Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident: Členovia vlády roky ignorovali varovania SIS o pôsobení mafie

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Kancelária prezidenta SR/Marián Garaj)

BRATISLAVA - Členovia vlády roky ignorovali varovania zo Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá ich na pôsobenie mafiánskej skupiny na východnom Slovensku dlhodobo upozorňovala. Informoval o tom v stredu prezident SR Andrej Kiska, ktorému to podľa jeho slov potvrdil šéf SIS Anton Šafárik.

"Ľudia majú už dnes právo na odpoveď na podozrenia o prepojeniach vládnej moci a organizovaného zločinu. Ľudia majú právo vedieť, prečo naše inštitúcie ignorovali varovania talianskych úradov o pôsobení osôb prepojených s mafiou na východnom Slovensku. Majú nárok počuť vysvetlenie, prečo členovia vlády roky ignorovali varovania z našej vlastnej tajnej služby," povedal Kiska na tlačovej konferencii. Šéf SIS ho informoval, že na pôsobenie mafiánskej skupiny na východnom Slovensku SIS dlhodobo upozorňovala zodpovedných členov vlády.

Hlava štátu zopakovala, že riešenie vládnej krízy vidí v rekonštrukcii vlády tak, aby nepolarizovala spoločnosť alebo v predčasných voľbách. Prezident začal v stredu rokovania s parlamentnými stranami o tom, ako si predstavujú budúcnosť a obnovu dôvery v štát po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pozýva postupne opozičné aj vládne strany.

Kiska je rád, že upokojiť atmosféru chce podobne ako on aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Nepovedal však jasne, či pôjde na piatkové stretnutie s ním a premiérom na Bratislavský hrad. "Myslím, že toto stretnutie má zmysel, ak bude mať konkrétny výsledok. A ja určite navrhnem konkrétne riešenie," povedal prezident.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: MafiaAndrej KiskaAnton Šafárik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu