Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gajdoš je pripravený informovať poslancov o procesoch aj plánoch

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR rešpektuje vôľu opozičných poslancov zvolať mimoriadnu parlamentnú schôdzu k modernizácii armády, pričom šéf rezortu Peter Gajdoš (SNS) je pripravený informovať o všetkých procesoch a plánoch. Uviedla to hovorkyňa MO Danka Capáková.

Podľa jej slov bude Gajdoš poslancov informovať tak, "ako to už urobil verejne aj prostredníctvom Bezpečnostnou radou a vládou SR schváleného dlhodobého plánu rozvoja. Opoziční poslanci z OĽaNO, Sme rodina a SaS v utorok oznámili, že svojimi podpismi iniciujú mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, na ktorej chcú hovoriť o modernizácii slovenskej armády. Tvrdia totiž, že miliardy eur vynaložené na nákup armádnej techniky musia byť pod verejnou kontrolou. Na tlačovej konferencii to oznámil predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka. Zasadnutie pléna sa bude musieť konať do siedmich dní.

Vašečka upozornil, že koaličná SNS aktuálne prišla s "prevratným návrhom, ktorý výrazne zlepší život na Slovensku". "Chcú zabojovať za zrušenie možnosti cestovania poslancov vlakom zadarmo. Sme za. Ale SNS ide zároveň potichu meniť podmienky na nákup radarov za 60 miliónov eur. SNS používa zaklínadlo, že to bude čo najefektívnejšie a najtransparentnejšie, teda kým nás nechytia a kým nám na to neprídu," povedal Vašečka.

Opozičný poslanec uviedol, že postup národniarov neznepokojuje len jeho. "Zrazu aj predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč žiada zvolanie brannobezpečnostného výboru. Glváč nie je jeho členom. A keď sa na to pýtame my, tak podľa koalície vytĺkame politické body. My však nežiadame mimoriadny výbor, ale mimoriadne plénum. Máme toho dosť, je to priveľmi vážna vec. Ide o miliardy eur z našich spoločných zdrojov, ktoré sa majú minúť v priebehu štyroch volebných období na transportéry, stíhačky a radary," dodal.

Mimoriadna schôdza o modernizácii ozbrojených síl bude v piatok

Mimoriadna schôdza parlamentu, kde minister obrany Peter Gajdoš zodpovie všetky otázky opozície, sa podľa predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) uskutoční v piatok. Povedal to na dnešnej tlačovej besede s tým, že on nemá informácie, akými disponuje opozícia, a preto verí, že sa veci vysvetlia.

Opozícia žiada zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu o modernizácii ozbrojených síl. Opozícia obviňuje ministerstvo obrany, že koná v oblasti plánovanej modernizácie armády netransparentne a má vážne podozrenia na porušovanie princípu nediskriminácie a porušovania zásad hospodárnosti a efektívnosti vo vynakladaní verejných financií. Problematickým nie je podľa opozície len netransparentný a diskriminačný nákup vojenských transportérov za 1,2 miliardy eur, ale aj podozrivá a neustále odďaľovaná plánovaná modernizácia leteckej techniky. „Modernizácia armády v aktuálnom režime pod vedením strany SNS nie je len ohrozením pre verejné financie, ale aj pre samotnú obranyschopnosť Slovenska a dôveryhodnosť Slovenska voči našim partnerom,“ uvádzajú zvolávatelia schôdze v zdôvodnení.

Viac o téme: Richard VašečkaPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu