Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sulík apeluje na koaličných politikov, aby pochopili, že v takejto vláde nemajú čo hľadať

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Opozičná strana Sloboda a Solidarita apeluje na všetkých koaličných politikov aj na nominantov, ktorí majú v sebe štipku svedomia, štipku slušnosti, aby sa nespreneverili zákonom a aby konali, aby pochopili, že oni v takejto vláde nemajú čo hľadať.

Vyhlásil to dnes na tlačovej besede líder SaS Richard Sulík s tým, že predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vytláča našu krajinu nielen z jadra EÚ, kam sa tak strašne chcel dostať, ale vôbec z Európskej únie. "Obklopil sa ľuďmi s kontaktmi na taliansku mafiu, býva v byte daňového podvodníka a obrovská korupcia zatiaľ rozkladá našu spoločnosť. Som presvedčený, že ani Robert Fico si neželal smrť novinára, žiaľ, situácia sa mu dávno vymkla z rúk," povedal Sulík, ktorý skonštatoval, že Fico "nemá v sebe dostatok politickej kultúry na to, aby z politiky odišiel".

"On je škodná v našej krajine a predstavuje čisté zlo pre Slovensko. Drží sa zubami-nechtami, lebo má strach. Má autentický strach z odhalenia a spravodlivého trestu," vyhlásil Sulík. Je presvedčený o tom, že ak sa táto vláda udrží, čakajú nás nielen stratené roky z hľadiska reforiem.

"Máme obrovskú obavu, že to budú ďalšie dva roky, v ktorých sa posilní mafia, pretože tento štát je v priamom kontakte s nimi. Vláda, premiér je v priamom kontakte s mafiou a s množstvom iných vagabundov, o tom sa tu reční roky," dodal. Podľa neho minister kultúry Marek Maďarič, ktorý sa vzdal svojho postu, už situáciu pochopil. "Som presvedčený, že aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská to pochopí, možno aj poslanci. Nebuďte v takejto vláde, takáto vláda je najväčšia hanba od čias smrti Róbert Remiáša," uviedol.

Poukázal aj na kroky, ktoré podniká na pôde Európskeho parlamentu. Inicioval uznesenie EP po dohode so šéfom jeho parlamentnej skupiny ECR, ktoré obsahuje najmä tri kroky – odsudzuje vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky a vyzýva slovenskú vládu, aby využila všetky zdroje na to, aby boli vrahovia postavení pred súd.

"V uznesení sa ďalej požaduje plné zapojenie Europolu do vyšetrenia tohto prípadu, po tretie vyzývam Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), aby konal v tejto veci, aby sa venoval karuselovým podvodom cez PPA, ktoré sú všetky známe," priblížil. Podotkol, že konať začal aj nemecký komisár Günther Oettinger, ktorý má na starosti rozpočet EÚ. Sulík ho listom upozorňuje na všetky prešľapy Slovenska pri čerpaní eurofondov z čias vlád Roberta Fica.

Sulík vyhlásil, že eurofondy priniesli na Slovensko korupciu, ktorá rozožiera našu spoločnosť. Pripomenul aj to, že vo štvrtok v europarlamente vznikol osobitný výbor pre finančnú kriminalitu. "Priamo to nesúvisí s udalosťami na Slovensku, ale navrhol som,aby tento výbor sa ako prvým bodom začal venovať udalostiam na východe Slovenska," dodal.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko dnes na tlačovej besede kritizoval policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý vo štvrtok informoval médiá a verejnosť o priebehu vyšetrovania vraždy novinára a jeho priateľky. Podľa Galka tak urobil opätovne aj napriek zákazu dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o tom, že má informovať len prokuratúra o vyšetrovaní.

"Máme pocit, že pán policajný prezident si asi stojí na kábli," uviedol Galko. Gašpar si podľa Galka musí uvedomiť, že každé jeho vystúpenie znižuje už dnes výrazne nízku dôveryhodnosť policajného zboru. "Ak bude takto pokračovať, dostane ju až na bod mrazu," uzavrel.

Viac o téme: SaSRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu