Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žitňanská: Je neprijateľné, aby na úrade vlády pôsobili ľudia s kontaktom na taliansku mafiu

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Je neprijateľné, aby na úrade vlády pôsobili ľudia, ktorí by akokoľvek mohli byť spájaní s talianskou mafiou, tvrdí ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

"Najskôr sa musíme o politických otázkach porozprávať takpovediac doma, až potom viem zodpovedať otázky o aktuálnej situácii. Zároveň je podľa mňa neprijateľné, aby pôsobili ľudia na úrade vlády, ktorí majú preukázateľné prepojenia na taliansku mafiu," uviedla dnes Žitňanská.

Napriek tomu je podľa nej dôležité, aby vyšetrovanie zostalo v rukách kompetentných ľudí. "Vyšetrovanie tejto dvojnásobnej vraždy musí zostať v rukách polície a orgánov činných v trestnom konaní," doplnila ministerka. Na otázky, či nezvažuje demisiu, neodpovedala. 

Popoludňajšie rokovanie čelných predstaviteľov Mosta-Híd sa podľa informácií TASR skončilo bez konkrétneho záveru. Rokovania budú pokračovať. Podľa viacerých zdrojov z prostredia strany v nej zaznievajú názory, že akýkoľvek výsledok vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky bude spochybňovaný, kým neodídu z funkcií minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a policajný prezident Tibor Gašpar.

V Most-Híd sú názory, že kým neodídu Kaliňák a Gašpar, výsledky vyšetrovaní budú spochybňované

V strane Most-Híd zaznievajú názory, podľa ktorých akýkoľvek výsledok vyšetrovaní bude spochybňovaný, kým neodídu z funkcií minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar. Uviedol to zdroj z vnútra strany. Podľa informácií z Mosta-Híd sa to týka napojení na taliansku mafiu, ale aj vraždy novinára a jeho priateľky.

Dnes už informovala, že Most-Híd požaduje, aby premiér Robert Fico okamžite pozastavil výkon funkcie tým osobám, ktoré sú podozrivé kontaktmi s talianskou mafiou pôsobiacou na Slovensku. Má ísť predovšetkým o bývalého poslanca NR SR za Smer-SD Viliama Jasaňa, ktorý je dnes šéfom krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR. „Pre Most je to zásadná požiadavka,“ povedal zdroj z prostredia Most.

Fico v utorok odmietol bližšiu previazanosť Viliama Jasaňa, ktorý je v Bezpečnostnej rade SR, na talianskych podnikateľov z Kalábrie. Podotkol, že Jasaň má bezpečnostnú previerku na prísne tajné. K svojej asistentke Márii Troškovej, ktorá sa v článkoch takisto spomína, sa bližšie nevyjadril.

Viac o téme: VládaLucia ŽitňanskáTalianska mafia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu