Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opozícia iniciuje mimoriadnu schôdzu k modernizácii armády

Richard Vašečka
Richard Vašečka (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Opoziční poslanci z OĽaNO, Sme rodina a SaS budú ešte v utorok svojimi podpismi iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, na ktorej chcú hovoriť o modernizácii slovenskej armády. Tvrdia totiž, že miliardy eur vynaložené na nákup armádnej techniky musia byť pod verejnou kontrolou. Na utorkovej tlačovej konferencii to oznámil predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka. Zasadnutie pléna sa bude musieť konať do siedmich dní.

 Vašečka upozornil, že koaličná SNS aktuálne prišla s "prevratným návrhom, ktorý výrazne zlepší život na Slovensku". "Chcú zabojovať za zrušenie možnosti cestovania poslancov vlakom zadarmo. Sme za. Ale SNS ide zároveň potichu meniť podmienky na nákup radarov za 60 miliónov eur. SNS používa zaklínadlo, že to bude čo najefektívnejšie a najtransparentnejšie, teda kým nás nechytia a kým nám na to neprídu," povedal Vašečka.

Opozičný poslanec uviedol, že postup národniarov neznepokojuje len jeho. "Zrazu aj predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč žiada zvolanie brannobezpečnostného výboru. Glváč nie je jeho členom. A keď sa na to pýtame my, tak podľa koalície vytĺkame politické body. My však nežiadame mimoriadny výbor, ale mimoriadne plénum. Máme toho dosť, je to priveľmi vážna vec. Ide o miliardy eur z našich spoločných zdrojov, ktoré sa majú minúť v priebehu štyroch volebných období na transportéry, stíhačky a radary," dodal.

Milan Laurenčík (SaS) ozrejmil, že opozícia chce na mimoriadnom rokovaní dostať od ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) relevantné odpovede. "V kuloároch sa hovorí, že koalícia schôdzu zablokuje. Ak sa to stane, sme pripravení zvolať rokovanie o odvolaní Gajdoša," poznamenal. Pri návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády sa totiž program schôdze neschvaľuje a diskutovať sa musí.

Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak sa domnieva, že Gajdoš sa snaží o umenie kamufláže tam, kde to nemá byť. "Všetko, čoho sa chopili, sa snažili utajiť a zakamuflovať. Ale nakoniec sa na to aj tak prišlo. Odkazujem aj pánom zo Slavie Capital, že je to blbá kamufláž a je vás tam vidieť," vyhlásil.

Podľa Krajniaka chce opozícia na schôdzi hovoriť aj o vojskových skúškach nových transportérov, ktoré podľa jeho slov dopadli katastrofálne, čo potvrdzujú jeho viaceré zdroje priamo z armády. "Chceme počuť, prečo prototyp nefunguje," vysvetlil.

Vašečka ešte na úvod aktuálnej schôdze pléna navrhol, aby sa o plánoch a stave modernizácie Ozbrojených síl SR hovorilo v rámci riadneho zasadnutia. Väčšina pléna to však nepodporila napriek jeho varovaniu, že ak to neprejde, opozícia pristúpi k mimoriadnej schôdzi. V minulom roku získala slovenská armáda prvé dva vrtuľníky UH 60 M Black Hawk, v tomto roku ozbrojené sily získajú ďalšie dva stroje a v roku 2019 ďalších päť. Na Slovensko v minulom roku priletelo aj prvé z dvoch dopravných lietadiel Spartan, príchod druhého rezort obrany očakáva v prvej polovici roka 2018. Pri dodanom lietadle MO SR vyrokovalo z ceny zľavu 900.000 eur pre jeho neskorú dodávku.

Zmodernizovalo sa 18 bojových vozidiel pechoty Svatava, ktoré dodalo do vytváraného nového práporu Istar. "Zároveň už modernizujeme ďalších desať bojových vozidiel pechoty, prieskumných vozidiel," povedal šéf rezortu obrany.

Ministerstvo spustilo aj najväčšiu modernizáciu Ozbrojených síl SR a to pri obrnených vozidlách 8x8 a 4x4 v celkovom objeme 1,2 miliardy eur. "Je to historická modernizácia a som presvedčený o tom, že sa nám to podarí splniť a zabezpečiť," dodal Gajdoš.

Viac o téme: ArmádaOpozíciaSaSOĽaNORichard VašečkaSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu