Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Liberáli žiadajú nižšie pokuty za omeškanie STK: Tri stovky chcú znížiť na tretinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) chcú, aby motoristi neplatili plnú ale jednotretinovú pokutu, ak si v 15 dňovej lehote splnia zákonnú povinnosť podrobiť vozidlo technickej alebo emisnej kontrole, prípadne ak vozidlo vyradia z evidencie alebo odhlásia do cudziny. Štvorica poslancov NR SR Miroslav Ivan, Jana Kiššová, Milan Laurenčík a Jozef Rajtár preto do parlamentu predložila návrh novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách.

Cieľom ich návrhu je úprava v oblasti trestania za porušenie povinnosti podrobiť vozidlo technickej kontrole, emisnej kontrole alebo kontrole originality. Liberáli navrhujú, aby sa pokuta v rámci rozkazného konania považovala za uhradenú v plnej výške, ak ju motorista zaplatí do 15 dní odo dňa doručenia rozkazu vo výške jednej tretiny z uloženej výšky pokuty a zároveň si vysporiada svoje zákonné povinnosti, teda podrobí vozidlo príslušnej kontrole uvedenej v rozkaze, vyradí vozidlo z evidencie, dočasne vyradí vozidlo z evidencie alebo ho odhlási do cudziny.

Poslanci SaS upozorňujú, že s myšlienkou je stotožnená aj vláda, ktorá to vyjadrila svojím postojom obsiahnutým v dvoch vládnych návrhoch. Národnej rade Slovenskej republiky predložila návrhy, ktorými chcela upraviť ustanovenia správneho trestania za porušenie povinnosti podrobiť vozidlo technickej kontrole, emisnej kontrole alebo kontrole originality identicky, ako je to obsiahnuté v tomto poslaneckom návrhu. Minister dopravy návrh napokon stiahol a parlament o ňom nerokoval.

Podľa liberálov doplácajú motoristi na ľudsky pochopiteľné opomenutie zákonnej povinnosti a platia neúmerne vysoké pokuty. Za každú omeškanú kontrolu zaplatia motoristi 165 eur, čiže za technickú aj emisnú kontrolu spolu 330 eur.

 

 

Viac o téme: PokutyLiberáliSaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu