Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zeman vyvolal škandál v Česku: Na Kisku nemá, ten potešil aj českých športovcov

Andrej Kiska fandí na ZOH aj za Zemana Zobraziť galériu (4)
Andrej Kiska fandí na ZOH aj za Zemana (Zdroj: Instagram/Andrej Kiska, SITA/AP/Petr David Josek)

BRATISLAVA/PRAHA - Vyzerá to tak, že Andrej Kiska fandí na Zimných olympijských hrách nielen Slovenskej, ale aj Českej republike. Kým Miloš Zeman odpočíva, Andrej Kiska pravidelne pripomína úspechy oboch tímov na sociálnych sieťach. To, že Miloš Zeman v Pjongčangu chýba, sa stretlo s obrovskou kritikou na adresu českej hlavy štátu.

Miloš Zeman v súčasnosti odpočíva v Lánoch a Andrej Kiska skáče medzi fanúšikmi a povzbudzuje našich športovcov na ZOH v Pjongčangu. "Priatelia Česi, gratulujem k prvej olympijskej medaile - bronzu biatlonistky Veroniky Vítkovej v šprinte na 7,5 km. Veľmi vám na olympiáde držím palce. Ako som povedal aj na otvorení Českého domu, nepoznám dve krajiny, ktoré by k sebe mali tak blízko ako Česi a Slováci," napísal na Instagrame Kiska. 

"Gratuláciu som dnes odovzdal aj predsedovi Českého olympijského výboru Jiřímu Kejvalovi." Aj takto vyzeral začiatok ZOH. Miloš Zeman si tak čerstvo po jeho znovuzvolení vyslúžil poriadnu kritiku, keď sa z účasti na ZOH ospravedlnil. Kiska ho totiž zastúpil aj pri otvorení Českého domu.

Zeman sa venuje dôležitejším veciam

Napriek tomu jeho hovorca Jiří Ovčáček kritiku odmietol. Pre Blesk povedal, že prezident má na programe iné veci a venuje sa dôležitým domácim úlohám. "Teraz sú dôležité domáce úlohy. Prebiehajú jednania o vláde."  

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Vyzerá to tak, že ostatným politikom zastúpenie v podaní Kisku vôbec nevadilo. "To, že aj nás v zahraničí bude zastupovať Andrej Kiska, vôbec nie je zlý nápad! Polka sveta nám aj tak stále hovorí Československo. Snáď to nezostane len pri olympiáde," napísal na Twitter Mirek Topolánek, porazený prezidentský kandidát a člen ODS.

Podobne to zhodnotil aj Marek Ženísek zo strany TOP 09. "Prezident SR zastúpil prezidenta ČR a otvoril Český dom na olympiáde. Nemohol by nás zastupovať už všade?" Podobný názor má aj Markéta Pekarová Adamová. Ovčáček odmietol na týchto – podľa jeho slov neúspešných – politikov reagovať.

Česi Kiskovi ďakujú

Pod Kiskovým príspevkom na Instagrame sa objavilo mnoho ďakovných komentárov od českých občanov, ktorí takisto cítili potrebu vyjadriť sa. "Pán prezident, škoda, že sme Vás v Čechách nemohli vziať za prezidenta výmenou za nášho-vášho premiéra Andreja. Máte nás veľký rešpekt a obdiv. Veľa šťastia a užite si OH," napísal Ondrej. "Ďakujeme, pán prezident! Aj my držíme palce Vám," napísal Aleš. 

Andrej Kiska na otváracom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/Andrej Kiska)

Babiš zakázal ministrom letieť do Kórey

Českým ministrom v demisii, ktorí sa chystali na olympiádu, plány zatrhol Andrej Babiš. Sám premiér zhrnul svoj postoj k vycestovaniu ministrov na ZOH na svojom Facebooku v nedeľu večer. Napísal, že je nadšený, aký šikovný je ich malý národ a vyjadril aj radosť zo získaných medailí Veroniky Vítkovej a Michala Krčmářa.

Andrej Kiska na otváracom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Babiš)

Nešetril však kritikou. "Tak si hovorím, čo všetko by sme s tým naším veľkým českým bojovným srdcom a šikovnosťou mohli dosiahnuť, keby politici šport naozaj podporovali a nie sa len fotili v šatniach športovcov, keď sa náhodou zadarí," napísal vo svojom dlhom statuse Babiš. Potvrdil aj to, že zakázal ministrom letieť do Pjongčangu. "Od piatka veľa ľudí žije len olympiádou. Ja som jasne povedal, že žiadny minister nepoletí do Kórey, pretože vláda v demisii by mala makať. Stačí, že tam máme nášho vládneho splnomocnenca pre šport Milana Hniličku. Ostatní nech sedia doma na zadku a pracujú," napísal Babiš. 

Viac o téme: Andrej BabišAndrej KiskaMiloš ZemanZimné olympijské hryPjongčang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu