 Demisia predsedu vlády SR už nestačí, naozajstným riešením súčasnej politickej situácie a reálnym krokom k obnoveniu dôvery verejnosti vo vlastný štát sú predčasné voľby. V reakcii na ponuku Roberta Fica odstúpiť z postu premiéra, ak bude pokračovať súčasná vládna koalícia, sa na tom zhodli mimoparlamentné strany. KDH naďalej zastáva názor, že by sa mali konať predčasné parlamentné voľby. 

V rovnakom duchu hovorí aj Progresívne Slovensko (PS). „Rekonštrukcia vlády uvrhne Slovensko do ešte hlbšej krízy, s nebezpečnými dôsledkami pre dôveru ľudí v demokratický štát,“ tlmočil názor strany riaditeľ komunikácie PS Ľubomír Ondrejkovič. Odvoláva sa i na aktuálny prieskum, v ktorom až 43 percent opýtaných preferuje koniec súčasnej vládnej koalície.

SPOLU – občianska demokracia sa vo svojej kritike zameriava na Most–Híd, pristúpenie bugárovcov na rekonštrukciu vlády považuje za škodlivé pre Slovensko. "Personálne zmeny v súčasnej vláde nie sú dostatočné. Krajina potrebuje hlboké systémové zmeny, no vláda na čele so Smerom tieto zmeny nemôže uskutočniť,“ uviedla hovorkyňa SPOLU Silvia Hudáčková.

20:15 Ak v novej vláde nebude Robert Fico rozhodujúcim hráčom, poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha nevidí dôvod ju podporovať. Povedal to pre TASR s tým, že aj po odchode Fica musí mať kabinet ľavicový potenciál. Na avizovanú demisiu Fica sa preto Blaha díva rozpačito. "Ja plne stojím za Robertom Ficom, je to pre mňa garancia ľavicovej vlády. Ak bude on rozhodujúci hráč, tak OK, ak to tak nebude, nevidím dôvod podporovať takúto vládu. Musím mať pocit, že on riadi kabinet," vysvetlil svoj postoj Blaha. Ak by sa vláda politicky presúvala do centristicko-liberálnych polôh, Blaha s tým bude mať problém. 

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

20:13 Podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž tvrdí, že jeho strana týmto krokom vyšla v ústrety koaličnému partnerovi. "Ako by v tejto atmosfére vyzerali predčasné voľby? Viete si predstaviť, aké by mohli byť konfrontačné? Videli sme, že sa mobilizovala aj naša základňa," konštatoval. Podľa jeho slov to, čo sa na Slovensku deje, nie je nič nezvyčajné. "To, čo potrebujeme, je, aby verejnosť dostávala skutočne pluralitné informácie o tom, čo sa deje a nielen politicko-aktivistické výstupy s cieľom povaliť vládu," uzavrel.

21:10 Do novej vlády, ktorú by už mal viesť doterajší vicepremiér Peter Pellegrini, nominuje Smer-SD viacerých nových ministrov. Ministra vnútra Roberta Kaliňáka má nahradiť podľa informácií agentúry SITA doterajšia štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková. Novým ministrom kultúry sa má stať doterajší poradca premiéra a poslanec NR SR Erik Tomáš. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa rozhodla v budúcej vláde nepokračovať. Podľa informácií agentúry SITA v novej vláde nenastanú zmeny medzi tromi vládnymi stranami v rozdelení postov.

21:07 Robert Fico svojím rozhodnutím ukázal, že na prvom mieste myslí na stabilitu Slovenska a že mu na krajine záleží oveľa viac ako na funkcii. Uviedol to minister hospodárstva a podpredseda Smeru-SD Peter Žiga v reakcii na rozhodnutie premiéra podať demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska akceptuje jeho požiadavky. "Je to historicky prvý premiér, ktorý dokázal urobiť takéto vážne rozhodnutie. Bolo by nezodpovedné odovzdať krajinu do rúk amatérskej opozície," doplnil Žiga.

Peter Žiga
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

21:04 Ak premiér podá demisiu, musí to isté urobiť vláda ako celok. Prezident by túto vládu následne poveril vykonávaním funkcií ďalej, pokiaľ sa nevymenuje nový kabinet. Pre TASR to uviedol ústavný právnik Marek Domin s tým, že ak bude existovať dohoda na novom zložení vlády, tak by to mohlo prebehnúť v jednom akte. "To znamená, že ak by prezident akceptoval podmienky premiéra Roberta Fica, tak by mohol vymenovať hneď novú vládu a tá by sa potom musela ešte uchádzať o dôveru v Národnej rade SR," vysvetlil. Prevzatie moci prezidentom podľa jeho slov v tomto prípade neprichádza do úvahy. Kiska by mal totiž vymenovať tú istú vládu, ktorá podá demisiu. "V ústave je uvedené, že ak prijme demisiu, poverí tú vládu vykonávaním funkcií až do vymenovania novej vlády," skonštatoval. Teoreticky môže prezident podľa ústavného právnika za predsedu vlády vymenovať aj niekoho iného, ale musí počítať s tým, že nová vláda musí získať dôveru v parlamente. "Je málo pravdepodobné, že by vymenoval za predsedu vlády niekoho, kto by nemal zaručenú dôveru u väčšiny poslancov," podotkol.

21:02 Zo strany premiéra ide o šikovný machiavelistický ťah, pretože prenáša zodpovednosť za prípadnú ďalšiu krízu na prezidenta SR Andreja Kisku. Myslí si to sociológ Michal Vašečka. "Fico spĺňa podmienky, ktoré kládol prezident na základnú reštrukturalizáciu vlády a prípadný odchod tých, voči ktorým sú závažné obvinenia. Aj minister vnútra Robert Kaliňák, aj premiér sú tak preč a za prípadnú nestabilitu zodpovedá prezident, ktorý by prípadne neakceptoval takýto návrh," povedal pre TASR Vašečka. Podľa neho na druhej strane, na Slovensku nie je zvykom, že by si odstupujúci premiér mohol dávať nejaké podmienky. "Prezident tak na žiadne podmienky nemusí prihliadať," povedal sociológ. 

21:00 "Vzhľadom na ďalší vývoj a vznik novej situácie predsedníctvo strany na základe mandátu od Republikovej rady odsúhlasilo navrhnuté riešenie súčasnej politickej situácie, pričom sa s ním stotožnil aj celý poslanecký klub Mosta-Híd," informovala o záveroch predsedníctva hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. S odstúpením Roberta Fica vzniká podľa strany priestor na upokojenie atmosféry v spoločnosti a krajine. "Vznikla príležitosť na vytvorenie novej dôveryhodnej vlády s novým premiérom na jej čele. Úlohou nového premiéra s novou zodpovednosťou bude upokojenie situácie. Most-Híd je pripravený na konštruktívnu debatu o budúcnosti krajiny," doplnila.

20:55 František Šebej z Mosta-Híd nateraz nechce komentovať aktuálnu politickú situáciu. Tvrdí, že sa k nej vyjadrí neskôr. "Odpoviem na to neskôr, majte, prosím, pochopenie," napísal v SMS odpovedi TASR v stredu večer. Šebej sa v stredu okolo obeda vyjadril, že stanovisko Republikovej rady Mosta-Híd je jednoznačné, "a to, že buď padne dohoda na predčasných voľbách, alebo bugárovci odchádzajú z koalície".

František Šebej
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

20:51 Požiadavka koalície voči prezidentovi na rešpektovanie výsledkov volieb je síce "fajn", ale od roku 2016 sa viaceré veci zmenili. Pre agentúru SITA to v súvislosti s vyhlásením premiéra Roberta Fica o jeho prípadnej demisii uviedol politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa neho bude v súčasnosti záležať na tom, ako sa v prípade potenciálnej rekonštrukcie vlády zachová práve prezident Andrej Kiska. "Voľby sa konali pred dvoma rokmi, mal by zohľadniť aj to, čo sa v poslednom čase odohralo," povedal. Samotný návrh premiéra Fica na podanie demisie je podľa Mesežnikova zaujímavý a prekvapivý, predovšetkým pre postoj Mosta-Híd. "Očakávalo sa, že ich postoj je jednoznačný, s týmto málokto počítal," skonštatoval. Otázne podľa Mesežnikova tiež je, ako prípadnú rekonštrukciu vlády prijme verejnosť. "Zmení sa zloženie, ale je to tá istá koalícia. Nemyslím si, že tento manéver bude vnímaný ako zásadná zmena," dodal.

20:45 Krok, ktorý spravil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), možno nikto nečakal. Myslí si to Václav Hřích z agentúry AKO s tým, že odsunul riešenie situácie. "Existuje reálna možnosť, že ak prezident Andrej Kiska spraví tak, ako ho žiada premiér, že mu dá demisiu a on na základe toho poverí niekoho, koho on predloží, de facto bude vláda pokračovať. Tak všetci tí, ktorí žiadali zmenu vlády, spokojní nebudú," povedal Hřích. Otázne podľa neho je, či to budú brať ľudia ako dočasný úspech a budú pokračovať v zhromaždeniach, alebo si povedia, že to tak má byť. Hřích pripomenul, že na základe najnovšiemu prieskumu agentúry Focus názory ľudí na to, či má vláda odstúpiť, alebo či má ostať iba v zmenenej podobe, sú zhruba vyrovnané. Podľa neho bude veľa závisieť od toho, ako to celé dopadne, teda či reálne k zmene dôjde, alebo nie. "Všetko to závisí od rozhodnutia prezidenta," doplnil Hřích. 

20:43 Šéf Mosta-Híd Béla Bugár v súčasnej politickej situácii do istej miery cúvol. Povedal to politológ Pavol Baboš v reakcii na Bugárovo tvrdenie, že si váži rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) podať demisiu. "Ale to už bude musieť ľuďom vysvetľovať on," povedal Baboš s tým, že "v pondelok predsa Bugár hovoril o chcení rokovať o predčasných voľbách s tým, že ak sa to nepodarí, Most-Híd odíde z koalície". Takáto rekonštrukcia vlády je podľa Baboša pokračovanie tej istej koalície. Je preto zvedavý, ako to prijme verejnosť.   

20:34  Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská nebude pokračovať v budúcej vláde. Uviedla to pre TASR vo svojom stanovisku po tom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) oznámil, že podá demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska akceptuje jeho podmienky.

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

20:30 Hnutie OĽaNO vyzýva prezidenta SR Andreja Kisku, aby neprijal podmienky premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorými šéf vládneho kabinetu podmieňuje svoju demisiu. Výmena figúrok totiž na obnovu dôvery v štát a jeho inštitúcie nestačí, najpoctivejším riešením sú predčasné voľby. Vyhlásila to predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová. "Vyzývame pána prezidenta, aby podmienky Roberta Fica neprijal. Pretože ak ľudia stratili dôveru v štát a jeho inštitúcie, na obnovenie tejto dôvery je najpoctivejším riešením dať opäť ľuďom príležitosť rozhodnúť," povedala Remišová, podľa ktorej na obnovenie dôvery výmena figúrok nestačí. "Je jedno, či na poste premiéra bude Robert Fico, alebo jeho figúrka, pretože Robert Fico ostáva predsedom Smeru. Všade vidíme prepojenia na Smer," uviedla. Je podľa nej absurdné, aby dnes premiér tvrdil, kto bude vo vláde a s kým. "Takto sa k ľuďom nemôže správať," vyhlásila a zdôraznila, že za súčasnú krízu a stav spoločnosti môže v prvom rade vládna koalícia, nie médiá ani opozícia.

Kritizovala aj predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. "Tvrdil ľuďom, že ide rokovať o predčasných voľbách. Teraz sa zdá, že už predčasné voľby nie sú v hre. Béla Bugár zradil ľudí a táto vládna koalícia zradila ľudí na námestiach," uzavrela.

MIMORIADNA SPRÁVA Fico ponúkne
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

20:20 Vláda nepočúva hlas ľudí, ktorí žiadajú pád vlády a predčasné parlamentné voľby. Občanom iba výmena figúrok nestačí. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. "Táto vládna kríza nie je o výmene figúrok. Stali sme sa svedkami, že Robert Fico navrhuje výmenu figúrok. Vláda ale nie je o ňom, ale o štruktúrach prerastených do každého kúta štátu. Nemôže to stačiť nám ani občanom a rozhodne im to nestačí," vyhlásila Blahová. SaS považuje za úbohé, že sa Fico znížil k vydieraniu prezidenta. "Prezident má silný mandát, je priamo volený občanmi a je to jeho rozhodnutie, ako naloží s demisiou premiéra," zdôraznila Blahová. Komentovala aj správanie Mosta-Híd, ktorý dosiaľ oficiálne žiadal predčasné voľby a hrozil odchodom z koalície, ak sa na nich s partnermi nedohodne. Zmenu postoja označila Blahová za páchanie verejnej samovraždy.

20:15 Stalo sa to, v čo nikto nedúfal, sme spokojní. Pre TASR to uviedol poslanec koaličného Mostu-Híd Peter Kresák. Uznáva, že uznesenie republikovej rady Mostu-Híd hovorilo buď o predčasných voľbách, alebo o odchode z koalície. "Toto uznesenie bolo jednoznačné, ale človek musí počítať s nejakým vývojom. Republiková rada zmocnila predsedu Bélu Bugára a predsedníctvo Mostu-Híd, aby na zásadné zmeny reagovali. A stalo sa to, v čo nikto nedúfal. Toto je zásadná zmena. Je to dokonca viac, ako hovoril prezident Andrej Kiska, keď spomínal rekonštrukciu vlády," povedal Kresák s tým, že avizované odstúpenie Fica je veľký úspech. Týmto scenárom sa podľa jeho slov zaoberalo nielen stranícke predsedníctvo, ale aj poslanecký klub Mostu-Híd. "Bolo to odobrené jednomyseľne. Je to cesta, ktorá má viesť k upokojeniu situácie," dodal.

20:05 Rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) odstúpiť z funkcie prišlo ako gesto neskoro. Tvrdí to politológ Juraj Marušiak. Ficovo odhodlanie však chápe ako signál, že súčasné strany vládnej koalície sa do predčasných volieb nehrnú. "Lebo ich štartovacia čiara by nebola zrejme najlepšia," uviedol Marušiak. Snahu zabrániť predčasným voľbám preto chápe ako opodstatnenú. Upokojiť situáciu v spoločnosti to môže podľa neho iba sčasti. Vyjadrenie šéfa Mosta-Híd, že si Ficovo rozhodnutie váži, Marušiak označil za "veľmi okrúhle a v podstate môže byť interpretované ako cúvnutie". "Bugárova situácia nie je jednoduchá, má problém s vlastnou stranou a uvidí sa, čo uspokojí jeho a čo uspokojí poslancov Mosta-Híd a ministrov tejto strany vo vláde," povedal Marušiak. Nová vláda bez Roberta Fica by mohla byť podľa Marušiaka iná, upozorňuje však, že Smer-SD nikdy nemal niečo takéto odskúšané. Je zvedavý, ako dlho bude schopná žiť.

Prezidentská kancelária reaguje:

 20:06 "Prezident Kiska sa dnes stretol s predsedami koaličných strán, ktorí ho informovali o ich návrhu riešenia politickej krízy na Slovensku. Informovali ho tiež, že prinesú minimálne 76 podpisov poslancov Národnej rady, ktorí budú podporovať návrh riešenia vládnej koalície," informoval prezidentov hovorca Roman Krpelan. Neuviedol však, či s týmto krokom prezident súhlasí a či bude akceptovať tri podmienky, ktoré stanovil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), a teda že hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu. Fico sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita.

Andrej Kiska počas tlačovej
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

19:58 "Robert Fico priznal, že Slovensko je v kríze. No namiesto hľadania príčin tejto vládnej krízy, kde Slovensko doviedla koalícia, Robert Fico z toho viní médiá alebo opozíciu. Robert Fico a vládna koalícia sa snažia udržať pri moci za každú cenu. Dohodli sa, pretože chcú dokončiť kšefty, najmä miliardový nákup obrnených transportérov na ministerstve obrany, ktoré riadi SNS, alebo rozdeľovanie eurofondov. Béla Bugár tvrdil, že ide rokovať o predčasných voľbách, no stal sa súčasťou tejto dohody a zradil ľudí na uliciach. Takisto je neprijateľné, aby premiér krajiny hrozil chaosom v prípade volieb. Pán Fico akoby tvrdil, že ľudia sú nesvojprávni a nevedia si vybrať alternatívu a svojich zástupcov," píše sa v stanovisku hnutia OĽaNO.

19:52 Kollár považuje za drzé, aby premiér určoval hlave štátu podmienky. "Je to drzé. Prezidentovi sa podmienky nedávajú," vyhlásil predseda hnutia Sme rodina. Kollár tiež povedal, že podľa informácií, ktoré sa šíria, by Fica mohol nahradiť Peter Pellegrini.

19:50 Demisia predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) už verejnosti možno stačiť nebude. Myslí si predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, podľa ktorého by bolo lepšie, keby sa konali predčasné voľby. "Keď chceme obnoviť dôveru v štát, mali by rozhodnúť ľudia a nie politici či oligarchovia v zákulisí. Za nás by bolo najčistejšie, keby to odovzdali do rúk ľuďom," povedal v reakcii na vyjadrenie premiéra.

19:45 Poslanecký klub Most-Híd zostane podľa podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara jednotný. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, predsedníctvo strany podľa pondelkového rozhodnutia republikovej rady posúdilo novú situáciu a súhlasilo s postupom, na ktorom sa dohodli koaliční lídri. „My to rešpektujeme,“ povedal Hrnčiar, ktorý je jedným zo štvorice poslancov, čo do poslaneckého klubu Mostu prišli v roku 2016 zo strany Sieť.

19:44 KDH trvá na názore, že poctivým riešením pre Slovensko nie je údajná rekonštrukcia vlády a výmena premiéra, ale predčasné voľby.

19:43 Ak by sa najbližší víkend konali predčasné parlamentné voľby, súčasná vládna koalícia by získala iba 61 mandátov. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií agentúry FOCUS. V prieskume zaznamenal najväčší prepad vládny Smer-SD. Naopak, najväčší nárast Kotlebova ĽSNS. Smer-SD by volilo 20,2 percenta opýtaných, oproti prieskumu v januári je to pokles o viac ako päť percent. Druhý najväčší počet hlasov by získala SaS (14 percent), na treťom skončilo OĽaNO so ziskom 10,4 percenta hlasov, rovnaký výsledok zaznamenalo aj hnutie Borisa Kollára Sme rodina.

19:40 Poslanec NR SR za stranu Most-Híd Peter Kresák nevidí dôvod nevysloviť uspokojenie nad tým, že vznikne nová vláda. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, víta, že sa podarilo dosiahnuť dohodu, ktorá môže upokojiť situáciu, stabilizovať parlament a spoločnosť. „My sme dosiahli takmer nemožné. Skončila štátna radkyňa Mária Trošková, tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň, padol minister vnútra Robert Kaliňák, odchádza premiér Robert Fico. To by pred pár dňami nikto neveril. Tlak bol úspešný,“ vyhlásil Kresák, podľa ktorého, ak by nebol zásadný postoj Mostu, neboli by sme v súčasnosti v tejto situácii.

19:38 Igor Matovič o vyhlásení koalície: “Kto zradí raz, zradí aj druhýkrát. Nevyčerpané eurofondy sú lákadlo, ktorému Béla Bugár nemôže odolať.”

19:35 Galko si myslí, že je šanca, že prezident odmietne demisiu Roberta Fica. Zrekonštruovaná vláda, v ktorej bude Smer, je podľa podpredsedu SaS absolútne vylúčená.

19:33 Nezaradený poslanec Richard Vašečka, ktorý vstúpil do KDH, vyzýva ľudí, aby sa nenechali opiť rožkom. „Nič iné, ako koniec tejto vládnej koalície nepripadá do úvahy. Jedinú vec, ktorú od nich očakávam je, aby zabezpečili konanie predčasných volieb v termíne, keď sa na ňom budú môcť ľudia zúčastniť v čo najväčšom počte,“ povedal Vašečka dnes pre agentúru SITA.

19:32 Premiér Robert Fico dnes podľa predsedu krajskej organizácie Smeru v Žiline Jána Podmanického ukázal svoju ľudskú veľkosť. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, Fico je jeden z najtalentovanejších politikov na Slovensku. „V záujme Slovenska a vlády dokázal Fico potlačiť vlastné ambície. Myslím, že dnes Fico vykročil k tomu, aby sa v budúcnosti stal prezidentom SR,“ vyhlásil Podmanický.

19:27 Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý zverejnil DenníkN, by strana Roberta Fica stratila päť percentuálnych bodov a mala by iba 35 poslancov.

19:24 Podľa informácií SME by novým premiérom namiesto Fica mohol byť súčasný vicepremiér pre investície Peter Pellegrini.

19:07 Bugár: Ceníme si toto rozhodnutie premiéra.

19:07 Trasú sa za mocou, vyhlásil Danko

19:05 Danko sa pýta, kto by vládol. Začal menovať jednotlivých opozičných politikov, ktorým pridelil ministerstvo. Nechcem, aby títo ľudia prevzali štát.

19:04 Fico naďalej zostane predsedom strany Smer.

Premiér SR Robert Fico
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

19:03 Požiadal prezidenta, aby rešpektoval platnú koaličnú zmluvu a strana Smer bude môcť navrhnúť nového premiéra.

19:02 Fico oznámil prezidentovi, že podá demisiu. Podmienkou je, že nechá vládnuť túto koalíciu.

19:02 Ak by opozícia prevzala moc, nastal by podľa Fica chaos.

19:01 Ako prvý sa chopil mikrofónu Fico. Oznámil, že Slovensko nie je čiernou dierou. Zaútočil aj na opozíciu, ktorú označil za krikľúňov.

Na snímke zľava predseda
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

19:00 Vyhlásenie troch lídrov začne už o chvíľu

18:40 Anketa pre našich čitateľov

Europarlament o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej:

18:30 O 19. hodine sa chystá zásadné politické stanovisko predsedov koaličných strán Roberta Fica, Andreja Danka a Bélu Bugára.

17:45 Podľa Podmanického odchod Mostu z koalície prináša jednu neočakávanú výhodu. “Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská nebude môcť proti vôli Smeru a SNS predkladať nezmyselné návrhy o legalizácii tvrdých drôg a ratifikácii kontroverzného Istanbulského dohovoru,” zdôraznil Podmanický.

17:40 Ak padne v koalícii dohoda o predčasných parlamentných voľbách, všetci poslanci Smeru-SD sú podľa krajského predsedu strany v Žiline Jána Podmanického za to, aby sa vyšlo v ústrety požiadavkám protestujúcich ľudí a vybrali čo najskorší termín.

17:20 Vyjadrenia Jaroslava Pašku: 

Vyjadrenie Jaroslav Pašku

17:00 Na východe nič nie je! FOTO Ľudia si takto robia srandu z výrokov Fica

16:50 Vyjadrenie Andreja Hrnčiara:

Vyjadrenie Andreja Hrnčiara

16:43 Smerácki europoslanci reagujú na výroky Roberta Fica o východe, ktoré rezonujú médiami:

„V posledných dňoch sme svedkami neskutočných manipulácií a zavádzania, čoho svedkom je aj parafrázovaná a z kontextu vytrhnutá veta predsedu vlády. Absolútne odmietame, aby z východného Slovenska niekto umelo vyrábal raj mafie. Očakávame, že rovnaký záujem budú poslanci Európskeho parlamentu venovať aj krajinám, z ktorých mafiánske štruktúry prerastajú do iných členských štátov."

16:34 „Stále je možnosť, že isté riešenie môže priniesť aj zásadná rekonštrukcia vlády. Ak by sa aj koalícia zhodla na výmene premiéra, je otázka, či by vznikla dohoda s prezidentom na tom, že bude akceptovať osobu nového premiéra, ktorého by vymenoval," poznamenal Paška.

Jaroslav Paška
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Jaroslav Paška - Foto: TASR / Martin Baumann

16:20 Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška tvrdí, že to smeruje k predčasným voľbám. Počul aj o termíne 18. augusta.

16:15 Europarlament rokuje o vražde novinára Jána Kuciaka, Slovensko témou dňa.

16:07 Europoslanci začali rozprávať o Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej. 

15:45 V Európskom parlamente sa budú situáciou zaoberať o 16:00 po skončení teraz bežiacej rozpravy.

15:16 „Možno si Most týmto rozhodnutím pod sebou podpílil konár. Treba si počkať. Ak budú predčasné voľby a budú vďaka Mostu–Híd, možno neprejdú ani do parlamentu. Ale je to politické rozhodnutie politickej strany, takto sa rozhodla so všetkými dôsledkami, ktoré jej to môže priniesť," komentoval publicista Juraj Hrabko uznesenie Republikovej rady Mosta–Híd. 

14:55 Boris Kollár: Do volieb pôjde Sme rodina sama za sebou.

Vyjadrenie Borisa Kollára

14:41 Dohoda o predčasných voľbách by sa podľa Andreja Hrnčiara mohla zrodiť do niekoľkých dní. „Most-Híd rokuje o predčasných voľbách a verím, že rokovania dospejú čo najskôr do úspešného konca," povedal novinárom s tým, že by to mohla byť otázka hodín, maximálne dní.

Andrej Hrnčiar
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Martin Baumann)

Andrej Hrnčiar - Foto: TASR / Martin Baumann

14:34 Poslanec Smeru Miroslav Číž potvrdil, že termín 7. júl sa na klube spomínal ako jeden z možných najskorších. „Ale nič nie je uzavreté, stále sa rokuje," zdôraznil s tým, že sa debatuje o rôznych možnostiach.

14:20 Strana Most-Híd rokuje o predčasných voľbách. Je platné uznesenie z pondelňajšej Republikovej rady Mosta-Híd, každý poslanec v klube Mosta-Híd to rešpektuje a bude hlasovať v súlade s týmto uznesením. Dnes to v NR SR pre novinárov povedal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (klub Mosta-Híd).

13:50 Ľubomír Galko na Facebooku informuje, že poslanci strany Most - Híd na Výbore pre obranu a bezpečnosť pred malou chvíľou nezahlasovali za odvolanie Roberta Fica. „Momentálne to teda vyzerá tak, že demisia vlády nehrozí. Lepšiu pozvánku na piatkové zhromaždenia po celom Slovensku nemohli občania ani nemohli dostať..." odkazuje liberál.

13:38 Rokovania medzi lídrami koaličných strán sa venujú aj dátumu prípadných predčasných volieb. Podľa informácií agentúry SITA z prostredia koalície sa uvažuje o 7. júli ako termíne, keď by občania mali rozhodnúť o zložení nového parlamentu.

13:32 Správa poslancov Európskeho parlamentu z misie, ktorá navštívila minulý týždeň Slovensko, vyvolala v slovenských poslancoch Európskeho parlamentu združených v Európskej ľudovej strane (EPP) hlboké znepokojenie a potvrdila opodstatnenosť tejto diskusie.

13:25 Podľa štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Márie Kolíkovej rokovanie bolo v pracovnej atmosfére, podľa nej premiér sa k súčasnej situácii nevyjadril. 

12:57 Odkaz Roberta Kaliňáka. „Poďakoval som predsedovi vlády, členom vlády, ako aj zamestnancom úradu vlády za dlhoročnú korektnú spoluprácu. Všetko, čo má začiatok, musí mať raz aj koniec. Ďakujem za vašu podporu a dôveru, veľmi si ju cením," napísal na Facebooku.

12:51 Richard Sulík zverejnil opozičnú dohodu: 

 

Opozičná dohoda, ktorú navrhuje
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB / Richard Sulík)

12:46 Na Kaliňákovi demisiu sa v parlamente pýtali novinári aj Erika Tomáša. „Malo by sa tak stať v najbližších dňoch," povedal s dôvetkom, že podľa neho už ide iba o technickú záležitosť.

12:40 Odkaz Martina Poliačika:

12:21 Stanovisko Republikovej rady Mosta-Híd je, že buď padne dohoda na predčasných voľbách alebo bugárovci odchádzajú z koalície. To, že tam Smer vidí aj možnosť rekonštrukcie vlády, zrejme súvisí s tým, že jeho predstavitelia nevedia čítať s porozumením. Pred novinármi to vyhlásil František Šebej (Most-Híd).

12:15 Ministri neriešili aktuálnu politickú situáciu, tvrdí to minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Druckera prítomnosť ministra vnútra Roberta Kaliňáka neprekvapila.

„Venovali sme sa rokovaniu a bodom programu v štandardnom režime, aktuálnu situáciu v politike sme neriešili. Príchod pána Kaliňáka nevnímam ako nejaký druh provokácie, skrátka som to vnímal ako jeho posledné zasadnutie vlády, na záver sa nám poďakoval za spoluprácu," uviedol Drucker.

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Tomáš Drucker

12:09 Rokovanie 28. schôdze Národnej rady SR bude zrejme rekordne krátke a skončí sa už dnes, začalo sa pritom len v utorok popoludní o 13.00 hodine. Opozícia totiž stiahla všetky svoje návrhy z programu a väčšina bodov je už prerokovaná aj odhlasovaná.  

12:04 Minister životného prostredia László Sólymos potvrdil,  že jeho strana Most-Híd trvá na predčasných voľbách. 

Solymos na Úrade vlády
11:51 Pri novinároch sa pristavil minister práce Ján Richter, na otázky ale neodpovedal. Reagovať chcel len na otázky, ktoré by sa týkali jeho rezortu.

Richter na Úrade vlády
11:29 Fico aj Kaliňák sa po rokovaní mali novinárom vyhnúť. Takto sa začalo rokovanie vlády:

Rokovanie vlády

11:26 Šéf poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák zdôraznil, že rokovania na úrovni koaličných lídrov stále prebiehajú. „Nebudem dopredu špekulovať ani fabulovať, čo je rekonštrukcia vlády. Pre nás je dôležité, že koalícia zatiaľ funguje. A my sa držíme nášho stanoviska, že kým je vláda funkčná, zotrvávame v nej," odkázal. Opozičný návrh na odvolanie Roberta Fica národniari nepodporia.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Robert Kaliňák na rokovaní vlády - Foto: TASR/Martin Baumann

11:22 Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál na otázku, čo si predstavuje pod rekonštrukciou vlády, odvetil, že rekonštrukcia kabinetu je, keď sa vymenia ministri. „A to pre nás neprichádza do úvahy. Buď budú predčasné voľby, alebo zvalíme vládu," zopakoval stanovisko bugárovcov.

11:18 Smer robí všetko, aby súčasná vláda vydržala, ak sa to nepodarí a minú sa všetky možnosti, najférovejším riešením pre krajinu budú predčasné voľby, povedal novinárom Erik Tomáš.

11:10 Rokovanie vlády sa už skončilo.

Peter Pellegrini, Robert Fico
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

11:05 Taliansky prokurátor odhalil detaily o Vadalovom gangu: Tajný agent a kokaín v ovocí.

11:04 Informáciu, že delegácia europoslancov príde znovu na Slovensko, potvrdil aj slovenský europoslanec József Nagy (EĽS/EPP).

10:57 Bezpečnosti novinárov v EÚ v nadväznosti na vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa dnes bude venovať na svojom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu Európsky parlament. Rozprava o ochrane novinárov na Slovensku a v celej Európskej únii sa začne o 15:45.

10:52 Vláda odvolala Viktora Stromčeka z funkcie štátneho tajomníka ministerstva dopravy a splnomocnenca vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov. Stromček sa už dlhšie spomína ako nový generálny manažér strany Smer-SD.

10:46 Vyjadrenie Miroslava Číža:

Robert Fico opäť na verejnosti

10:35 Na vládu prišiel aj minister vnútra Robert Kaliňák, na novinárov nereagoval. Ministerka Lucia Žitňanská poslala za seba štátnu tajomníčku Máriu Kolíkovú, informuje SME.

Miroslav Číž
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Miroslav Číž - Foto: TASR/Martin Baumann

10:30 Liberáli oslovili OĽaNO, Sme rodina, KDH, SMK-MKP, Progresívne Slovensko, SPOLU a menšie strany. Aktivitu Igora Matoviča víta.

10:29 Nominanti podľa SaS musia podpísať etický kódex. V prípade vstupu do vlády koaličnú zmluvu podpíšu všetci poslanci.

10:28 Dohoda má desať bodov. Ide aj o dôkladné vyšetrenie vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej či očistu verejného života od korupcie a organizovaného zločinu.

10:26 Všetkým opozičným aj neopozičným demokratickým stranám navrhol dohodu, aby po voľbách nespolupracovali so Smerom a stranou Mariana Kotlebu. 

Zľava: Jana Kiššová, Richard
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

10:24 Za SaS a zvyšok opozície sa Sulík vyjadruje, že sú pripravení prebrať za Slovensko zodpovednosť.

10:22 „Naša spoločnosť sa vďaka Robertovi Ficovi osobne nachádza v najväčšej kríze za posledných 10 rokov. Nezdá sa, že by chcel premiér krízu vyriešiť, ale ide mu o to, aby sa udržal pri moci," tvrdí Richard Sulík.

10:13 Podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž novinárom povedal, že v Smere-SD čítajú uznesenie Mosta-Híd ako stanovenie dvoch možností. A to buď predčasné voľby, alebo zásadná rekonštrukcia vlády. 

10:05 Premiér Fico prišiel do parlamentu na zasadnutie poslaneckého klubu Smeru-SD, novinárom sa však opäť vyhol. Na reportéra Aktualít sa oboril, aby ho neotravoval. „Pán redaktor, na rozhovor treba vždy dvoch ľudí a vy ste ten posledný, s kým mám o rozhovor záujem,“ odkázal.

Robert Fico
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Premiér Fico sa ukázal po piatich dňoch - Foto: TASR / Martin Baumann

9:50 Po dohode o predčasných voľbách alebo rekonštrukcii vlády by sa mali výrazné zmeny udiať aj v Smere, tvrdí pre Aktuality.sk člen strany, ktorý si neželá byť menovaný.

9:40 Správa europoslancov po vražde novinára. Čo im premiér Fico povedal? 

9:30 Kancelária prezidenta zatiaľ nedostala abdikačný list Roberta Kaliňáka, nemá ani informáciu, kedy by mal byť doručený, potvrdil pre Denník N hovorca prezidenta Roman Krpelan.

9:10 Ako informuje RTVS, na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa asi prídu pýtať na Slovensko ďalší europoslanci.

8:15 Druhý deň rokovania 28. schôdze parlamentu čaká poslancov na prerokovanie balík približne dvadsiatich zákonov z dielne poslancov NR SR. Všetky vládne návrhy z dielne jednotlivých rezortov prerokovali poslanci už v prvý deň schôdze. 

Viac o téme: Ján KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu