Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mimoriadna schôdza parlamentu: Ministerstvo obrany pod paľbou kritiky, opozícia žiada zmeny

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) otvoril mimoriadnu schôdzu pléna. Rokovanie iniciovali svojimi podpismi opoziční poslanci z OĽaNO, SaS a Sme rodina, ktorí chcú diskutovať o modernizácii Ozbrojených síl (OS) SR. So svojím prejavom vystúpil aj súčasný minister obrany Peter Gajdoš.

Slovenské ozbrojené sily boli podľa ministra Gajdoša dlho na okraji politického záujmu. Minister obrany Peter Gajdoš pripomenul, že ozbrojené sily nemali v minulosti dostatok finančných prostriedkov na nevyhnutné projekty

Ozbrojené sily na okraji politického záujmu

Minister obrany Gajdoš tvrdí, že za štyri mesiace „štvavej kampane“ nepočul jediný argument, že by urobili niečo protiprávne. Kauzu okolo transportérov označil za mediálnu kampaň, ktorú pomohlo rozpútať združenie slovenských zbrojárov. Ozbrojené sily dlhodobo trpeli tým, že boli na okraji záujmu, čím sa iba odkladali nevyhnutné projekty bokom. Uviedol to minister Peter Gajdoš počas 27. schôdze Národnej rady SR, kam prišiel vysvetliť pochybnosti opozície o modernizačných projektoch. "Stav ozbrojených síl pri mojom nástupe do funkcie nedokázal pružne reagovať na bezpečnostné riziká a situáciu. Chýbali nám predovšetkým dlhodobé stratégie, projekty zabezpečenia obrany štátu a v neposlednom rade aj systémová modernizácia," uviedol Gajdoš.

"Všetko stojí a padá na dodržaní prísľubov na zvýšenie výdavkov, ku ktorým sme sa ako Slovenská republika zaviazli aj v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO), teda dosiahnuť hodnotu 1,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP)," pripomenul Gajdoš. Dodal, že sa nebojí zodpovednosti za svoj vlastný rezort, ale ešte v rámci štvavej kampane voči ministerstvu obrany nepočul náležité a závažné argumenty.

Krajniak znevažuje prácu ministerstva

"Pán Krajniak, vaše vystúpenie znevažuje prácu zamestnancov ministerstva. Všetky detaily a konkrétne cenové ponuky na obstaranie nových transportérov sú uvedené v rámci schváleného Dlhodobého plánu rozvoja s dôrazom na výstavbu a modernizáciu Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Pripomínam, že finálne ceny sú iba odhadované, samozrejme môže súčasný vývoj stlačiť sumu za jedno auto smerom nadol," reagoval na vystúpenie poslanca Milana Krajniaka (Sme Rodina) minister Gajdoš. Ten v rámci dnešnej rozpravy totiž uviedol, že rezort obrany kupuje iba predraženú skladačku, ktorá zodpovedá kvalitám škodovky, ale ceny pripomínajú skôr luxusný mercedes.

Minister na záver dodal, že pokiaľ má niekto z prítomných poslancov dobré kontakty na výrobcov obrnených vozidiel a podarí sa mu zariadiť nižšiu sumu, aká je v súčasnosti rezortom prezentovaná, má prísť na ministerstvo a ušetriť daňovým poplatníkom peniaze.

Výsledok je otázny

Výsledkom mimoriadnej schôdze má byť uznesenie, v ktorom parlament vyjadrí vážne znepokojenie nad netransparentným a nesystematickým spôsobom modernizácie OS SR a má požiadať vládu, aby predložila na najbližšiu schôdzu NR SR Dlhodobý plán rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj OS s výhľadom do doku 2030. Opozícia ďalej chce, aby NR SR zriadila komisiu na plánovanie a kontrolu rozvoja a modernizácie OS SR zloženú zo zástupcov poslaneckých klubov všetkých demokratických politických strán. Mimoriadnu schôdzu zvolala opozícia na čele s Richardom Vašečkom.

Richard Vašečka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Poslanci v odôvodnení pripomínajú, že na základe minuloročného uznesenia parlamentu z mája má rezort obrany konzultovať s parlamentom plány týkajúce sa obrany. Zároveň minister obrany Peter Gajdoš (SNS) predložil Dlhodobý plán rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj OS SR s výhľadom do roku 2030, ktorý vláda schválila 4. októbra 2017. Kabinet pritom uznesením Gajdoša poveril, aby tento dokument v parlamente odôvodnil.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

"Spomínaná deklarácia a uznesenie dodnes neboli naplnené. Vláda SR a špeciálne ministerstvo obrany postupujú vo veci modernizácie svojvoľne, bez konzultácie s parlamentom a bez informovania nielen opozičných, ale aj koaličných partnerov. Diskusia sa vedie cez médiá a tlačové konferencie. Takýto postup pokladáme za vrcholne nezodpovedný a neprijateľný," odkázala opozícia s tým, že obrana nemôže byť vecou pár jednotlivcov na ministerstve obrany (MO) a v SNS.

Martin Poliačik a Igor
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Zároveň tvrdí, že MO koná netransparentne a s vážnymi podozreniami z porušovania princípov nediskriminácie a porušovania zásad hospodárnosti a efektívnosti vo vynakladaní verejných financií. "Problematickým nie je len netransparentný a diskriminačný nákup vojenských transportérov za 1,2 miliardy eur, ale aj podozrivá a neustále odďaľovaná plánovaná modernizácia leteckej techniky," uvádzajú. Modernizáciu armády v aktuálnom režime pod vedením SNS preto opozícia považuje za ohrozenie pre verejné financie, ale aj pre samotnú obranyschopnosť a dôveryhodnosť krajiny.

Martin Glváč, Andrej Danko,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Ministerstvo obrany už skôr uviedlo, že rešpektuje vôľu opozičných poslancov zvolať mimoriadnu parlamentnú schôdzu, pričom Gajdoš je pripravený informovať o všetkých procesoch a plánoch. Podľa hovorkyne MO Danky Capákovej bude minister poslancov informovať tak, "ako to už urobil verejne aj prostredníctvom Bezpečnostnou radou a vládou SR schváleného dlhodobého plánu rozvoja". Aj šéf národniarov Andrej Danko garantoval, že Gajdoš zodpovie všetky otázky poslancov.

Ministerstvo obrany chce kúpiť škodovku za cenu mercedesu, tvrdí Krajniak

Ministerstvo obrany plánuje kúpiť škodovku za cenu mercedesu. Uviedol to na dnešnej mimoriadnej schôdzi v Národnej rade SR poslanec za hnutie Sme rodina Milan Krajniak. Podľa jeho slov je suma za jedno vozidlo značne premrštená. "Ministerstvo vysoké ceny odôvodňuje tým, že fínska firma Patria vyvinula nový prototyp vozidla a práve preto sumy za jedno auto narastajú. To nie sú dostatočné argumenty," uviedol v rámci rozpravy v parlamente Krajniak.

Richard Vašečka, Andrej Danko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

"Prototyp, ktorý rezort predstavil verejnosti, novinárom a odborníkom bude v konečnom dôsledku iba predražená skladačka. Delostrelecká veža, ktorá má byť na fínske podvozky inštalovaná, má 40-ročný sovietsky kanón, ktorý je zastaralý a čoskoro aj nefunkčný. Ďalším veľkým problémom je podľa môjho názoru slabé pancierovanie, ktoré našim vojakom poskytne iba minimálnu ochranu," pokračoval Krajniak.

Ako dodal, neplánuje lobovať za jednotlivé firmy v zahraničí alebo preferovať jediné riešenie. Chce aby sa naši vojaci nemuseli hanbiť a nemuseli byť odkázaní na zlé politické rozhodnutia. Na vystúpenie Krajniaka reagoval aj predseda národnej rady a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko, ktorý podľa vlastných slov nechce zahatať cestu na nutnú modernizáciiu v ozbrojených silách.

Andrej Danko a Robert
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Armáda je v žalostnom stave

Armáda je v žalostnom stave, máme historickú šancu ju prezbrojiť. Vyhlásil na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR v rozprave k téme modernizácie armády predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. Dodal, že Rusov považuje za priateľov, ale nie za partnerov na predaj zbraní. Je však za to, aby Slovensko malo dobré vzťahy tak s Ruskom, ako aj so Spojenými štátmi. V súvislosti s nákupom transportérov pre armádu zdôraznil, že sa ešte nič nekúpilo.

Vo svojom vystúpení sa obracal na médiá, ktoré podľa jeho slov v súvislosti s ním a s armádou nepíšu pravdu. Odmietol rokovania s lobistami a tiež, že by riadil tendre. "Nestarám sa o tieto veci," uviedol. V obrane chce podľa vlastných slov, "aby sa naši vojaci nehanbili". Poukázal na snahu zachrániť pracovné miesta v oblasti zbrojárskeho priemyslu. "Ak sa premešká pri tomto prezbrojovaní šanca zaangažovať 100-percentnú štátnu spoločnosť, tak bude o 4000 ľudí viac na ulici," zdôraznil.

Andrej Danko a Milan
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Dodal, že slovenská armáda doteraz nemala dlhodobý plán prezbrojenia. Ocenil, že ho minister obrany Peter Gajdoš (SNS) predložil vláde. Uviedol tiež, že SNS si ctí koaličnú zmluvu, je za proatlantickú orientáciu Slovenska a NATO má mať obranný a nie útočný charakter. Nemyslí si však, že Slovensko musí automaticky kupovať napríklad niečo nemecké. Odmieta zároveň, že by sa už niečo kúpilo a minuli sa peniaze. "Nikto nič nekúpil. V tejto veci mám čisté svedomie," povedal.

Mimoriadna schôdza parlamentu: Ministerstvo
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Danko vyzýval poslancov na vecnú a odbornú diskusiu k téme. Na odbornú debatu podľa neho nestačia informácie z googlu či facebooku. Veľkú časť svojho vystúpenia venoval kritike médií a opozície. Hovoril o rokovacom poriadku parlamentu, emóciách, prešiel k pracovnej ceste v Arménsku aj ku kauze čítania listov poslancov. Opozícii odkazoval, že keď sa bude stále len hádať, nebude schopná spolu vládnuť. Vyjadril sa aj k jeho koalícii, ktorá podľa Danka má ešte vždy dôveru.

"Hovorili ste, že nemáme hľadať informácie na googli a facebooku. Preto som rád, že sa koná táto schôdza," reagoval nezaradený poslanec Richard Vašečka. Dodal, že hoci je dlhodobý plán rozvoja armády na internete, úlohou vlády bolo podľa neho, aby bol prerokovaný v parlamente.

Richard Vašečka a Ľubomír
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Ondrej Dostál z SaS upozornil Danka, že vyzýva na odbornú debatu, ale jeho vystúpenie samotné odborné nebolo. "Vaše vystúpenie boli všeobecné frázy, prázdne floskule, žiadne argumenty," zhodnotil Dostál. Podobný názor mali aj viacerí jeho opoziční kolegovia. "Odborne ste nič nevyvrátili a vzápätí ste osobne zaútočili na celú opozíciu, či parlamentnú alebo mimoparlamentnú," doplnil Gábor Grendel z OĽaNO. Danka opozícia kritizovala aj za to, že po svojom vystúpení odišiel a nepočúval reakcie.

Andrej Danko, Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

"Neodišiel preto, že si vás nechcel vypočuť, ale preto, že tu má návštevu," odovzdal Dankov odkaz poslancov podpredseda parlamentu Béla Bugár. "Neutekal som," dodal neskôr Danko. Predsedu si zastali jeho spolustraníci. Štefan Zelník z SNS ocenil Dankove slová o tom, že pre Slovensko je dôležitá spolupráca tak s Ruskom, ako aj s USA, ako aj to, že NATO má mať obranný a nie útočný charakter. Viacerí poslanci SNS zdôraznili, že sa ešte nič nekúpilo. "Len testujeme vyvinuté vozidlo a ak budú skúšky úspešné, môžeme sa rozhodnúť pre jeho kúpu," povedal Jaroslav Paška z SNS. "Stále sme vo fáze vývoja," opakoval Radovan Baláž (SNS).

Je narušená bezpečnosť tohto štátu 

Slovenská republika sa dostala do situácie, keď základné vojenské záväzky voči medzinárodným partnerom nie sú dodržiavané a sme v situácii, keď už je narušená aj samotná bezpečnosť tohto štátu. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásil opozičný poslanec Martin Poliačik (nezaradený).

Martin Dubéci, ktorý sa venuje otázkam bezpečnosti, upozornil, že naši vojaci fungujú v nedostatočných podmienkach. "Modernizácia armády je v zlom stave, mladí vojaci do armády neprichádzajú a elita z Ozbrojených síl SR odchádza. To narúša základný aspekt bezpečnosti našej krajiny. O tomto politici nehovoria," povedal.

Poliačik v rámci prebiehajúcej mimoriadnej schôdze venovanej problematike modernizácie armády predloží doplňujúci a pozmeňujúci návrh k uzneseniu, ktoré má byť výsledkom tejto schôdze. Poliačik v ňom chce zaviazať vládu, aby zverejnila výsledky hodnotenia v rámci plánovacieho procesu NATO (NATO Defence Capability Review).

Tvrdí totiž, že pravidelné hodnotenie NATO v oblasti obranného plánovania je objektívnym a nezávislým hodnotením Aliancie, ktoré pomenúva stav a možnosti rozvoja ozbrojených síl. "Je na rozhodnutí členskej krajiny, či toto hodnotenie zverejní, pričom Dánsko či Slovinsko tak už niekedy urobili, na rozdiel od Slovenska," upozornil opozičný poslanec.

Zároveň poukázal na prejav prezidenta Andreja Kisku na poslednom veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu OS SR. Tento prejav podľa jeho slov naznačil, že výsledky Slovenska v tomto hodnotení budú negatívne. Ak jeho doplnok k uzneseniu neprejde, ostáva podľa Dubéciho už len koncentrovaný tlak médií a verejnosti, aby sa hodnotenie zverejnilo.

Viac o téme: Mimoriadna schôdzaAndrej Hrnčiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu