Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

S novelou zákona o dekriminalizácii drog mi neprináleží súhlasiť, vyjadril sa Okruhlica

Ľubomír Okruhlica
Ľubomír Okruhlica (Zdroj: FOTO TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica sa ohradzuje proti medializovaným informáciám, ktoré sa "skreslene odvolávajú" na jeho súhlas s novelou zákona o dekriminalizácii drog.

Návrh podľa neho vypracovala skupina odborníkov Ministerstva spravodlivosti SR, Ministerstva vnútra SR a Generálnej prokuratúry SR. Odborníci z rezortu zdravotníctva boli do tejto skupiny len prizvaní. Mali však viacero pripomienok, z ktorých väčšina nebola zohľadnená.

"Okrem jedného odporúčania týkajúceho sa vyšetrenia a prípadnej liečby mladistvých užívateľov, neboli v návrhu zohľadnené pripomienky, ktoré pokladám za podstatné, a pre ktoré som sa s ním nestotožnil," uvádza Okruhlica.

Podľa odborníka je problematické stanovenie hraníc. Chýbajú mu "aj dostatočné kompenzačné preventívne a liečebné opatrenia, aby sa okrem pokuty či trestu prichyteným užívateľom aj pomohlo." Ocenil by aj ekonomickú analýzu dosahov a najmä celospoločenskú diskusiu. Súhlasí však s obmedzením trestného stíhania užívateľov. "Pred trestným stíhaním je ľudské a medicínsky potrebné dať prednosť liečbe, nakoľko drogová závislosť je chorobou mozgu, ktorá sa spravidla začína rozvíjať po užívaní v dospievaní, kedy je obmedzená schopnosť tento proces bez pomoci zastaviť."

"Nie som kompetentný súhlasiť či nesúhlasiť s návrhom novely. Je to kompetencia a zodpovednosť politická," uzatvára. Novela Trestného zákona mala čiastočne dekriminalizovať užívanie marihuany aj tzv. tvrdých drog. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) návrh po nesúhlase koaličných partnerov stiahla z minulotýždňového rokovania vlády.

Viac o téme: DrogyĽubomír Okruhlica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu