Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďuriš Nicholsonová sa vyjadrila k prípadu Lučanského, obracia sa na Kaliňáka: Reakcia ministra vnútra

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Podpredsedníčka Národnej rady SR a SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová sa pre prípad šéfa inšpekcie ministerstva vnútra Milana Lučanského obracia na Generálnu prokuratúru. Píše aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), aby Lučanského prípad riešil. Lučanský je podľa nej podozrivý z porušenia povinnosti policajta a tiež čelí podozreniam v súvislosti s kúpou apartmánu v americkom štáte Florida. Materiály, ktoré má Ďuriš Nicholsonová k dispozícii, podľa nej naznačujú Lučanského protiprávne konanie vrátane vydierania.

"Plním si svoju zákonnú povinnosť. Keďže ide o podozrenia zo spáchania trestnej činnosti, nezostáva mi nič iné, ako obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní. Ešte dnes odstúpim všetky materiály, ktoré sa ku mne dostali, na Generálnu prokuratúru, orgánom činným v trestnom konaní. Odstúpim aj email. Je v ich kompetencii veci riadne vyšetriť bez ohľadu na to, že ide o šéfa policajnej inšpekcie," vyhlásila na tlačovej konferencii v parlamente Ďuriš Nicholsonová. 

Na Generálnu prokuratúru sa obracia preto, že z informácií, ktoré má k dispozícii, vyplýva podozrenie zo spáchania trestných činov vydierania a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Informácie dostala Ďuriš Nicholsonová od Michala Chynoradského. Poslal jej aj email, v ktorom hovorí, že sa mu mal Lučanský vyhrážať. "Ten človek tvrdí, že sa mu Lučanský aktuálne vyhráža. Tvrdí, že pán Lučanský nezákonným spôsobom nadobudol apartmán na Floride a tvrdí, že pán Lučanský sa mal s ďalšími ľuďmi z finančnej správy podieľať na vydieraní podnikateľov zo Žilinského kraja," uviedla Ďuriš Nicholsonová.

Obracia sa aj na Kaliňáka. "Pretože je nadriadený pána Lučanského. Žiadam ho, aby informáciu o podozrení z trestnej činnosti spolu s mailovou správou preveril. Pretože z tých nejasných okolností, ktoré sú predovšetkým spojené s prevodmi finančných prostriedkov cez tretie osoby a tým, ako nadobudol pán Lučanský nehnuteľnosť na Floride, vyvstáva možné porušenie povinnosti policajta. Posielam mu to, aby začal bezodkladne konať," opísala Ďuriš Nicholsonová.

Chynoradský šíri vymyslené veci, mstí sa, tvrdí Lučanský

Podnikateľ Michal Chynoradský šíri podľa riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra Milana Lučanského nepravdivé a vymyslené veci. Jeho kroky Lučanský vníma ako pomstu človeka, ktorému odmietol v minulosti pomôcť. "O čom svedčí aj nahrávka, ktorú si sám nahral a sám ju aj poslal do médií," uviedol Lučanský v stanovisku, ktoré sprostredkovalo ministerstvo vnútra.

Podnikateľ Chynoradský bol v minulosti stíhaný a na spomínanej nahrávke, o ktorej informoval denník Sme, hovorí o Lučanského byte na Floride. Ten mal šéf policajnej inšpekcie údajne získať za nelegálne zarobené peniaze. Lučanský to odmieta.

Dvojizbový byt na Floride sme pôvodne kúpili štyria. Ja, môj syn a dvaja kamaráti. Tí sa nakoniec rozhodli kúpiť si vlastnú nehnuteľnosť a byt je dnes napísaný na syna. Vyplatenie bývalých spolumajiteľov viem, samozrejme, vydokladovať," uviedol.  Zdôraznil, že dvojizbový byt v USA je lacnejší ako garsónka v Bratislave. "Keďže som predal staršiu nehnuteľnosť na Slovensku, nemusel som si na to brať hypotéku, obaja s manželkou slušne zarábame, mali sme našetrené peniaze," vysvetlil Lučanský.

Uviedol tiež, že Chynoradského spoznal v USA. "Keďže táto postava je známa aj v kruhoch Slovákov, ktorí tam žijú. Je tam veľa Slovákov, ktorých nepoznám a nie je možné, aby som si všetkých prelustroval v policajných databázach. A z pohľadu zákona to nie je ani možné," doplnil.

Lučanský ďalej tvrdí, že keď sa prevalila Chynoradského trestná minulosť a "veci, ktoré narobil v USA", podnikateľ najprv prosil, aby mu pomohol. "Odmietol som. Potom navrhoval, že bude polícii donášať na ľudí, členov bankomatovej mafie. Aj to som odmietol. Následne som cestou bezpečnostných orgánov v USA informoval o podozrivých aktivitách tohto pána a nakoniec bol z USA vyhostený," opísal Lučanský, ktorý teda za Chynoradského krokmi vidí pomstu.

Šéf policajnej inšpekcie  Lučanský má absolútnu dôveru ministerstva vnútra

Šéf policajnej inšpekcie Milan Lučanský má absolútnu dôveru ministerstva vnútra. Uviedol to tlačový odbor rezortu v reakcii na medializované informácie o Lučanskom a jeho byte na Floride, ktorý mal údajne získať za nelegálne peniaze.

"Do majetkového priznania má zo zákona prístup len nadriadený policajta a samotný policajt. Po požiadaní gen. Milana Lučanského nám dovolil nazrieť do majetkové priznania, kde je priznané, že on a jeho manželka vlastnia jeden podiel nehnuteľnosti v USA," uvádza sa v stanovisku rezortu.

Ministerstvo pripomína, že Milan Lučanský je jedným z policajtov, ktorý sa nebál vyšetrovať členov podsvetia v čase, keď to iní policajti či prokurátori z obavy o svoj život odmietli. "Aj vďaka jeho práci sú dnes ľudia ako Černák za mrežami na doživotné tresty, preto má našu absolútnu dôveru," píše ministerstvo.

Viac o téme: SaSLucia Ďuriš NicholsonováMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu