Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hrabko: SaS robí chybu, Most-Híd nebude hlasovať proti vlastným ministrom

Juraj Hrabko
Juraj Hrabko (Zdroj: TASR / Štefan Puškaš)

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska urobil chybu, keď vopred ohlásil, že chce s politickými stranami rokovať buď o predčasných voľbách alebo o zásadnej rekonštrukcii vlády. Ani jedno, ani druhé totiž nemá v rukách on, ale politické strany.

Kaliňák zavádzal v PRIAMOM PRENOSE: Slovenská polícia už pred 5 rokmi vedela o mafii a Vadalovi

„Prezident mal fungovať ako sprostredkovateľ a mediátor, volať si jednotlivé politické strany, poznať ich názory na riešenie situácie, a keď ich bude mať všetky, potom sa môže pokúsiť nájsť priesečník a opäť informovať politické strany,“ povedal v pondelok (5.3.) v Tablet.TV publicista Juraj Hrabko.

Ak prezident vopred definoval, k čomu podľa neho majú rokovania dospieť, ale sám nevie zaručiť výsledok, ktorý načrtol, správa sa podľa Hrabka politicky nešikovne. Podobnú chybu podľa neho robia aj sulíkovci. „SaS už oznámila, nie že podá návrh na odvolanie ministra Kaliňáka, ktorý by teoreticky mohol byť úspešný, ale že chcú dať návrh na odvolanie celej vlády,“ poznamenal Hrabko. 

Hoci je podľa neho normálne, že opozičné strany podporujú predčasné voľby, ktoré by priblížili ich šancu zabojovať o vládne posty, návrh na vyslovenie nedôvery vláde v parlamente považuje za nerealistický. „Nemyslím si, že okrem SaS existuje v parlamente ešte iná strana, ktorá by dokázala zvaliť vlastnú vládu,“ poznamenal Hrabko. Most–Híd, ktorý je v tejto chvíli najslabším ohnivkom reťaze vládnej koalície, podľa neho určite nebude v parlamente hlasovať za vyslovenie nedôvery vlastným ministrom. „Most–Híd za pád svojich vlastných ministrov hlasovať nemôže. A aj keby, dokonca to nemusí vyjsť, lebo v takom prípade bude dôležitý aj postoj ĽSNS a nezaradených poslancov,“ upozornil Hrabko.

Na druhej strane, nevylučuje iniciatívny postup Mosta-Híd, ktorý nemusí reagovať na návrh SaS, ale sám sa môže rozhodnúť stiahnuť ministrov z vlády. V takom prípade by bola cesta k predčasným voľbám omnoho reálnejšia a podľa Hrabka je možné ju realizovať demokratickým a ústavným spôsobom. Ale aj v takom prípade má podľa neho kľúč k hlasovaniu dvojica Smer-SD – SNS, ktorá má dostatok hlasov na zablokovanie iniciatívy na zmenu ústavy alebo prijatie ústavného zákona o predčasných voľbách.

Čo sa týka vyjadrení najvyšších ústavných činiteľov z nedele a pondelka, za rozumný postoj považuje Hrabko vyhlásenie predsedu SNS Andreja Danka. „Ukazuje sa, že si SNS vyberá čas, aby hľadala cesty riešenia. Lebo v politike musíte vedieť aj to, čo bude ďalej, nie len, že padne vláda. Za určitej situácie môže nastať aj stav, že nebudú vládnuť politické strany, ale prezident,“ upozornil.

ROZHOVOR Robila s Kuciakom na veľkých kauzách: Mrazivé zistenie v deň vraždy

Toto považuje Hrabko za nešťastný krok

Forma, kde najprv všetci traja najvyšší ústavní činitelia požiadali o nedeľné vystúpenie v RTVS a napokon dvaja na poslednú chvíľu žiadosť stiahli, bola podľa Hrabka nešťastná. „Každým normálnym človekom tá vražda musela otriasť, to sa jednoducho stať nemalo, ale stalo sa to. Je dôležité, ako sa s touto témou vysporiadajú politici a ukazuje sa, že robia aj z vraždy politiku,“ povedal.

„Načo žiadali ústavní činitelia v zmysle zákona, teda pri mimoriadnej udalosti, o vystúpenie v televízii, keď v nej napokon nevystúpili? Presnejšie, mierim najskôr na prezidenta Andreja Kisku, lebo predseda parlamentu Andrej Danko stiahol svoje vystúpenie až na základe toho, že ho stiahol Andrej Kiska,“ poznamenal Hrabko. „Ja to čítam tak, že pána prezidenta sa dotklo, že nevystúpi v RTVS sám, ale vystúpia aj ďalší dvaja ústavní činitelia, ktorí na to majú nárok. Preto vystúpil so svojím vyhlásením už poobede,“ poznamenal. 

Čas na vystúpenie v nedeľu večer Hrabko považuje za primeraný, ale nie v prípade, ak sa potvrdí, že prezident strávil týždeň po vražde na lyžovačke v Alpách. „Považujem za neveľmi správne, že Andrej Kiska síce po vražde komunikoval, že je zhrozený a otrasený, ale pritom ostal na lyžovačke v Rakúsku. Doteraz to nikto nedementoval. Považujem za nevhodné, že prezident sa nevrátil a lyžoval ďalej,“ povedal Hrabko.

Premiérovu reakciu, že prejav Andreja Kisku zrejme koncipovali niekde mimo Slovenska, kde asi nepoznajú slovenské ústavné pomery, označil v Hrabko diskusii za zámernú. Po pondelkovom vystúpení premiéra, kde naznačil možné zásahy finančníka a filantropa Georgea Sorosa do politiky prezidenta, ktoré Soros okamžite dementoval, Hrabko svoje vyjadrenie pre Teraz.sk doplnil.

Predseda vlády by podľa neho veľmi potreboval výsledky polície pri pátraní po vrahovi dvoch mladých ľudí, lebo by tým národu preukázal schopnosť svojej vlády riešiť tento brutálny čin. V tejto chvíli ich však zrejme nemá. „Na úrade vlády je viditeľný zmätok a toto je dôsledok,“ reagoval v utorok Hrabko. „Druhý pohľad na toto vyjadrenie mi pripomína prípravu na parlamentné voľby. Takže je možné, že sa premiér už začína pripravovať aj na túto variantu a toto je už v znamení začiatku kampane,“ odhadol Hrabko.

Viac o téme: VoľbySaSMost-HídJuraj Hrabko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu