Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KDH oceňuje, že Vláda SR nepredloží Istanbulský dohovor k ratifikácii

Predseda KDH Alojz Hlina.
Predseda KDH Alojz Hlina. (Zdroj: Foto: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Mimoparlamentá strana KDH oceňuje, že Vláda SR podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nepredloží k ratifikácii Istanbulský dohovor. TASR o tom informoval hovorca KDH Stano Župa.

“Sme radi, že na základe našej ústavnej definície manželstva ako zväzku muža a ženy, vláda podľa slov premiéra nebude ratifikovať Istanbulský dohovor. Zároveň žiadame Roberta Fica, aby svoj záväzok naplnil tým, že stiahne podpis SR pod Istanbulským dohovorom, ktorý v roku 2011 podpísala jeho súčasná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská,” uviedol Župa.

Podľa KDH Istanbulský dohovor medzi riadkami o ochrane žien pred násilím zavádza do legislatívy terminológiu rodovej ideológie. “Jeho ratifikáciou by bol prvýkrát v slovenskom práve zadefinovaný rod (gender) ako sociálny konštrukt, ktorý je nezávislý od biologického pohlavia (muž, žena). V dohovore sa pojmom „rodovo podmienené násilie na ženách“ rozumie násilie, ktoré je nasmerované proti žene, pretože je žena alebo ktoré postihuje ženy disproporcionálne. Netýka sa teda všetkých typov násilia,” doplnil Župa.

Kresťanskí demokrati tvrdia, že sa zasadzujú za ochranu žien, detí i mužov pred každým násilím a žiadajú, aby polícia i súdy prísne dodržiavali existujúce zákony SR na ich ochranu.

Fico vo štvrtok 22. februára tohto roka vyhlásil, že nedá súhlas, aby vláda predložila Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (tzv. Istanbulský dohovor) na ratifikáciu, pokiaľ budú existovať legitímne a zjavné rozpory medzi obsahom Istanbulského dohovoru a ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy. Fico to uviedol s tým, že ide o spoločné stanovisko všetkých troch strán vládnej koalície.

Viac o téme: KDHVláda SRIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu