Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Štátny tajomník Krajňák príde o polročný plat, v dozornej rade bral odmenu

Peter Krajňák
Peter Krajňák (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák (Most-Híd) príde o polročný plat. Rozhodol tak parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, keďže Krajňák porušil zákon o konflikte záujmov.

Došlo k tomu tak, že v čase, keď už bol štátnym tajomníkom, bol aj členom dozornej rady v spoločnosti Správa a zimná údržba prešovských ciest, za čo poberal odmenu. "Voči štátnemu tajomníkovi pánovi Krajňákovi sme ukončili konanie a uložili pokutu, pretože porušil zákon tým, že vykonával ďalšiu funkciu, za ktorú poberal odmenu, pričom to nesmel," uviedol predseda výboru Vladimír Sloboda (SaS).

Krajňákov stranícky kolega Peter Kresák (Most-Híd) sa pri hlasovaní zdržal, keďže výšku pokuty vzhľadom na odmenu, ktorú poberal Krajňák v dozornej rade, považuje za neprimeranú. "Poberal odmenu 94,70 eura a má byť sankcionovaný šesťnásobkom súčasnej mesačnej mzdy. Nepokladám to za spravodlivé, preto sa zdržím," uviedol Kresák na rokovaní výboru.

Myslí si, že výškou pokút za niektoré prípady porušenia zákona by sa mala zaoberať pracovná skupina, ktorá má pripraviť zmenu zákona o konflikte záujmov. V niektorých prípadoch sú totiž pokuty podľa Kresáka neúmerné. "Tiež si myslím, že je to neprimerané a predpokladám, že v pracovnej skupine sa k tomu dostaneme a vyriešime," doplnil Sloboda. 

Viac o téme: OdmenyPeter Krajňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu