Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rázny Kiska: Ak si chce armáda udržať dôveryhodnosť, musí míňať transparentne a efektívne

Na snímke vľavo náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim, uprostred prezident SR Andrej Kiska sa podpisuje do kroniky OS SR a vpravo minister obrany SR Peter Gajdoš pred spoločným tlačovým vyhlásením na veliteľskom zhromaždení náčelníka O
Na snímke vľavo náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim, uprostred prezident SR Andrej Kiska sa podpisuje do kroniky OS SR a vpravo minister obrany SR Peter Gajdoš pred spoločným tlačovým vyhlásením na veliteľskom zhromaždení náčelníka O (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Pokiaľ si Ozbrojené sily (OS) SR chcú udržať vysokú, viac ako 70-percentnú dôveryhodnosť verejnosti, musia míňať prostriedky na svoju modernizáciu transparentne, koncepčne a efektívne. Prezident a vrchný veliteľ ozbrojených síl SR Andrej Kiska to uviedol pri príležitosti štvrtkového veliteľského zhromaždenia náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Milan Maxima.

Na hodnotení výcvikového roka 2017 Kiska pripomenul, že armáda SR dostala na ďalšie obdobie obrovské prostriedky na modernizáciu a skvalitňovanie ozbrojených síl. "Každé jedno euro z tých 500 miliónov eur musí byť minuté transparentne a afektívne, každý jeden nákup musí byť uskutočnený podľa zodpovedných plánov," zdôraznil Kiska. Proces však nesmie stagnovať, Kiska v tejto súvislosti upozornil na oblasti, ktoré dlhodobo trpia v dôsledku zastaranosti, osobitne zvýraznil nadzvukové letectvo. "Keď som si dnes vypočul, ako málo letových hodín majú naši letci v dôsledku zastaranej techniky, bol som zhrozený," netajil Kiska.

Prezident pripomenul pred generalitou slovenskej armády i povinnosti napĺňať záväzky, ktoré má SR ako členská krajina NATO. Nesmieme dôveru našich spojencov sklamať, vystríhal s poukázaním na súčasný neuspokojivý stav. "Zo 73 cieľov napĺňame jednu tretinu," upozornil prezident.

Kiska dodal, že pilierom udržania si dôvery slovenskej armády je aj starostlivosť o príslušníkov ozbrojených síl a potreba zabezpečiť im vo forme zázemia i výcviku adekvátne podmienky. "Darmo budeme modernizovať techniku a vybavenie, ak nebudeme mať dobre pripravených, vycvičených, ale aj adekvátne zaplatených vojakov," zdôraznil prezident.

Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) na tlačovom brífingu zvýraznil tendenciu rezortu o maximálne efektívne a transparentné procesy modernizácie slovenskej armády. "Nebáli sme sa povedať, aký je stav ozbrojených síl a iba na tomto základe sa nám podarilo zabezpečiť reálny dlhodobý plán s víziou do roku 2030, vrátane starostlivosti o vojaka,“ uviedol Gajdoš.

Náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim vidí posun v skvalitňovaní stavu slovenskej armády, nevyhol sa však kritike do vlastných radov. "Minulý rok hodnotím ako dosť zlý," priznal a pripomenul okrem iného i kauzu zmiznutej munície, ktorej armáda čelila v minulom roku.

"Nebolo to len nami nezavinené, máme aj rezervy," skonštatoval. Poznamenal, že v tejto súvislosti ho vysoká dôvera verejnosti trochu prekvapila. "Myslel som si, že padneme," dodal. O to väčšou výzvou je podľa neho i v súčasných podmienkach, pri problémoch, ktoré armáda má, takúto dôveryhodnosť verejnej mienky udržať.

Viac o téme: PrezidentSlovenskoAndrej KiskaOzbrojené sily SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu