Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Z PARLAMENTU Koalícia dala Galkovi darček k narodeninám: Odvolávanie v poslednej chvíly stopli

Ľubomír Galko Zobraziť galériu (6)
Ľubomír Galko (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci majú dnes v parlamente hovoriť o nových skutočnostiach, ktoré prenikli na verejnosť pred pár dňami. Ide o kauzu odpočúvania novinárov, ktorá sa prevalila za vlády Ivety Radičovej. V tom čase bol na čele ministerstva obrany Ľubomír Galko. V deň rokovania však prenikli informácie o Galkovom vážnom zdravotnom stave. Schôdza sa tak zrejme odloží na neurčito.

Mimoriadnu schôdzu sme sledovali z parlamentu. 

15:01 Galko neodstúpi z funkcie predsedu parlamentného Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ. Povedal to v reakcii na výzvu koalície, ktorá sa rozhodla zasadanie výboru bojkotovať. Ten zasadá minimálne raz za štvrťrok.

14:53 Sála je poloprázdna. Šušká sa, že polovica poslancov pozerá v poslaneckom bufete hokej.

14:31 Podľa Kotlebu bolo ignorovanie Galkovej požiadavky na pokračovanie schôdze ku kauze odpočúvania novinárov napriek jeho požiadavke prízemné.

14:30 "Keď tu nechodieval Matovič, úroveň sa zlepšila," povedal Kotleba, podľa ktorého kvalita NR SR pri takomto počte skĺzne do cirkusovej roviny.

MIMORIADNE Z PARLAMENTU Koalícia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:28 So svojím prejavom vystupuje Marián Kotleba. Vysvetľuje, prečo opakovane predkladajú návrh znížiť počet poslancov zo 150 na 100. "Ja sa na to pozriem prakticky z pohľadu voličov, daňových poplatníkov a občanov SR. My ako nováčikovia v parlamente vnímane všetko naokolo ako sklamanie. Ako výklad, ako by veci nemali fungovať."

14:19 "Dôležitá je kvalita poslancov, nie počet," povedal Anton Hrnko z SNS. Podľa Mazureka zníženie počtu poslancov zefektívni prácu. "Tento šialený cirkus, v ktorom sa zdravý občan stráca, môžeme obmedziť," reagoval Mazurek.

MIMORIADNE Z PARLAMENTU Koalícia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:18 Milan Uhrík z ĽS NS predložil návrh o znížení poštu poslancov v parlamente.

14:14 Ešte pred začiatkom rokovania poslanci zo SaS gratulovali Galkovi k dnešnému jubileu.

Ľubomír Galko narodeniny

14:12 Galko odišiel z rokovacej sály.

14:11 Po desiatich minútach bolo po všetkom. Ľubomíra Galka čaká obhajoba zrejme na budúci mesiac.

14:10 Poslanci hromadne odchádzajú zo sály. Nasleduje návrh Mariána Kotlebu a Milana Uhríka. 

14:09 "Chcem požiadať plénum, aby som mohol vystúpiť mimo bežného rokovania," povedal Galko. Poslanci hlasujú. Návrh sa neschválil.

MIMORIADNE Z PARLAMENTU Koalícia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:08 "Vzhľadom na to, že to padlo rozhodnutie aké padlo, budeme pokračovať v pôvodnom programe," povedal Bugár.

14:07 Galko sa s Bugárom naťahujú, či sa bude rokovať, alebo nie. "Verejnosť si zaslúži vysvetlenie," povedal Galko. "Vypnite mikrofón pánovi Galkovi," povedal Bugár. Cigániková sa dostala k slovu s procedurálnym návrhom. Bugár ju nepustil k slovu. 

MIMORIADNE Z PARLAMENTU Koalícia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:06 "Nehodnoťte môj stav, na to sú tu lekári, ja som pripravený na všetko," povedal Galko, ktorý je pripravený odpovedať na všetky otázky

14:05 Šuca zároveň navrhol, aby sa Galko vzdal postu predsedu osobitného kontrolného výboru, dovtedy nebude výbor zasadať.

14:03 Peter Šuca zo Smeru predkladá návrh na preloženie schôdze vzhľadomo na závažne ochorenie Ľubomíra Galka.

MIMORIADNE Z PARLAMENTU Koalícia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Minulý týždeň v piatok sa objavili informácie k sedem rokov starej kauze odpočúvania novinárov. Dôvod na odpočúvanie mal byť iný, než ten, ktorý podali sudcovi. Kvôli týmto informáciám majú dnes v parlamentne poslanci na schôdzi hovoriť o údajnom zneužívaní Vojenského obranného spravodajstva v prospech strany Sloboda a Solidarita počas Galkovho pôsobenie. Dnes však na verejnosť prenikli informácie o jeho vážnom zdravotnom stave. Erik Tomáš zo Smeru chce navrhnúť kolegom poslancom, aby odložili diskusiu o zneužívaní VOS na neurčito.

Kauza za vlády Ivety Radičovej

Kauza odpočúvania novinárov sa prevalila v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej. Od podania poslednej obžaloby ubehnú dva roky, no za ten čas nenastal v prípade žiaden posun. Najavo však vyšli nové skutočnosti. Dôvod odpočúvania mal totiž byť úplne iný. Vojenskí spravodajcovia pod vedením vtedajšieho ministra obrany Ľubomíra Galka mali predložiť sudcovi účelovo nepravdivé skutočnosti, aby dostali na odpočúvanie povolenie. 

Pôvodným dôvodom na vykonanie odpočúvania bolo, že "záujmová osoba je podozrivá z poškodzovania vojensko-hospodárskych záujmov Slovenskej republiky". Tento dôvod predložilo Vojenské obranné spravodajstvo v máji 2011 sudcovi krajského súdu v Trenčíne. V obžalobe spred dvoch rokov sú však tieto skutočnosti označené za nepravdivé a zámerne vykonštruované.

Monitorovanie názorov o SaS

Za celé obdobie odpočúvania až do júna 2011 bolo odpočúvanie "zamerané na monitorovanie názorov a vyjadrení záujmovej osoby smerujúcej k politickej obrane Sloboda a solidarita (SaS)". Vojenské obrané spravodajstvo patrilo počas vlády Ivety Radičovej do kompetencií ministra obrany, ktorým bol vtedy Galko. Toho práve kvôli kauze odpočúvania koncom roka 2011 z postu odvolali. Exšéf VOS Pavol Brychta poprel, že by na odpočúvanie dostával od niekoho príkazy. Po Galkovom odvolaní nastúpil na post ministra obrany Glváč.

Viac o téme: SaSĽubomír GalkoKauza odpočúvania novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu