Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalší spor v koalícii, môže za to kokaín: Smer bol za, Danko proti a SaS za tým vidí konzumáciu

SNS má s návrhom na dekriminalizáciu určitej skupiny drog vážny problém. SaS za tým vidí konzumáciu. Zobraziť galériu (4)
SNS má s návrhom na dekriminalizáciu určitej skupiny drog vážny problém. SaS za tým vidí konzumáciu. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že v koalícii sa črtá ďalší spor. V stredu sa má vláda zaoberať návrhom z dielne rezortu Lucie Žitňanskej na dekriminalizáciu niektorých drog. Zatiaľ čo Robert Fico miernejšie tresty podporoval, konzervatívnejšia časť Smeru nesúhlasila. Návrh bude po novom blokovať aj Dankova SNS.

Slovenská národná strana má vážny problém s návrhom zákona, ktorým sa ustanovia definície a množstvá omamných látok, psychotropných látok, rastlín a húb obsahujúcich omamné látky alebo psychotropné látky určených na vlastnú spotrebu. Na stredajšie rokovanie vlády ho predkladá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Legislatívny návrh na dekriminalizáciu omamných a psychotropných látok na Slovensku by mal podľa oficiálneho stanoviska SNS, ktoré poskytla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová, prejsť širokou celospoločenskou diskusiou.

Treba dbať na prevenciu

Národniari navyše avizujú, že ich zástupcovia na stredajšom zasadnutí vlády súčasný návrh z rezortu spravodlivosti nepodporia. "Myslíme si, že dôraz treba dať na prevenciu a nie na dekriminalizáciu drog, navyše heroínu alebo kokaínu," zdôraznil predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Zákon musí byť podľa nich "naozaj dobre koncipovaný, aby nedošlo k zvýšeniu už súčasných užívateľov drog".


Veľká revolúcia v dekriminalizácii drog na Slovensku: Za marišku už iba pokuta, vzbura v koalícii


"Na Slovensku narástol za posledné dve desaťročia počet liečených užívateľov drog o viac ako 50 percent. Dekriminalizáciou sa očakáva, že sa automaticky zvýši dopyt po týchto látkach, keďže sa odbúrava psychologická zábrana voči užívaniu drog. Po roku až dvoch sa predpokladá výrazné zvýšenie užívateľov drog a môže niekoľkonásobne rásť," tvrdí predseda výboru NR SR pre zdravotníctvo a podpredseda SNS Štefan Zelník, podľa ktorého prijatie legislatívy bude mať za dôsledok zvýšenie nákladov pre zdravotníctvo práve z dôvodu investícií do liečebných ústavov.

Kokaín v Smere?

Strana Sloboda a Solidarita od svojho vzniku hovorí výlučne len o dekriminalizácii marihuany ako mäkkej a široko využívanej drogy najmä medzi mládežou. Podľa programového vyhlásenia "vláda navrhne riešenie aplikačných problémov v súvislosti s postihovaním drogovej trestnej činnosti, konkrétne s určovaním množstva omamných a psychotropných látok, a prehodnotí možnosti nastavenia účinnejšieho modelu drogovej politiky so zameraním na postihovanie nelegálneho obchodovania s drogami".

Koncom januára podala Natália
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

Výsledkom je návrh, podľa ktorého by štát určil množstvo drogy, ktoré zodpovedá jednorazovej dávke a za jej držbu by vinník zaplatil pokutu a nehrozil by mu súd či väzenie. Je záhadou, ako sa takýto prístup dostal do programu vlády, keď SNS teraz širokú dekriminalizáciu drog odmieta podporiť. "Pýtame sa, či dôvodom dekriminalizácie kokaínu je fakt, že niektorí predstavitelia strany Smer-SD môžu byť jeho konzumentmi," uzavreli liberáli.

Vítame otvorenie témy, nie návrh

Liberáli sú však zásadne proti dekriminalizácii tvrdých drog ako kokaín, heroín, pervitín a podobne. "Návrh ministerstva spravodlivosti ide oveľa ďalej a strana SaS ho v tejto podobe nepodporí. Žiadne množstvo pre nás nie je nepatrné, keď ide o tvrdé drogy. Dekriminalizácia tvrdých drog nie je podľa nášho názoru vo verejnom záujme, lebo sa zoslabuje odstrašujúci účinok a zvyšuje riziko nárastu užívateľov," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre osobné slobody Natália Blahová. Strana SaS víta otvorenie tejto nepopulárnej témy zo strany ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. "Sme pripravení intenzívne diskutovať a podieľať sa na finálnej podobe návrhu, ktorý by sme podporili svojimi hlasmi aj v NR SR," povedala Blahová.

Žitňanská sa snaží stanoviť hranicu

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) ešte v októbri minulého roka návrh odôvodňovala tým, že prísne by mali byť postihovaní najmä tí, ktorí riešia drogy vo veľkom a za dôležité považuje aj pomoc aj prevenciu v prípade drobných užívateľov drog. Navrhovanou legislatívou sa rezort podľa Žitňanskej snaží stanoviť hranicu medzi trestným činom a priestupkom, ale držba akéhokoľvek množstva drogy bude naďalej protiprávna.

Zľava: Podpredsedníčka strany Most-Híd
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Uviedla, že podľa oficiálnych štatistík až 30 percent mladých ľudí vyskúšalo marihuanu, čo inými slovami znamená, že každému tretiemu mladému človeku na Slovensku hrozí trestné stíhanie. V prípade schválenia vládou a parlamentom by mal zákon nadobudnúť účinnosť 1. júla. Dnes sa sadzby za drogy pohybujú do troch rokov väzenia. Zákonom presne stanovené množstvo drogy určené na vlastnú spotrebu by mohlo byť na Slovensku postihované ako priestupok. Navrhuje to ministerstvo spravodlivosti v predkladanom návrhu.

Ako priestupok by mohol byť skutok posudzovaný iba v prípade, že u danej osoby zaistili drogu na vlastnú spotrebu raz za 12 mesiacov. Maximálna pokuta v priestupkovom konaní by mala byť 165 eur. V prípade marihuany by malo ísť napríklad o jeden gram, pri pervitíne a amfetamíne o 0,2 gramu a pri heroíne o 0,5 gramu. Zároveň sa však bude posudzovať aj množstvo účinnej látky v gramáži. Takéto množstvá boli stanovené na základe odporúčania Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru podľa poznatkov z praxe.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáSNSAndrej DankoTibor BernaťákDekriminalizácia drog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu