Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SaS: Matečná ako šéfka SPF musela vedieť o nezákonnostiach na východe Slovenska

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Podriadení na regionálnom odbore (RO) Slovenského pozemkového fondu (SPF) v Michalovciach v roku 2012 bývalú generálnu riaditeľku SPF Gabrielu Matečnú upozorňovali na nezákonné pôsobenie niektorých agrofiriem, aj s talianskym pozadím, na východe Slovenska. Musela tak o tomto vedieť. Tvrdia to predstavitelia opozičnej strany SaS Richard Sulík a Lucia Ďuriš Nicholsonová. Matečná je v súčasnosti šéfkou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR nominovanou SNS.

"Riaditeľ RO SPF v Michalovciach svoju vtedajšiu nadriadenú Matečnú upozorňoval na to, že firma CO.BE.R, s.r.o., si neplní zmluvné podmienky, pretože neplatí daň z pozemkov v obciach, v ktorých hospodári, ale robí aj ďaleko závažnejšie veci. Je dlžníkom vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni aj v Sociálnej poisťovni. Táto skutočnosť je nám známa z internetových stránok, písal podriadený pani Matečnej," povedala Nicholsonová.

"V okrese Sobrance a Michalovce dlhodobo obhospodaruje firma CO.BE.R poľnohospodársku pôdu vo vlastníctve SR, v správe SPF, aj v katastrálnych územiach Kolibabovce, Orechová Porúbka, Vojnatina, Palín a Zemplínska Široká bez nájomnej zmluvy so SPF. Nájomné zmluvy na tieto parcely sú predmetom nájomných zmlúv uzatvorených medzi SPF a inými nájomcami, ktorí si plnia všetky svoje zmluvné povinnosti. Aj napriek výzvam na vypratanie nehnuteľnosti, ktoré SPF firme CO.BE.R doporučene a opätovne zasielal, spoločnosť naďalej na pozemkoch hospodári. Dôsledkom tejto situácie sú trestné oznámenia a priestupkové spisy, ktoré boli doručené na RO SPF," upozorňoval podľa Nicholsonovej Matečnú riaditeľ RO SPF v Michalovciach.

Matečná žiadala 5. marca od podpredsedníčky Národnej rady SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej ospravedlnenie za piatkové (2.3.) vyjadrenia, keď sa opozičná poslankyňa snažila poukázať na údajné prepojenie Matečnej na taliansku podnikateľskú skupinu z východu Slovenska počas jej pôsobenia v čele SPF. Ak tak Nicholsonová neurobí, šéfka MPRV "zváži ďalšie kroky", uviedla Matečná na pondelkovej tlačovej konferencii za účasti generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha.

Podpredsedníčka SaS Ďuriš Nicholsonová v piatok informovala, že Matečná ešte ako generálna riaditeľka SPF umožnila poberať agrodotácie firme, za ktorou je člen rodiny Rodovcov. Uviedla, že súčasná šéfka agrorezortu v minulosti ako riaditeľka SPF schválila prenájom celkovo 372 hektárov pôdy na východnom Slovensku firme TRA.CE.R export-import, s.r.o., ktorej spoločníkom je jeden z bratov talianskej rodiny Rodovcov.

Firma podľa opozičnej političky mohla vďaka tomu dostať v rokoch 2015 a 2016 dotácie z PPA vo výške 625.000 eur a vlani dotáciu na maštaľ vo výške 179.000 eur. Nicholsonová tiež vyhlásila, že žiadostiam firmy s talianskymi majiteľmi bolo na SPF vyhovené v oveľa kratších lehotách, ako je bežné.

Viac o téme: Richard SulíkSNSGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu