Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

SaS: Účinná ľútosť je na prípad Bašternáka absolútne neuplatniteľná, tvrdí Rajtár

Jozef Rajtár
Jozef Rajtár (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Na prípade podnikateľa Ladislava Bašternáka sa lámu základy spravodlivosti. Povedal to na dnešnej tlačovej besede poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár po tom, čo si Bašternák uplatnil účinnú ľútosť a teraz je prípad v rukách prokurátora, ktorý má rozhodnúť, či jeho účinnú ľútosť uzná.

"Účinná ľútosť je na takýto prípad absolútne neuplatniteľná, rozhodol o tom minulý rok v auguste aj Ústavný súd SR, keď v identickom prípade povedal, že keď nedoplatíte daň, môžete si ľútosť uplatniť, ale v prípade fiktívneho vykazovania DPH a vykrádania peňazí na základe fiktívnych faktúr z daňového úradu si ju uplatniť nemôžete," vysvetlil Rajtár.

"Ladislav Bašternák patrí do väzby, aby neopakoval trestné činy, neovplyvňoval svedkov, nelikvidoval dôkazy," podotkol Rajtár s tým, že vyšetrovanie prípadu je vo verejnom záujme. Zároveň žiada policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby zverejnil detaily prípadu, kto ho vyšetruje.

Rajtár pripomenul, že v tomto prípade naposledy dával trestné oznámenie vlani v decembri, keď opísal cestu predaja bytov medzi firmami Bašternáka. "Cyklus sa opakoval niekoľkokrát a vždy sa tam ukradla DPH. Ide o pokračujúci trestný čin, a preto polícia má právo vziať páchateľa do väzby. A v tomto prípade to mala jednoznačne urobiť," povedal. Je pripravený pozorne sledovať rozhodnutie prokurátora. "Ak zakryje Bašternáka a uplatní účinnú ľútosť, dáme preskúmať zákonnosť tohto postupu," dodal.

Polícia minulý týždeň skončila vyšetrovanie daňovej kauzy Ladislava Bašternáka. Ten si chcel už vlani uplatniť účinnú ľútosť. Exminister vnútra Daniel Lipšic vtedy upozornil na verdikt ústavného súdu, ktorý v inej daňovej kauze rozhodol, že v prípade vratiek DPH nie je možné uplatniť si účinnú ľútosť. Informáciu priniesol portál Aktuality.sk, ktorý sa odvoláva na zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Pri uplatnení takzvanej účinnej ľútosti musí obvinený svoj skutok nielen oľutovať a priznať, ale aj do 24 hodín od zverejnenia výsledkov vyšetrovania doplatiť sumu. V prípade podnikateľa malo ísť až o dva milióny eur.

Viac o téme: SaSLadislav BašternákJozef Rajtár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu