Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rada hodnotila výsledky RTVS uplynulého roka, stanovisko ministra kultúry

Jaroslav Rezník
Jaroslav Rezník (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Správu o činnosti RTVS za druhý polrok 2017 vrátane správy o hospodárení a plnení záväzných ukazovateľov rozpočtu prerokovala Rada RTVS. Z predloženého materiálu vyplýva, že televízna Jednotka odvysielala 4436 hodín, Dvojka 3921 hodín. Z výsledkov prieskumu sledovanosti považujú diváci spravodajstvo RTVS za najobjektívnejšie, sledovanosť Jednotky kontinuálne rastie.

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník radu informoval o navýšení príspevku pre rok 2018 vo výške 9 miliónov eur vo vzťahu k zmluve o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, tzv. zmluvy so štátom. Táto suma bude rozdelená na dve časti, 1,5 milióna eur na televízne vysielanie, 7,5 milióna eur je plánované na úpravu televíznych priestorov výrobných a vysielacích štúdií. V dodatku zmluvy pre rok 2018 je týmto špecifikovaná suma 20,8 milióna eur pre oblasť televízneho vysielania (pôvodný príspevok bol 19,3 milióna eur) a pre účelové investičné projekty 10,5 milióna eur (pôvodný príspevok bol 3 milióny eur).

Manažment RTVS predložil správu o výbere úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS za rok 2017, tzv. koncesionárske poplatky. Reálny výber úhrad za rok 2017 predstavoval čiastku 80.974.616 eur, oproti plánu vo výške 78.300.000 eur je výber vyšší o 2.674.616 eur. Pre porovnanie reálny výber úhrad za rok 2016 predstavoval sumu 78.263.511 eur.

Rada vzala na vedomie aj správu o konaniach, vedených Radou pre vysielanie a retransmisiu a sporových káuz vedených pred príslušnými súdmi. K 31. 12. 2017 bolo voči RTVS za obdobie rokov 2009 až 2017 vedených 36 konaní, z nich bolo 16 ukončených. Otvorených a do roku 2018 prechádza 20 konaní.

Stanovisko ministra kultúry

"Dnešnú informáciu generálneho riaditeľa RTVS považujem za neserióznu a predčasnú, pretože Ministerstvo kultúry (MK) SR v tejto chvíli nedisponuje ďalšími prostriedkami pre RTVS a prípadný dodatok ku zmluve so štátom nie je ani na začiatku schvaľovacieho procesu," reagoval šéf rezortu Marek Maďarič (Smer-SD).

Tvrdí, že Rezník po relatívne dlhom čase uznal, že jeho predstava, že RTVS dostane od štátu peniaze na rekonštrukciu budov, nie je podľa súčasného systému možná. "Uznal, že jedinou cestou zvýšenia financií pre RTVS je zmluva so štátom, pokiaľ bude použitie týchto dodatočných peňazí súvisieť s programom. O tomto začali experti MK SR a RTVS rokovať," doplnil Maďarič.

Podľa Rezníka musí RTVS sledovať dianie vo verejnoprávnych médiách v Európe

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska nemôže podľa jeho šéfa Jaroslava Rezníka zatvárať oči nad dianím vo verejnoprávnych médiách v Európe. Generálny riaditeľ RTVS na to upozornil počas dnešného rokovania Rady RTVS v časti, ktorú venoval informácii o jeho nedávnej účasti na rokovaní predstaviteľov Európskej vysielacej únie (The European Broadcasting Union, EBU) v Ženeve. 

Na rokovaní sa podľa neho hovorilo aj o zmenách v podmienkach fungovania verejnoprávnych médií či o ich financovaní. Podotkol, že dnes ráno médiá zverejnili informáciu o zámere reformovať rakúsku ORF, pričom iniciátori chcú zrušiť koncesie a v marci je vo Švajčiarsku referendum o verejnoprávnych médiách. Výsledok tohto hlasovania podľa Rezníka „do značnej miery určí, akým spôsobom budú financované verejnoprávne médiá smerom do budúcnosti a akým spôsobom to bude financované z hľadiska nejakého horizontu troch – štyroch rokov aj u nás. Moje stanovisko k tomu poznáte, nič sa na ňom nezmenilo, ale súčasne s tým musím povedať, že nemôžeme zatvárať oči nad tým, čo sa deje okolo nás“.

Rezník tým upriamil pozornosť na medializované vyjadrenie rakúskeho vicekancelára a šéfa pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho. Strache v stredu 14. februára sľúbil, že zreformuje verejnoprávnu rozhlasovú a televíznu spoločnosť ORF. FPÖ kritizuje objektivitu spravodajstva ORF. Časť rakúskej spoločnosti, ktorá nesúhlasí so zložením novej rakúskej vlády, znepokojuje najmä to, že FPÖ, ktorá má väzby na krajne pravicových extrémistov, získala päť ministerstiev a medzi nimi i dôležité ministerstvá vnútra, obrany a zahraničných vecí a jej šéf Strache sa stal vicekancelárom.

Švajčiarov čaká 4. marca referendum o tom, či budú aj naďalej ročne platiť 451,10 švajčiarskeho franku (v prepočte 383,98 eura) za používanie verejnoprávneho rozhlasu a televízie. Z januárového prieskumu verejnej mienky vyplynulo, že 59 percent nesúhlasí s návrhom zrušiť súčasný systém financovania verejnoprávnych médií. Návrh zákona by, naopak, podporilo 40 percent opýtaných.

Šéf rádiotelevízie ďalej Radu RTVS informoval o odchode vedenia spravodajstva a publicistiky. RTVS 5. februára oznámil, že sa dohodli na ukončení spolupráce dohodou s riaditeľom sekcie spravodajstva a publicistiky Jurajom Rybanským a vedúcim odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Borisom Chmelom k 28. februáru. S Rybanským zo zdravotných dôvodov a s Chmelom zo súkromných dôvodov. Rezník radu ubezpečil, že pracujú na tom, aby oba posty boli od 1. marca obsadené a že „ani na sekundu nedôjde k tomu, že by nevedela ľavá ruka, čo robí pravá“. Situácia podľa Rezníka nevyžaduje neštandardné riešenia. Domnieva sa, že RTVS bude mať aj naďalej kvalitné spravodajstvo a publicistiku.

Oficiálne zverejnené dôvody odchodu Rybanského a Chmela spochybnil minister kultúry Marek Maďarič. Médiám počas rokovania vlády 7. februára medzi iným povedal, že ich odchod veľmi prekvapil a že by ho zaujímali „pravé dôvody, pre ktoré odchádzajú“.

Viac o téme: RTVSJaroslav Rezník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu