Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turčanová pred voľbami predsedu KDH: Jej favoritom je Vašečka, má všetky predpoklady

Andrea Turčanová
Andrea Turčanová (Zdroj: Foto: TASR – Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Primátorka Prešova Andrea Turčanová z KDH by na čele kresťanskodemokratického hnutia rada videla Richarda Vašečku. V pondelok ho nominovala za kandidáta na post predsedu KDH, je členkou celoslovenskej rady tohto hnutia.

"Osobne ho poznám už niekoľko rokov, má všetky predpoklady k tomu, aby bol vynikajúcim a úspešným predsedom KDH," uviedla v písomnom stanovisku. Turčanová je jedinou primátorkou krajského mesta za KDH. Vašečkov prínos vidí v posilnení kresťanskej politiky na Slovensku, označila ho za akceptovateľného politika pre spoluprácu so súčasnými opozičnými stranami. Vašečka je Turčanovej za nomináciu vďačný, súčasnú primátorku Prešova podporuje v jej opätovnej kandidatúre.

Voľba predsedu KDH bude túto sobotu 17. marca na celoslovenskom sneme KDH v Ružomberku. O post zabojujú traja uchádzači - súčasný šéf KDH Alojz Hlina, poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja Miloslav Hatala a poslanec Národnej rady Richard Vašečka, ktorý nedávno opustil OĽaNO a vstúpil do KDH.

Podporu Hlinovi už verejne deklarovali členovia predsedníctva KDH. Hlina by chcel s Vašečkom zviesť boj predstáv a vízií, neželá si, aby to bolo osobné. V KDH cíti podporu, súboj o predsednícky post nevníma ako zápas o svoje prežitie. Nemyslí si však, že je správne meniť úspešný tím a jeho kapitána v polčase, zvlášť, keď sa mu darí.

Vašečka sa pre kandidatúru rozhodol aj pre silnú a naliehavú ponuku zvnútra KDH. Druhým dôvodom prestupu je podľa jeho slov, že KDH údajne prestáva byť kresťanským aj demokratickým hnutím, a toto chce zmeniť. Podľa Vašečkových informácií je KDH na čele so súčasným predsedom Alojzom Hlinom pre mnohých členov neprijateľné. Svoj vzťah s Hlinom označil Vašečka za normálny.

Hlina už avizoval, že ak by sa Vašečka nestal predsedom hnutia, vedel by jeho potenciál využiť vo vyšších štruktúrach KDH. Vašečka by mohol dostať funkciu v predsedníctve, súvisela by s regiónmi alebo konzíliom.

Viac o téme: VoľbyPredsedaKDHRichard VašečkaAndrea Turčanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu