Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mária Trošková na rokovaní s Merkelovou, diplomati z nej boli zhrození: Bola to hanba!

Mária Trošková sa zúčastnila na rokovaní s kancelárkou Angelou Merkelovou Zobraziť galériu (4)
Mária Trošková sa zúčastnila na rokovaní s kancelárkou Angelou Merkelovou (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Mária Trošková sa po boku premiéra Roberta Fica zúčastnila aj na minuloročnom rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, na ktorom sa rozoberala okrem iného aj budúcnosť Európskej únie. Nemeckí diplomati ešte predtým naznačili, že majú so zložením slovenskej delegácie problém. Úrady vlády na prítomnosti Troškovej trval.

Vo svojom komentári na stránke Denníka N to uviedol bývalý slovenský diplomat Ondrej Gažovič. Na pôsobenie slovenskej diplomacie spomína síce rád, no priznáva, že v istom momente sa hanbil. "Stretnutie slovenského premiéra s nemeckou kancelárkou, na ktorom bola aj napriek výhradám nemeckých diplomatov Mária Trošková, bola jedna z tých chvíľ, keď som sa nesmierne hanbil," napísal Gažovič. 

Udalosti, ktoré zmenili pohľad 

Gažovič nepovažuje za správne rozprávať príhody z bývalých zamestnaní, no po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice a po vyjadreniach premiéra zmenil názor. "Pre každého z nás sa stáva primárnou jediná lojalita. Lojalita k demokratickej a slobodnej krajine, ktorú potrebujeme ochrániť pre seba a naše deti. Premiér ma inšpiroval. Píšem od srdca," začal Gažovič. 

Predseda vlády SR Robert Fico v piatok 25. novembra 2016 odcestoval na pracovnú návštevu Bieloruskej republiky. Aj tejto delegácie sa zúčastnila Mária Trošková (šiesta zľava).
Zobraziť galériu (4)
Predseda vlády SR Robert Fico v piatok 25. novembra 2016 odcestoval na pracovnú návštevu Bieloruskej republiky. Aj tejto delegácie sa zúčastnila Mária Trošková (šiesta zľava).  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Foto: TASR/Martin Baumann

Pred rokom sa v Berlíne konali rokovania medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, vtedajším českým premiérom Bohuslavom Sobotkom a premiérom SR Robertom Ficom. "Uzatváral som svoje pôsobenie v slovenskej diplomacii a tešil sa na nové výzvy," napísal s tým, že príprava návštevy a rokovania premiéra v Berlíne boli jednou z jeho posledných úloh. Prípravy sa ladia niekoľko týždňov a ich súčasťou je okrem iného aj to, kto a koľko ľudí môže premiéra sprevádzať.

Slovenská zostava - modelka s pochybnou povesťou

Nemecká strana nasadila najťažšie kalibre, čo bolo znakom vážnosti stretnutia. "Kancelárku sprevádzal napríklad Christoph Heusgen, jej pravá ruka a kľúčový poradca pre zahraničnú politiku. Ďalším z nemeckých účastníkov bol Uwe Corsepius, poradca kancelárky pre európsku politiku a bývalý generálny tajomník Rady EÚ," uviedol Gažovič s tým, že zahanbiť sa nedala ani česká strana.

Prekvapením však bola nominácia slovenskej strany. "Z Úradu vlády SR prišla požiadavka, aby sa na rokovaní zúčastnila, popri dvoch rešpektovaných diplomatoch, aj istá málo úspešná modelka s pochybnou povesťou. Nedostatok expertízy v oblasti zahraničnej politiky táto osoba kompenzovala blízkym vzťahom k premiérovi," uviedol bývalý slovenský diplomat. "Nie je príjemné byť na druhej strane telefónu, keď vám nemeckí diplomati naznačujú, že so zložením vašej delegácie majú problém," dodal s tým, že Úrad vlády odmietol cúvnuť.

Na snímke hlavná štátna radkyňa Mária Trošková prichádza na výjazdové rokovanie vlády SR vo Veľkom Krtíši 7. septembra 2016.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke hlavná štátna radkyňa Mária Trošková prichádza na výjazdové rokovanie vlády SR vo Veľkom Krtíši 7. septembra 2016.  (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Foto: TASR/Branislav Račko

Urážka hostiteľky Merkelovej

"Osoba, ktorú dnes minister Kaliňák označuje za „sekretárku“, bola prerobená na odborníčku na zahraničnú politiku. Trvali sme na tom, že na rokovaní a obede sa zúčastní. Aj sa zúčastnila," uviedol Gažovič s tým, že to bola chvíľa, za ktorú sa hanbil. "Vtedy som to považoval za nevkusnú urážku hostiteľky. Dnes je zrejmé, že problém bol ešte hlbší."

Zopakoval informácie o prepojení Troškovej s talianskym podnikateľom s úzkymi väzbami na mafiu. "Možnosti sú dve a neviem, ktorá je horšia. Buď naše bezpečnostné zložky pustili túto osobu do okruhu premiéra bez toho, aby jej minulosť odhalili. Alebo jej minulosť poznali a do tesnej blízkosti premiéra sa dostala napriek tomu," povedal s tým, že Trošková sa dostávala k mnohým informáciám. 

Fico je pre Slovensko hrozbou

"Ak dnes niekto predstavuje bezpečnostné riziko pre Slovensko, je to Robert Fico," uviedol v komentári Gažovič. "Tretí apríl 2017, Berlín. Willy-Brandt-Straße. Pýtam sa, prečo premiér Slovenskej republiky zobral na rokovanie a obed s kancelárkou Merkelovou a premiérom Sobotkom človeka, ktorý má veľmi pochybné meno. A ten človek sa volá Mária Trošková. Ach, skoro som zabudol. Rovnaká hanba sa zopakovala o tri hodiny neskôr u spolkového prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera."

Robot víta delegáciu na čele s predsedom vlády SR Robertom Ficom počas tlačovej konferencie 1. apríla 2015 v priestoroch Strednej priemyselnej školy v Novom Meste nad Váhom. Vľavo  Mária Trošková.
Zobraziť galériu (4)
Robot víta delegáciu na čele s predsedom vlády SR Robertom Ficom počas tlačovej konferencie 1. apríla 2015 v priestoroch Strednej priemyselnej školy v Novom Meste nad Váhom. Vľavo Mária Trošková.  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na účasť Márie Troškovej na minuloročnom stretnutí sme sa spýtali aj ministerstva zahraničných vecí. "O zložení delegácie na rokovaniach s partnermi rozhoduje vedúci delegácie. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nevidí dôvod tieto rozhodnutia akokoľvek komentovať," uviedol pre Topky hovorca ministerstva Peter Susko. 

Podľa Úradu vlády ide o bežný postup

V tejto veci sme s niekoľkými otázkami oslovili aj Úrad vlády SR. Zaujímalo nás, či mala pani Trošková dostatočné vzdelanie v oblasti zahraničnej politiky, ale aj to, prečo úrad trval na jej prítomnosti. "Mária Trošková bola zamestnankyňou kancelárie predsedu vlády SR. Na základe tejto pozície bola členkou delegácií na viacerých medzinárodných stretnutiach, tak ako je to štandardné aj pri iných predstaviteľoch štátu či vlády," napísal tlačový odbor Úradu vlády pre Topky.

Vo veci sme oslovili bývalého diplomata.

Viac o téme: Robert FicoAngela MerkelováMária Trošková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu